Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Borut Pahor z mamo velikokrat obiskal vaške plese in gasilske veselice

9. 2. 2023; 07.00
Avtor: K.M.
Borut Pahor, foto_Simon Pelko (2)

Borut Pahor v družbi Lovra Prešička in Ajde Mlakar foto: Simon Pelko/Veseljak

Nekdanji slovenski predsednik je na Veseljaku priznal, da rad posluša vso slovensko glasbo, predvsem, ko je v tujini. Vzbuja mu tudi lepe spomine na otroštvo.

Nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor je danes gostoval na Veseljaku, kjer sta mu voditelja Ajda Mlakar in Lovro Prešiček ponudila tudi možnost kar dveh glasbenih želja. "Vse kar mi je všeč, pustim, da me navdušuje. Recimo lahek, nezahteven pop, mi je všeč. Seveda tam in tam tudi klasična glasba, tudi v avtomobilu. So pa trenutki, ko mi je všeč Dan ljubezni. Narodnozabavne glasbe priznam, da ne poslušam veliko, mi pa zelo veliko pomeni v tujini, ko mi predstavlja stik z domovino," je med drugim priznal Borut Pahor. 

Borut Pahor je sicer ravno sredi akcije Katra za dober namen, kjer je do zdaj iztržil 60. tisoč evrov, ki jih bo namenil v dobrodelne namene.

Narodnozabavni izbor

V kategoriji narodnozabavne glasbe si je Borut Pahor zaželel pesem Tam, kjer murke cveto Ansambla bratov Avsenik oziroma takrat še Kvinteta Avsenik. Za to pa ima kar dva razloga. Prvi je povezan z otroštvom in mladostjo. "Spomnim se, da je bilo v naši družini vedno tako, da smo ob četrtkih poslušali glasbo in z mamo sva plesala. Ona me je naučila plesat. Enako ob nedeljah ob kosilih. Narodnozabavna glasba je bila vedno prisotna. Z mamo sva živela sama in  sva šla velikokrat, predvsem preden sem imel prve ljubezni, tudi na vaške plese, gasilske veselice in sva vedno plesala, običajno na narodnozabavno glasbo. Mi je ljuba in v tujini mi predstavlja stik z domovino." 

Veseljak je nekdanjega predsednika obdaril tudi s prav posebno karikaturo. foto: Simon Pelko/Veseljak

Drugi razlog pa je povedan predvsem z Avseniki. "Imel sem veliko čast, da sem imel na pogrebu Slavka Avsenika žalni govor, tega ne bom nikoli pozabil. Bil je vroč dan in se mi je govor stopil v žepu. Ker sem ga sam napisal, sem približno videl vrstice in ga lepo odpeljal do konca. To je ansambel, ki si zasluži naše spoštovanje. Tudi zdaj, ko tradicijo nadaljuje vnuk Sašo."

Zabavni izbor

Borutu Pahorju je bolj blizu zabavna slovenska glasba, v tej kategoriji pa si je izbral pesem Dan ljubezni, ki jo izvaja zasedba Pepel in kri. Čeprav mu splošno gledano najlepšo slovensko pesem predstavlja Poletna noč, ki sta jo v originalu izvajali Beti Jurković in Marjana Deržaj. 

Zakaj izbor pesmi Dan ljubezni? "V desetih letih kot predsednik republike sem bila na vseh koncih Slovenije. Vedno, ko smo rekli, da bi nekaj zapeli - katera je pesem, ki jo poznajo vsi in vse generacije? Dan ljubezni."

prejšnji članek
Domen Kumer šokiral s to potezo
Svet slavnih
Domen Kumer šokiral s to potezo
naslednji članek
Kaj se dogaja? Arijanna in Blaž ujeta v tej situaciji
Resničnostni šovi
Kaj se dogaja? Arijanna in Blaž ujeta v tej situaciji