pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Sanjsko življenje izolirano od resničnosti ali strah pred hudim padcem

13. 12. 2021; 06.00
Avtor: K.M.
Gašper Lovrec, Iva Krajnc Bagola, Branko Jordan

Gašper Lovrec, Iva Krajnc Bagola, Branko Jordan foto: Marko Vavpotič

Na odru MGL-ja je v soboto potekala premiera predstave Izredne razmere, napet in srhljiv distopijski triler, v katerem so tokrat navdušili Iva Krajnc Bagola, Branko Jordan in Gašper Lovrec.

Falk Richter (1968) spada med najuglednejše nemške dramatike in režiserje svoje generacije. Njegove igre so prevedene v več kot petindvajset jezikov in uprizarjane skoraj po vsem svetu. S stališča velikosti igralske zasedbe spada njegova drama Izredne razmere med komorne igre, s stališča pomenljivosti in razsežnosti sporočila pa med njegova družbeno najbolj angažirana besedila. V soboto je predstava doživela svojo prvo slovensko uprizoritev. Delo je prevedla Anja Naglič, pod režijo in scenografijo pa se podpisuje Jan Krmelj. V predstavi je uporabljeno tudi njegovo besedilo Govori prihodnosti.

Gašper Lovrec, Iva Krajnc Bagola, Branko Jordan foto: Marko Vavpotič

Slavnostni zarez torte foto: Marko Vavpotič

Na odru so s medsebojno interakcijo in interpretacijo dela ter težkih besedil navdušili Iva Krajnc Bagola, Branko Jordan in Gašper Lovrec. Vsi trije so s svojimi vlogami na odru in v dvorani poskrbeli za delno distopijsko vzdušje ter pri gledalcih vzbudili tudi tiso razmišljanje, o svojih prioritetah in željah. Liki, postavljeni v prihodnost, so premišljeno zasnovani v stereotipne podobe, matere z nemogočimi zahtevami, oslabljenega očeta, ki deluje tako, kot želi žena in večno uporniškega sina, s svojimi lastnimi skrivnostmi, željami in klasično nastrojenostjo do staršev. Govorimo lahko o neki vrsti kulturnega relativizma, med različnimi časovnimi okviri, ki ga lahko v resnici postavimo v vsako okolje in zgodovinsko, ali prihodnje, obdobje. 

Igralsko zasedbo in ekipo, ki stoji za predstavo, so na premieri podprli tudi številni prijatelji, družinski člani in stanovski kolegi. 

Iva Krajnc Bagola, Aljoša Bagola foto: Marko Vavpotič

Barbara Hieng Samobor, direktorica in umetniški vodja MGL in igralka Iva Krajnc Bagola foto: Marko Vavpotič

Mitja Rotovnik, Polona Vetrih foto: Marko Vavpotič

Iva Babić foto: M24/ Marko Vavpotič

Lara Wolf, Timon Šturbej, Klara Kuk, Žiga Hren, Mak Tepšić foto: Marko Vavpotič

Jure Longyka foto: Marko Vavpotič

Klavdija Kralj, Janez Cigler Kralj foto: Marko Vavpotič

Žigan Krajnčan foto: Marko Vavpotič

O zgodbi:

Mož, žena in njun sin. Starša imata dobro službo, zato si lahko privoščijo življenje v elitni soseski. Niso le preskrbljeni, ampak tudi varni, kajti njihov svet obdaja visok zid. Na drugi strani tega zidu v revščini in kaosu živijo ljudje, ki so imeli v življenju manj sreče, znotraj novodobnega obzidja pa v nadzorovanem redu, razkošju in sožitju z drugimi uspešneži prebivajo junaki Izrednih razmer. Zdi se, da imajo vse, kar si je mogoče želeti. Toda za to, da se razkrije druga plat njihovega življenja, bo dovolj ena noč … Ker so se v življenju povzpele tako visoko, jih zdaj hromi bojazen pred nenadnim padcem ter z njim povezano izgubo socialne in ekonomske varnosti. Če eden od staršev popusti v službi ali kako drugače zapravi zaupanje vladajočih, se lahko družina čez noč znajde na drugi strani zidu. Na videz popolno življenje družine v tej drami je polno razpok, ki opozarjajo na številne pereče probleme sodobne družbe.

prejšnji članek
Po koncu Exatlona nadaljujeta razmerje
Resničnostni šovi
Po koncu Exatlona nadaljujeta razmerje
naslednji članek
Franc po dvoboju na posestvo z železno roko
Resničnostni šovi
Franc po dvoboju na posestvo z železno roko