nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenska igralska smetana v vrhunski črni komediji

21. 1. 2022; 02.30
Avtor: K.M.
Zvezdana Mlakar in Saša Pavlin Stošić, Party

Zvezdana Mlakar in Saša Pavlin Stošić foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Na veliki oder ljubljanske Drame prihaja črna komedija Party, odrska priredba istoimenskega filma britanske režiserke in scenaristke Sally Potter, v režiji Ivice Buljana. V prvi slovenski uprizoritvi igrajo Nataša Barbara Gračner, Marko Mandić, Polona Juh, Igor Samobor, Zvezdana Mlakar, Saša Pavlin Stošić in Timon Šturbej.

Sally Potter je znana predvsem po svojem filmskem opusu. Njen film Party, posnet v črno-beli tehniki, je bil premierno predvajan februarja 2017 na filmskem festivalu Berlinale, na katerem so ga kot najboljšega nagradili nemški filmski kritiki. Slovenska različica predstave, ki jo režira Ivica Buljan, bo premiero prve slovenske uprizoritve doživela v sredo, 26. januarja na velikem odru SNG Drama Ljubljana, s prvimi ponovitvami v četrtek, 27, januarja, v petek, 28. januarja in v soboto, 29. januarja. 

Nataša Barbara Gračner - Party foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

O zgodbi: 

Party na svojem domu priredi Janet (Nataša Barbara Gračner), ki je pravkar dosegla najvišjo točko svoje politične kariere - postala je ministrica za zdravstvo vlade v senci. Z možem, znanstvenikom, povabita na slavje najožji krog prijateljev: Janetino najbližjo zaupnico z njenim možem, Janetino prijateljico, ki je profesorica t. i. ženskih študij, z njeno nosečo ženo, ki je znamenita kuharska mojstica in Janetino sodelavko z njenim možem, privlačnim mladim finančnikom, ki pa pride brez žene in napove, da se jim bo ta pridružila pozneje. Hitri dialogi med akterji predstave se dotikajo tem pričakovanih v krogu izobraženih, razgledanih oseb z artikuliranimi stališči, s katerimi se lahko tudi v letu 2022, štiri leta po nastanku predstave, močno poistoveti tudi slovenska gledališka in širša javnost. 

Party, SNG Drama Ljubljana foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Party, SNG Drama Ljubljana foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Avtorsko ekipo uprizoritve Party sestavljajo še umetniški sodelavec Robert Waltl, dramaturginja Mojca Kranjc in asistentka dramaturginje Manca Sevšek Majeršič, scenograf Mark Požlep, kostumografinja Ana Savić Gecan in asistentka kostumografinje Nina Gorišek, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovalca svetlobe in videa son:DA in Toni Soprano Meneglejte, prevajalka Tina Mahkota in lektor Arko.

prejšnji članek
Recept: Gel za prhanje, narejen in trdega mila
Moda&Lepota
Recept: Gel za prhanje, narejen in trdega mila
naslednji članek
Katera hranila bi bilo priporočljivo uživati po 40. letu?
Zdravje
Katera hranila bi bilo priporočljivo uživati po 40. letu?