pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Raiven takšne niste vajeni

11. 3. 2022; 12.00
Avtor: K.M.
raiven

Raiven foto: Matevž Kocjan

Slovenska pevka je v razprodanem Klubu Cankarjevega doma predstavila svoj nov projekt Doloroso, v katerem združuje dve popolnoma različni glasbeni zvrsti - operno petje in elektronsko glasbo.

"Združitev opere in popa se mi je zdel edini logični korak. Na dolgi rok se vidim kot operno pevko in izključno popglasba mi več ne predstavlja zadostnega izziva. Poleg tega je na tem področju crossover glasbe res še ogromno prostora za eksperimentiranje in vesela sem, da se lahko končno iz lastnih izkušenj potrdim, da crossover popa in opere še zdaleč ni le osladen," je ob predstavitvi elektro-opernega projekta povedala akademsko izobražena glasbenica.

Raiven foto: Matevž Kocjan

Raiven se je po opravljenem magistrskem študiju opernega solopetja, ki ga je sklenila z magistrskim esejem o Agrippini, posvetila proučevanju ženskih likov, katerih usodo je pisala bolečina. Čeprav velja, da je bolečina in z njo žalost znosna, če jo poveš kot zgodbo, nosi Doloroso v interpretaciji Raiven zgodbe žalosti, ki pripovedujejo o svojih junakinjah, katerim je žalost odvzela glas, da bi jih pripovedovale same. To so zgodbe Carmen, Dalile, Violette, Sieglinde, Lucie, Brünnhilde, Aide …

"Skladbe sem izbirala po navdihu, ki sem ga črpala iz osebnega repertoarja, ki sem ga študirala na Akademiji. Z mojo ekipo, ki jo sestavljata Luka Beljan in ZanB, smo sproti odkrivali katere operne arije in samospevi so nam trenutno najbolj blizu in nam gredo v kontekst Cankarjevega koncerta od dnevu žena," je razložila Raiven.

Raiven foto: Matevž Kocjan

Pridih modernosti v klasične okvirje je dodajal tudi instrumentalno zastavljen nosilni singel iz EP-ja REM Širni ocean ter vkomponirani vložki Raiven na električni harfi. Na odru Kluba Cankarjevega doma sta se ji kot gosta pridružila violinistka Maša Golob ob klasiki El Vito in tenorist Gregor Ravnik, zmagovalec Popevke 21 po izboru strokovne žirije. Ravnikov tenor in mezzosopran Raiven sta se tokrat združila v ariji Dalile iz opere Samson et Dalila, Mon coeur s'ouvre a ta voix.

Aktualna zmagovalka festivala Slovenska popevka, na katerem je slavila po izboru občinstva, je prav z Volkovi že pustila namig za novo koncertno poglavje - Doloroso. Raiven je v svojih avtorskih skladbah našla vezivne niti, ki jih je vpeljala v operni mozaik. Z vživljanjem v zgodbe protagonistk operne umetnosti je izoblikovala opus arij, ki jih je aktualizirala s svojim dozdajšnjim avtorskim delom z albuma Magenta in EP-plošče REM.

prejšnji članek
Tako preprosto do druženja s slovenskimi skakalci
Kulinarika
Tako preprosto do druženja s slovenskimi skakalci
naslednji članek
Poroka na prvi pogled: Nina ima visoke cilje
Moda&Lepota
Poroka na prvi pogled: Nina ima visoke cilje