dsoprizidek
Svet24.si

Brez tujcev bi oddelke v novomeškem domu starejših občanov že zapirali

1715284723-172a1607-1715284697348
Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo vodila Žibertova desna roka

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Video: Kralja so pred leti skoraj ubili na odru

11. 9. 2022; 09.40
Avtor: K.M.
Kralj Karel III

Kralj Karel III foto: Profimedia

Če bi bil poskus atentata na takrat še princa Charlesa realiziran, bi bila situacija v Veliki Britaniji danes občutno drugačna.

S smrtjo kraljice Elizabete je Velika Britanija dobila novega kralja. Naziv je avtomatsko podedoval njen najstarejši sin zdaj Charles III. oziroma poslovenjeno Karel III.. Lahko pa bi se zgodilo, da bi naziv podedoval njegov najstarejši sin princ Williem, ampak samo v primeru, da bi bil Charles že mrtev. Williem lahko kralj zdaj kralj postane samo po smrti očeta ali v primeru, da ta uradno odstopi s položaja.

So pa Charlesa v preteklosti že poskušali ubiti, verjetno večkrat na skrivaj, vsaj enkrat pa pred očmi javnosti, a se poizkusi atentata ni končal po željah atentatorja. 

Med kraljevim obiskom v Avstraliji leta 1994 je 23-letni takratni študent David Kang v znak protesta izstrelil dva slepa naboja, preden je dosegel princa pa ga je varnostna služba podrla na tla. Na sojenju je bil spoznan za krivega in je moral opraviti 500 ur dobrodelnega dela. Takratni premier Avstralije Paul Keating pa je v izjavi za javnost povedal, da je osramočen, a da ni šlo za dejanski poizkus umora. Razlog za streljanje naj bi bilo sicer opozarjanje na ravnanje z več sto kamboškimi prosilci za azil, zaprtimi v taboriščih za pridržanje v Avstraliji. Kang je kasneje zaključil šolanje in s častmi diplomiral na pravni fakulteti v Sydneyju. 

prejšnji članek
Zvezdnica uspešnice Vedno tvoja spet samska
Svet slavnih
Zvezdnica uspešnice Vedno tvoja spet samska
naslednji članek
Andrej Šifrer spregovoril o hudih zdravstvenih težavah
Svet slavnih
Andrej Šifrer spregovoril o hudih zdravstvenih težavah
#obraziavenija
obraziavenija