petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrl brat Jana Plestenjaka Domen Slana

26. 12. 2022; 06.15
Avtor: K.M.
Brata Jan Plestenjak in Domen Slana sta bila velika prijatelja in zaupnika

Brata Jan Plestenjak in Domen Slana sta prijatelja in zaupnika. foto: Revija Zvezde

Jan se je od brata poslovil na družbenih omrežjih Vzrok smrti še ni znan.

Domen Slana je bil sin slovenske slikarke Dore Plestrnjak in slikarja Franceta Slane. Hkrati tudi brat Jana Plestenjaka, s katerim sta se dobro razumela. Vzrok smrti zaenkrat ni znan, se pa je glasbenik od nejga poslovil na družbenih omrežjih, kjer je zapisa: “… danes bom pel tebi, ljubi moj Domenček, ljubi moj bratec … tvoj Jan”.

Jan Plestenjak je imel sicer včeraj svoj veliki koncert v Cankarjevem domu, novico o bratovi smrti pa je sporočil manj kot 24 ur za veseljem na odru. Sicer pa danes skupaj s hrvaško pevko Danijelo odpira glasbeni program na Kongresnem trgu v Ljubljani. Potrdili so nam, da bo Jan prišel na oder in tam pel za svojega brata, kot je zapisal v objavah na družbenih omrežjih. Da, vsaj zaenkrat, dodatnih izjav za javnost v povezavi s tragedijo, ki je prizadala njegovo družino, ne želi dajati. 

Jan je bil ponosen na brata

Glasbenik svojega ponosa na starejšega brata ni skrival. Redko ga je podpiral v njegovi umetnosti in je tudi sam lastnik številnih bratovih umetniških del. Predvsem njegovih lesenih stvaritev. Podpora pa je bila seveda vzajemna, saj smo tudi Domna lahko večkrat srečali predvsem na Janovih večjih koncertih, kot so napolnjene Stožice ali Tivoli. 

Kdo je bil Domen Slana?

Domen je bil v času svoje smrti star 55 let. Vzrok za slovo zaenkrat še ni znan, najverjetneje ga Jan Plestenjak z javnostjo niti ne bo delil. Tako kot njegova starša se je tudi on podal v slikarske vode. Akademijo za likovno umetnost pa je zaključil leta 1989. V času svoje smrti je deloval kot samostojni umetnik. Jože Hudeček je o Slani zapisal: "Domen Slana je predvsem slikar, eden tistih, ki svojih naporov ne namenjajo predvsem ali pa sploh edino raziskovanju slikarstva, pravzaprav »likovnega ustvarjanja«, ki se ne posvečajo izključno razmišljanju o »umetnosti«, temveč prepričani, da svojo stroko dodobra poznajo, s pomočjo sredstev, ki jih nudi, raziskujejo svet, v katerem živijo in o katerem vedo marsikaj povedati."

Letos aprila se je sicer poslovil tudi njegov oče, eden najplodnejših slovenskih slikarjev, France Slana. Star je bil 95 let. 

prejšnji članek
Poti Jana Plestenjaka in Žana Serčiča so se razšle
Svet slavnih
Poti Jana Plestenjaka in Žana Serčiča so se razšle
naslednji članek
Tako odrasel je že sin Petre Kerčmar in Uroša Slaka
Svet slavnih
Tako odrasel je že sin Petre Kerčmar in Uroša Slaka