Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Postanite še boljša tekačica

22. 4. 2023; 02.00
Avtor: M. D. / revija Bodi zdrava
tek, tekačica

Tekačica foto: Pixabay

Če si želite postati boljša tekačica, je seveda logično, da tečete čim več, a do boljših tekaških dosežkov vam bodo pomagale tudi druge vadbe, s katerimi krepite svoje telo.

Okrepite trebušne mišice

Sprva se ne sliši logično, a močan trup vam pomaga vzdrževati boljšo formo med tekom, dobra forma pa vas bo pripeljala do boljših rezultatov. Zato ne zanemarjajte vaj za trebušne mišice.

Okrepite zadnjične mišice

Veliko profesionalnih tekačev pravi, da moč za tek prihaja prav iz zadnjičnih mišic, zato je smiselno v rekreacijo vključiti tudi vaje za zadnjo plat. Šibka zadnjica namreč lahko vpliva na poznejše bolečine v spodnjem delu hrbta in mečih. Še en razlog torej, da v rekreacijo vključite vaje za moč.

Tekačica foto: Pixabay

Izboljšajte gibljivost gležnjev

Stopala, gležnji in kolena so pri teku najbolj na udaru, prvi pa so prav gležnji. Te morate zato redno razgibavati pred tekom in po njem. Pri tem lahko zelo pomaga joga, saj vsebuje nekaj odličnih vaj, ki pripravijo ude na tek in jih po koncu razgibajo. Penasti valj naj postane vaš prijatelj. Trenutno je zelo priljubljen, a ne zaman. Slava penastega valja je povsem upravičena, saj pomaga preprečevati poškodbe, lahko pa ga uporabljate kot osebnega maserja. Pred vadbo poskrbi za prekrvitev in nekakšno ogrevanje, po njej pa pomiri mišice. Zelo priporočljiv je tudi, kadar čutite bolečine v mišicah (in imate t. i. muskelfiber).

Privoščite si počitek

Čeprav vam tek dobro dene tako psihično kot fizično, z njim nikar ne pretiravajte. Če si ne boste vzeli dovolj počitka, ne boste dosegli rezultatov, kakršnih si želite. Spanec ima pri tem ključno vlogo, saj pomaga pri uravnavanju hormonov. Zelo dobrodošli sta tudi masaža (lahko s penastim valjem) in kopel.

Pazite na prehrano, a se ne omejujte

Zdrava prehrana je ključna pri doseganju boljših rezultatov, vendar telesa ne omejujte s strogimi dietami. Pomembno je, da pojeste dovolj, da brez slabe vesti uživate ogljikove hidrate (da, prav ste prebrali), saj so gorivo, predvsem pa naj zdrava, uravnotežena prehrana postane del vašega življenjskega sloga. Povečajte vnos maščobnih kislin omega-3, zelenolistnate zelenjave (bolj je zeleno, bolje je) in vode. Voda je vaša najboljša prijateljica

 Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

prejšnji članek
Kaj je metoda meal prep?
Kulinarika
Kaj je metoda meal prep?
naslednji članek
Idejnica: Vsestranska uporaba kozarcev za vlaganje
Zdravje
Idejnica: Vsestranska uporaba kozarcev za vlaganje