Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Manca Špik po boleči ločitvi pripravljena na novo ljubezen

30. 5. 2023; 06.01
Avtor: Katja Kaja Mejač
Manca Špik 1

V partnerju išče osebo, ki bi imela enake vrednote kot ona. foto: Promocijski material

"Priznam, da sem o poroki sanjarila. A ne v smislu tega, kako me bo nekdo popeljal pred oltar, torej o samem dejanju poročnega obreda, temveč o tem, kako bi s takšno osebno »zavezo« odnos z mojim partnerjem še bolj poglobila," pravi Manca.

Vašo glasbo zagotovo kroji rdeča nit ljubezni. Kako vi doživljate ljubezen?
Zadnja leta na ljubezen gledam precej drugače. Vedno sem jo usmerjala navzven, zase pa mi jo je zmanjkalo. Skozi spremembe, ki ti jih prinese življenje in ki niso vedno rožnate, sem spoznala, da resnično ljubiti ne morem nikogar, če nimam najprej brezpogojno rada same sebe. Te šole sem se naučila skozi vlogo mamice, kajti moja Lana potrebuje srečno in izpopolnjeno mamico, da bo tudi sama znala ljubiti pravilno in z vso močjo. Ljubim mojo hčerko Lano. Ljubim moje najbližje in družino. In res s polnim srcem ljubim življenje samo. Sem odprta za ljubezen.

Kaj pa partnerska ljubezen; imate novega partnerja oziroma ali si ga želite?
Po nekaj let trajajoči, precej boleči ločitvi od mojega nekdanjega partnerja mislim, da sem končno spet pripravljena na novo ljubezen. Ne morem reči, da si je ne želim, je pa dejstvo, da je ne iščem, saj verjamem v to, da je vse namenjeno ob pravem času. Poleg tega se mi nikamor ne mudi, imam otroka, torej imam ves čas na svetu.

V Križankah se bo 18. junija na odru pridružila tudi klapi Rišpet. foto: Marko Delbello Ocepek



Če ga še iščete – o kakšnem moškem sanjate oziroma kakšen je vaš popoln partner? Ali so sanje v tem obdobju življenja še dovoljene?
Vedno sem se imela za osebo, ki je z obema nogama trdno na tleh. Ne rečem, da kot najstnica nisem sanjarila o princu na belem konju. A realnost vsakdanjika mi je hitro pokazala, da je treba za lastno srečo, zadovoljstvo, poskrbeti kar sam. Tako da nikakor ne fantaziram o kakšnem »odrešitelju«, saj sem močna, samostojna ženska s kariero, lastnim podjetjem in urejenim življenjem. Če že, si predstavljam, da bo moj bodoči partner moral imeti podobne vrednote kot jaz ter seveda ujemajoč oziroma meni komplementaren karakter.

Pesem Rekel si ste namenili vsem mladoporočencem, govori o hrepenenju in večni ljubezni – si tudi sami želite poroke in tiste večne brezpogojne ljubezni?
Priznam, da sem o poroki sanjarila. A ne v smislu tega, kako me bo nekdo popeljal pred oltar, torej o samem dejanju poročnega obreda, temveč o tem, kako bi s takšno osebno »zavezo« odnos z mojim partnerjem še bolj poglobila. To, kar me privlači, je ideja, da se dva zavežeta drug drugemu do smrti. To je tisto, kar se mi zdi skrajno romantično.

Neizmerno se veseli koncerta na sevniškem gradu, ki bo nedvomno nabit s čustvi. foto: Marko Delbello Ocepek



Kako na vse skupaj gleda vaša hči, zagotovo sta močno povezani. Vas spodbuja pri iskanju nove ljubezni? Mora dati Lana tisto kljukico, ko v življenje pripeljete novo osebo?
Nisem čisto prepričana, da je tako. Otroci v odraščanju starše pogosto začnejo obravnavati zaščitniško, da ne rečem celo malo posesivno. Lana je v tem obdobju, ko ji čisto ustreza, da ima mamico čisto zase. Tega ji seveda ne morem zameriti, še manj pa o tem debatirati z njo. Otrok se prilagodi situaciji. In če ali ko pride do tega, sem prepričana, da bo razumela in tudi sprejela, saj jo vzgajam v odprto in ljubečo osebo. Vsekakor pa bi morebitno novo osebo v njeno življenje pripeljala zelo obzirno in ji dala dovolj časa, da se temu privadi.

Se tudi Lana zanima za glasbo?
Pri glasbi so zadeve nekoliko bolj zapletene. Dejstvo je, da je glasba tista, ki njeno mamico zvečer »ugrabi«. Moram na kakšen pozen večerni nastop ali pa ves dan porabim za priprave na moj koncert. Pogosto sem odsotna zaradi dela v glasbenem studiu, zaradi TV-nastopov, radijskih intervjujev in podobno. In ker je tako že od zibelke dalje, Lana ni najbolj navdušena nad tem. Mislim pa, da je ravno pri tem, da to fazo preraste, saj sem jo pred nekaj dnevi vzela s seboj na krajši nastop in se je neverjetno izkazala. V garderobi je vsem dala roko in se predstavila, pomagala mi je zapeti obleko, pospraviti oblačila in me je kar razganjalo od ponosa, saj je to storila čisto samoiniciativno. Glede na to, da je po meni podedovala tako glas kot tudi posluh in da ima neverjeten spomin za hitro učenje besedil, najbrž ni izključeno, da bo nekoč mogoče pela tudi sama. In jaz jo bom pri tem podprla, kot sem jo tudi pri odločitvi, da poje v šolskem pevskem zboru. 

"Z Lano pravzaprav večino prostega časa preživiva skupaj." foto: Promocijski material



Prvi junijski dan bo za vas poseben, saj pripravljate koncert na Gradu Sevnica. Kako gledate na takšne koncertne lokacije, grajsko dvorišče zagotovo doda svoj ščepec k intimi in romantiki?
Na čudovitem sevniškem gradu sem lani posnela videospot za mojo pesem Res sem te ljubila in se takoj zaljubila v čudovit grajski vrt. Že takrat sem vedela, da bo to ena izmed lokacij mojega koncerta. Neizmerno se veselim tega večera, ki bo nedvomno nabit s čustvi, seveda tudi z romantiko. Moji koncerti z razširjenim bendom so nekoliko drugačni, saj poslušalce prek moje glasbe popeljem skozi osebno življenjsko zgodbo. In tako kot ima moja zgodba vzpone in padce, radostne in bolj otožne trenutke, jih imajo tudi vse moje pesmi.

Imate raje takšne intimne lokacije, ko se lahko bolj povežete z občinstvom, ali razprodane dvorane?
Po pravici povedano, nisem vajena razprodanih koncertov, saj jih v življenju nisem organizirala veliko. To, da je bil moj veliki koncert na Bledu razprodan, me je povsem šokiralo. Nisem si predstavljala, da bom dobila tolikšno podporo. Zame kot glasbenico, je dovolj, da stopim na oder in odpojem eno pesem. Uvodno. Pri tej imam še malo treme, sploh če nastopam pred novim občinstvom, tako kot bo v primeru Sevnice. Po tej prvi pesmi pa praviloma vedno skoraj takoj navežem poseben odnos z občinstvom, ki se skozi koncert utrjuje in doseže vrhunec v drugi polovici koncerta. Vedno je tako, že dvajset let. Tako kot pri spoznavanju dveh, denimo nekega mladega para, je tudi pri koncertu potrebno nekaj časa, da se spoznamo, sprejmemo in začnemo sodelovati, peti skupaj. In tu ni važno, ali gre za prvi koncert ali deseti v desetih letih. Je pa res, da je z leti pojavljanja, koncertiranja ta odnos vedno lepši in bolj intenziven. Zato se veselim ne le tega prvega koncerta v Sevnici, temveč tudi vseh prihodnjih. Na sevniški grad se namreč želim še vrniti!

Pevka priznava, da je po bolečem razhodu zdaj spet pripravljena na partnersko ljubezen. foto: Marko Delbello Ocepek


Pripravljate kaj posebnega, kakšno presenečenje?
Pripravljam eno precej številno presenečenje, ki pa mora ostati skrivnost, tako sem obljubila vsem sodelujočim. Kot kaže, bo vreme na prvi junijski dan zelo lepo in po kislem začetku pomladi mi bo prvi letošnji večerni koncert na prostem nepopisno prijal.

Junija boste kot gostja nastopili tudi na koncertu klape Rišpet v Križankah. Se nam obeta kakšno novo sodelovanje?
Z različnimi klapskimi in drugačnimi vokalnimi sestavi sem sklenila že ogromno sodelovanj in ni dvakrat za reči, da ne bom kakšne takšne poteze še kdaj ponovila. A konkretno s klapo Rišpet o tem nismo govorili. K sodelovanju so me povabili sami, očitno jim je moja glasba všeč, in ker sem že od nekdaj ljubiteljica njihovih pesmi, ki jih tudi sama prepevam ob priložnostih, sem to priložnost zagrabila z obema rokama. Za Križanke smo pripravili krasen program in mislim, da bo občinstvo navdušeno nad izborom skupnih skladb.

Kako sicer gledate na klapsko glasbo?
Z njo sem odrasla, saj me je oče na vseh dopustih s tem praktično »okužil«. Tako kot večina Slovencev sem v Jadran zaljubljena in klapska glasba me ponese v tiste najbolj romantične spomine, bežne poletne romance in večere v dvoje ob sončnem zahodu. Njihova glasba ima nedvomno izrazito močno dušo in hkrati temperament, zato ni čudno, da kljub letom še vedno močno pridobiva priljubljenost.

Pred nami je poletje, končno ga lahko občutimo tudi po temperaturah. Bo le to polno koncertov, si boste vzeli tudi čas za dopust?
Prvo polovico poletja sem namenila za moje koncerte in preostale glasbene nastope. Sevnici bo tako konec junija sledil koncert v Ruski dači v Gameljnah pri Ljubljani. Julija pa bom praktično vsak vikend v drugem slovenskem kraju. V skoraj dvajsetletni glasbeni karieri si poleti nikoli nisem privoščila dopusta, letos pa sem si rekla, da je tega dovolj in že januarja uredila vse za pošten, kar štirinajstdnevni oddih.

Pripravljate kaj novega?
Kot so moji poslušalci že vajeni, bom oktobra izdala novo pesem in videospot. Tudi tokrat bo šlo za avtorsko skladbo, ki sem jo že napisala, torej je že vse pripravljeno na njen izid. Moja zadnja pesem Rekel si je bila izjemno dobro sprejeta in mnogi pari so jo vzeli za svojo, tako da je pred mano kar velik izziv, kako z naslednjim glasbenim projektom ta uspeh ponoviti. Na srečo sem obkrožena z izjemnimi ustvarjalci, ki moje ideje pomagajo udejanjiti, tako da že vnaprej vem, da bo vse tako, kot treba.

prejšnji članek
Igra v igri Super par: So se ujeli v past produkcije?
Resničnostni šovi
Igra v igri Super par: So se ujeli v past produkcije?
naslednji članek
Nataša Matjašec Rošker je dobitnica prestižnega Borštnikovega prstana
Svet slavnih
Nataša Matjašec Rošker je dobitnica prestižnega Borštnikovega prstana