stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Za začetek Druge godbe Rodrigo Cuevas iz Španije

17. 5. 2022; 11.30
Avtor: B. P:
Rodrigo Cuevas

Rodrigo Cuevas foto: lacostastudio

24. maja se bo s koncertom španskega glasbenika Rodriga Cuavasa v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma začel 38. mednarodni festival Druga godba.

Rodrigo Cuevas je umetnik, pevec, skladatelj, večinštrumentalist in predan folklorni agitator. Združuje emblematične ljudske melodije s subtilno elektroniko, oblečen v androgene kostume, nogavice in lesene čevlje z ošiljeno peto, ki z uporabo humorja, elegantne erotike in prepričljivega pripovedovanja zgodb ustvarja globoko zakoreninjeno umetnost za nepovezano sedanjost. Akademsko izobražen glasbenik kljub temu trdi, da je več o umetnosti izvedel od svojih sosedov v vasici, kjer živi. Njegovo sporočilo je, da je kultura, utemeljena na podobi in lahkomiselnosti, prazna posoda, ki jo je treba ponovno povezati z načinom življenja prednikov in interakcijo, ki počasi umira. To je resno sporočilo, spretno posredovano s prepričljivo zabavno vizijo.


Do 30. maja bodo sicer v sklopu festivala na različnih prizoriščih nastopili izvajalci iz 13 držav. Program festivala so oblikovali Bogdan Benigar, Nika Vogrič Dežman, Senada Čorović, Ira Kolbezen in Zoran Pistotnik, kot prvo ime pa so izpostavili britansko zasedbo Sons of Kemet, ki je na Drugi godbi gostovala leta 2015 in danes velja za enega najvplivnejših plesno-jazzovskih bendov. Z njimi se bo festival v Kinu Šiška tudi sklenil. Vmes bodo nastopili skupina UDU z glasbo sibirske Burjatije in litovske ravnice ter domača zasedba Brina, ki napoveduje nov album. Prišli bodo tudi argentinska pevka Juana Aguirre, maroško-francoska zasedba Bab L'Bluz, Pijan Slavej iz Severne Makedonije, ki se bo pridružil še slovenski skupini Jimmy Barka Experience, ter ameriška izvajalka Moor Mother s senegalskim glasbenikom Dudujem Kouatejem. V sodelovanju s ciklom Defonija na Metelkovi pa bo nastopil ameriški trobentač Nate Wooley s kvartetom Columbia Icefield. Organizatorji so pripravili tudi t.i. slovenski dan, na katerem bodo v nedeljo v Klubu CD nastopili kvintet Gugutke, ki se posveča ljudskemu izročilu različnih predelov, Kristijan Krajnčan s projektom Zabučale gore, ki ga je premierno predstavil v Belgiji, ter Mala mestna muzika, ki izvaja besedila Vlada Žabota v uglasbitvah pianista Rudija Pančurja. V spremljevalnem delu bo med drugim mogoče slediti pogovorom z nekaterimi izvajalci, delavnici burjatskega grlenega petja in okrogli mizi o spolni enakosti v glasbi.


Z dodatnimi štirimi koncerti se bo Druga godba junija vključila še v festival Ment v Ljubljani ter z dvema julija na mariborski Lent.

prejšnji članek
Poročna pravljica Nike Zorjan
Svet slavnih
Poročna pravljica Nike Zorjan
naslednji članek
Za Bizovičarji trenutki z veliko pomena
Svet slavnih
Za Bizovičarji trenutki z veliko pomena
#obraziavenija
obraziavenija