pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kako je Klemen Bučan postal kralj rižote

18. 5. 2023; 12.00
Avtor: Lara Jelen / revija Jana
moj naj recept

Kralj rižote foto: revija Jana

Kako rečemo jedi, ki jo pripravi kralj rižote? Kraljevska rižota, kajpak. Klemen Bučan je pripravo svoje priljubljene jedi skozi leta izpopolnil do potankosti. No, vmes je tudi skoraj že povsem obupal, a potem mu je življenje na pot pripeljalo Urško.

Zgodba, kako sem po svojih kriterijih postal kralj rižote, je kar zanimiva, pravi Klemen. »Ena najljubših jedi mojega otroštva je bila rižota moje stare mame Micke, reees je naredila dobro in vedno sem si želel, da bi to jed tudi sam znal podobno dobro pripraviti. Pa sem poizkusil, enkrat, dvakrat, tretjič. Ko sem naredil tako gosto, da je žlica dobesedno stala pokonci v njej, pa mi je rekla: »Veš kaj, ... nehaj se matrat, škoda riža!«

Leta so tekla in dobil sem klic, če bi nastopal v reklami skupaj z Urško Fartelj, znano tudi kot 220 stopinj poševno. Scenarij je bil, da sem jaz vajenec, ki se uči, ona pa seveda mojstrica, ki me bo naučila - kaj? Kuhaaati rižotooooo! Sem ji rekel: »Vsa čast, če ti uspe!« In ji je, ne morem verjet, korak za korakom. Zdaj znam narediti vrhunsko rižoto!« je ponosen.

Kraljevska rižota foto: Shutterstock

Sestavine

  • 1 čebula
  • olje
  • riž
  • malo belega vina
  • goveja juha
  • maslo
  • parmezan
  • zelenjava in meso po želji
  • sol in poper po okusu

Priprava

1. Najprej popražimo čebulo na olju. Sledi eden glavnih trikov: riž, ki ga ne splakemo, popražimo toliko, da postekleni, zaradi česar se rižota ne bo razkuhala. Potem dodamo malo belega vina, mešamo, da lepo izpareva in nato še eno ključno sestavino: govejo juho. Dodajamo je toliko, da riž ves čas lepo plava, in to mešamo in mešamo približno 18 minut.

2. Dodamo nekaj masla in parmezan, da je rižota lepo kremasta, seveda pa tudi zelenjavo ali meso po želji. Klemen ima rad piščanca, ki ga že prej malo popraži, in potem nekje vmes doda v rižoto, da se še malo skuha. Odlično kosilo je pripravljeno!

Recept je objavljen v reviji Jana, št. 19, 09.05.2023.

prejšnji članek
Napitek: Prebudite spolno boginjo z naravno viagro
Kulinarika
Napitek: Prebudite spolno boginjo z naravno viagro
naslednji članek
Tokrat povsem drugačna Delovna akcija: Osrečili bodo številne ljudi!
Svet slavnih
Tokrat povsem drugačna Delovna akcija: Osrečili bodo številne ljudi!