rok snežič, Anita Peček Stramšak
Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana Đuđić?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Sanjski moški: Skrivnostna zgodba o Anji Rijavec vas bo osupnila

10. 11. 2022; 10.00
Avtor: Vesna Meško
anja rijavec

Anja Rijavec foto: edit: njena.si

Ostali boste odprtih ust, ko boste prebrali, kdo je pravzaprav Anja Rijavec in kaj tiči za pomenljivim imenom GO SUGAR, ki je v javnosti pritegnilo povsem napačno pozornost. To 'sladko dekle' bo namreč s svojo divjo naravo pošteno pretreslo strogi svet znanosti.

Ena najbolj zanimivih udeleženk oddaje Sanjski moški je zagotovo Anja Rijavec, ki bo gledalcem ostala v spominu zlasti po literarnem izražanju, tekom katerega je s svetom delila kar nekaj modrosti. Ampak dragi bralci, to skrivnostno, na prvi pogled zadržano dekle, je mnogo, mnogo več, kot ste imeli priložnost spoznati tekom oddaje. Mlada znanstvenica in umetnica namreč s trdim delom marljivo niza karierne korake, ki so lahko v navdih tako strokovnjakom, kot mladim dekletom, ki še iščejo svoj prostor pod soncem.

Sledite najinemu klepetu, ki je resda malce daljši, a verjamemo, da bodo besede pustile za seboj prijetno sladek priokus, začinjen z zvrhano mero občudovanja.

Anja Rijavec foto: VOYO

Kdo je pravzaprav modra ženska, ki smo jo imeli priložnost spoznati v oddaji Sanjski moški? Občutek imam, da si predstavila le ščepec Anje in da se za simpatično podobo skriva veliko več …

Tako zelo sem počaščena, da ste mi nadeli tako lep naziv, najlepša hvala. Nisem prepričana, če si ga zaslužim, upam pa, da si ga skozi življenje nekoč bom. Moje ime je Anja, ljudje me danes poznajo predvsem po treh zelo različnih dejstvih, ki jih včasih težko povežejo v celovito zgodbo – sem dekle, ki je sanjskemu moškemu podarilo roza vrtalnik Makita, ki vozi črn mercedes GO SUGAR, in ki rado govori v literarnih prispodobah (smeh). To so le trije drobci moje zgodbe, ki v Blaževem iskanju dekleta zase pač ni našla svojega trajnega mesta, kar je, glede na okoliščine, pravzaprav povsem normalno. Jo pa zato s tako večjim veseljem predstavljam vsem, ki si jo želijo odkriti.

Sem nekoliko starejša od Blaža, svoje življenje sem že utegnila malo bolje definirati. Našla sem poslanstvo v svojem sanjskem poklicu, odkrila, poskusila in zgradila delček svojih življenjskih sanj. Že pred leti sem tako zelo zagrizla v delo, da so bile počitnice v Blaževem dvorcu pravzaprav eno izmed bolj sproščujočih in navdihujočih obdobji zadnjega časa, za kar sem mu izjemno hvaležna. Za mano je prelomno leto, ki pa še čaka svoj veliki finale.

Anja Rijavec foto: Aleš Bravničar

Nam dovoliš pokukati, kaj se skriva pod platnicami, ki so mnoge navdušile? Kakšna je torej Anja izza kamere, kaj jo navdihuje in kaj zapolnjuje njen svet?

Izza kamere sem v resnici zelo podobna temu, kar smo utegnili spoznati pred kamerami. Ne govorim veliko, kar povem, povem z razmislekom. Od nekdaj sem imela veliko spoštovanje do besed, ki so eno izmed najmočnejših orodij (in orožij) človeštva. Oziroma, po domače, zakomplicirati znam še tako preprosto poved (smeh).

Nekateri gledalci so me dojeli kot introvertno, kar pa je napačno sklepanje. V zadnjih letih sem odkrila, da se daleč najbolje izražam skozi svoje delo. Po poklicu sem formulatorka kozmetike, kar pomeni, da se ukvarjam z razvojem novih kozmetičnih izdelkov za različna kozmetična podjetja, ki nimajo svojega razvojnega oddelka.

Najlepše pri tem delu pa je, da poleg vsega potrebnega strokovnega znanja obsega tudi ogromno kreativnega pristopa, estetike, lepote in priprave celotne prijetne izkušnje za končnega uporabnika kozmetike. Ljudje, ki se gibljejo v teh malo bolj specifičnih poslovnih krogih, me načeloma poznajo pod dvema imenoma podjetij- 'PIF by Sugar N' Weapons' ter 'Sugar N' Weapons Designer Cosmetics'.

Tukaj se navadno pravo zanimanje zame tudi zares začne (smeh).

Anja Rijavec kot je (še) ne poznate. foto: Osebni arhiv

Ja, drži (smeh), zdaj nas namreč zanima, kako se je razvila ideja o tem, da kreativno prepleteš odtenke vseh svetov, ki ti ne predstavljajo le splošnega zanimanja, pač pa ti hkrati dajejo velik navdih. Znanost, umetnost, estetika. Kako se začelo?

Za prve korake na svoji podjetniški poti sem se odločila že slabih pet let nazaj, kmalu po zaključku študija. Študirala sem na fakulteti za farmacijo in se v svojem poklicu kar hitro našla – delo v razvoju kozmetike je bilo zame od nekdaj tista ravno prava mešanica znanosti in umetnosti, ki je zadovoljevala vse odtenke moje osebnosti.

Še vedno se gibljem v strokovnih krogih, področja farmacevtskih praks, biokemije in splošne anorganske in organske kemije, ter področje dermatologije so me zanimala od nekdaj. Hkrati pa sem bila od vedno tudi nekoliko posebna. Nikdar nisem bila tista tipična naravoslovna znanstvenica, v meni je bil vedno kanček uporništva do sveta, in še večji ščepec ljubezni do umetnosti. Rada sem se izražala na različne načine, in se neredko soočala s precepom, ali naj se v življenju posvetim torej bolj naravoslovju, ali bolj kreativnosti. Imela sem pa to srečo, da sem lahko izbirala – bila sem Zoisova štipendistka v znanosti, ter hkrati v svoji mladosti večkratna Cankarjeva nagrajenka za literarne dosežke. Od nekdaj sem rada risala, delala sem tudi kot glasbena novinarka, ter kot fotomodel. In nobenemu od teh občutkov izpolnitve same sebe se nisem želela odpovedati.

Anja: 'Delo v razvoju kozmetike je bilo zame od nekdaj tista ravno prava mešanica znanosti in umetnosti, ki je zadovoljevala vse odtenke moje osebnosti.' foto: Osebni arhiv

Vsestransko nadarjeno dekle torej. Zelo pohvalno. A vrniva se malce nazaj, kakšen pomen nosi ime 'Sugar N' Weapons', ki ga pogosto slišimo v povezavi s teboj?

Od nekdaj sem bila pa tudi malo upornice. Vedno sem želela delati stvari po svoje, in vedno sem imela nore ideje izven okvirjev. Bila sem še precej mlada, ko sem začela s svojo podjetniško potjo, zato me je marsikdo, ko me je spoznal, opisal kot 'tisto luštno deklico, ki dela kremice'. Ko me je poznal že malce dlje, je pa dodal še 'ampak pazi, tamala je pametna in gajstna'. In tako sem sama sebi hudomušno govorila, da sem nevaren cukerček. Samo ime je pravzaprav izšlo iz ene risanke, ki sem jo nekoč gledala, kjer ena od glavnih junakinj, po poklicu policistka, znotraj konteksta pokomentira neko situacijo z njenim težavnim partnerjem: »no wonder he is so destructive, you are only giving him sugar and weapons.« (Prevod: »ni čudno, da je tako napadalen, saj vse kar mu daješ so sladkarije in pištole«).

In tako sem se odločila, da bom, tako kot vse, tudi kozmetiko delala po svoje. Seveda, neredko še vedno tudi po navodilih drugih. Ampak vse ostalo, tiste najbolj divje in izvirne ideje, pa bom ustvarila in zadržala zase. Pod svojo blagovno znamko kozmetike, ki sem jo poimenovala Sugar N' Weapons Designer Cosmetics. In to je točno to, kar želim, da še v tem letu tudi zaživi – moja v celoti lastna, pri meni ustvarjena ter razvita in sproducirana, linija kozmetičnih izdelkov, ki jih ni mogoče videti nikjer drugje. Ker si jih sproti izmišljujem sama (smeh).

Anja Rijavec je 'divji sladkorček', o katerem boste še veliko slišali. foto: Osebni arhiv

Od tu torej izvira napis na tvojem avtomobilu (Go sugar'), ki je, kot smo slišali, že pritegnil kar nekaj pozornosti …

Ja, zato tudi moj avto nosi oznako 'GO SUGAR'. Redko kdo pa ve, da je na okvirju pod tablico vgravirano 'Heaven Can Wait', in zadaj 'Until Another Day' (Prevod: Nebesa lahko počakajo, do kdaj drugič). Slednje zame simbolizira leta in leta odrekanja ter truda, da sem lahko postavila in v celoti z lastnimi sredstvi opremila svoj razvojni laboratorij in manjšo proizvodnjo kozmetike. Bila sem tako trmasta, da sem neredko za fizična dela prijela tudi sama. Zato me danes tudi poznajo kot tisto dekle, ki je Blažu prineslo roza vrtalnik. Kot simboliko dela in vsakodnevne borbe, ki ga moramo v življenje vložiti, če želimo iz njega nekaj ustvariti. Ni pa bila ta vojna vedno samo finančna in materialna.

Našo pozornost je močno pritegnila tvoja spletna stran in prav to je nemara bil namen - vzpodbuditi obiskovalca, da radovedno zaplava pod površje in odkrije tvoj svet, kajne?

Seveda. Sugar N' Weapons Designer Cosmetics (www.sugarnweapons.com) je spletna stran, kjer bom predstavila svoj projekt kozmetike, ter na splošno vse projekte, katere snujem. Želela sem, da v obiskovalcu vzbudi prav posebna občutja – kot da bi vstopil v skrivnosten svet nočne ulice sredi Los Angelesa, kjer v zraku med neonsko svetlobo vedno visi pridih skrivnostnosti. Točno tako si svoj namišljeni svet namreč predstavljam, in želim, da vsak obiskovalec, ko vstopi v moj projekt, to tudi izkusi. Namen ni samo ponujanje nekega izdelka. Namen je, da bi svet razumel in sprejel – mene v celoti.

Klik do Anjinega sveta ... foto: zajem zaslona

sugarnweapons.com

Klik na spletni laboratorij obiskovalce popelje na drugo, strogo poslovno področje, kjer kraljuje Anja v vlogi znanstvenice. Kaj nam lahko zaupaš o svojem delu?

Ko danes sedem v laboratoriju za pult, lahko poleg vseh znanj v svoje delo vnesem tudi svojo dušo. In tako ustvarjam poleg koži prijaznim, tudi očesu in drugim čutilom prijetne izdelke. Še vedno namreč velja, da kozmetiko kupujemo bolj z očmi in srcem, kot s kožo. In tudi to je potrebno upoštevati, ko ustvarjaš kvaliteten izdelek. Našla sem način, kako lahko vsak dan izražam samo sebe v celoti, in zato menim, da sem našla sanjsko poslanstvo. Izven tega malega sveta mojega Sugar projekta, pa želim, da moje stranke, in tudi drugi ljudje ne pozabijo, da je formulacija kozmetike resna farmacevtska veja znanosti. Kjer stojijo in morajo stati vsa pravila farmakologije, kjer obstaja medicinska odgovornost in kjer je potrebno do kože, kot našega največjega organa, pristopati strokovno. Sama sem pravzaprav daleč najbolj aktivna na področju lekarniške kozmetike, torej kozmetike namenjene uporabnikom z najbolj občutljivo kožo, kjer je prehod substanc v krvni obtok mogoč še hitreje, kot pri intaktni koži. Stranke, ki jih ne zanima moj osebni projekt, ampak si želijo sodelovanja z menoj na področju tercistične formulacije in proizvodnje, imajo tako možnost, da spoznajo moj celoten repertoar znanja in sposobnosti.

Zelo zanimivo, zlasti zaradi kreativnega pristopa, s katerim prebujaš radovednost tudi v ljudeh, ki jim znanost ni blizu. Anja, kdaj boš torej odprla vrata v svoj svet in kaj boš javnosti najprej predstavila?

V decembru 2022 bi rada svetu predstavila svoj Sugar N' Weapons Designer Cosmetics. In sicer s prvim produktom, ki bo poseben pripravek za lase. Več pa zaenkrat še ne želim izdati!

Anja Rijavec foto: Aleš Bravničar

prejšnji članek
Ana Roš je prva ženska med chefi, ki je prejela to prestižno nagrado
Svet slavnih
Ana Roš je prva ženska med chefi, ki je prejela to prestižno nagrado
naslednji članek
Exatlon: Nihče ne potoži, a ta nevšečnost mora biti res neprijetna
Resničnostni šovi
Exatlon: Nihče ne potoži, a ta nevšečnost mora biti res neprijetna