Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Priyanka Chopra Jonas v Keniji priča hudi podhranjenosti

22. 10. 2022; 05.00
Avtor: K.M.
Priyanka Chopra Jonas

Priyanka Chopra Jonas foto: UNICEF/Wahome

UNICEF-ova ambasadorka dobre volje Priyanka Chopra Jonas je ta teden odpotovala na sever Kenije, kjer je bila priča hudi podhranjenosti med otroki. Afriški rog se spopada z najhujšo sušo, ki so jo povzročile podnebne spremembe, zaradi česar je v regiji vsak dan vse več podhranjenih.

Skoraj 900.000 otrok, mlajših od 5 let, v prizadetih okrožjih v Keniji potrebuje zdravljenje zaradi hude akutne podhranjenosti, ki lahko vodi v smrt.

»Na Afriškem rogu otroci ta trenutek že umirajo zaradi hudega pomanjkanja hrane, milijoni pa so na robu lakote,« je povedala Priyanka Chopra Jonas. »Večina družin, ki sem jih spoznala, živi z manj kot enim dolarjem na dan in nekatere niso jedle že tri dni. Tako tukaj izgledajo podnebne spremembe. UNICEF-ova prizadevanja za reševanje življenj na terenu, vključno s terapevtsko hrano, lahko pomagajo zajeziti to krizo stradanja.«

Priyanka Chopra Jonas foto: UNICEF/Wahome

V Keniji so umanjkale že štiri zaporedne deževne sezone. V tem času je 1,4 milijona otrok imelo omejen dostop do hrane, pitne vode, zdravstvenih storitev, izobraževanja in zaščite pred nasiljem in zanemarjanjem. Napovedi za peto deževno obdobje niso optimistične in razmere bi se lahko še poslabšale.

UNICEF na Afriškem rogu pomaga s hrano, čisto pitno vodo, kompleti za higieno in sanitarije, zdravstveno oskrbno, in finančno pomočjo, ki jo razdeljuje družinam v podporo pri zdravstvenih stroških, za zaščito otrok pred otroškimi porokami in za pomoč pri nadaljevanju s šolanjem.

Priyanka Chopra Jonas se je srečala tudi z 2-letno Keezo, ki je bila v bolnišnico sprejeta zaradi hude podhranjenosti, zaradi oslabljenega imunskega sistema pa je zbolela tudi za malarijo in pljučnico. Zahvaljujoč zdravstvenim prostovoljcem, ki so slabo zdravstveno stanje deklice detektirali med terenskim delom, je le-tej sedaj omogočena pomoč.

Priyanka Chopra Jonas foto: UNICEF/Wahome

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč podhranjenim otrokom v državah v razvoju, tudi v Keniji. Pomagati je mogoče:



- S SMS sporočilom s ključno besedo HRANA5 na 1919 (darujete 5 €)

- Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41106, namen: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana

prejšnji članek
Mišo Kontrec si je poiskal službo
Svet slavnih
Mišo Kontrec si je poiskal službo
naslednji članek
Zakaj je olje divje vrtnice tako dragoceno?
Moda&Lepota
Zakaj je olje divje vrtnice tako dragoceno?