Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Se za spletnimi prevarami skriva znan obraz?

21. 6. 2023; 07.00
Avtor: V.M.
Marko

Marko in znani neznanec foto: edit: njena.si

Spletne nabiralnike polnijo nenavadne ponudbe za službo. Marko Žerjal je raziskal, kaj tiči zadaj in zdi se, da nove ljudi novači znan obraz, ki mu tega zagotovo ne bi pripisali …

Na družbenih omrežjih se v zadnjih letih vse bolj intenzivno pojavljajo nadlegovanja prek zasebnih sporočil, kjer vam neznanci ponujajo službo v stilu mačka v žaklju. Prvi stik je nemara že mnogim znan, prične sem namreč z vprašanjem 'Ali lahko nekaj vprašam?', sledi pa 'ponudba' za neopredeljeno poslovno sodelovanje, ki omogoča dodaten zaslužek.

Marko Žerjal razkriva potek novačenja ... foto: zajem zaslona

In kaj je potrebno za slednje storiti? No, da bi to izvedeli, je potrebno vložiti kar nekaj časa, truda in potrpljenja s ponudnikom, ki veliko govori in obljublja, a poda zelo malo konkretnih pojasnil. Na to mukotrpno pot odkrivanja se je podal stand up komik in priljubljen YouTuber Marko Žerjal, ki v spodnjih dveh videih na svoj humoren način razkriva slabo zasnovan spletni model služenja na naivnih ljudeh.

Mladenič, ki nagovarja nove člane foto: zajem zaslona

Da bi se shemi pridružilo čim več oseb, ki bi vložile denar v nakup izdelkov sumljivega porekla in novačile nove potencialne kandidate, ki bi delali zase in hkrati za vas (sliši se znano, kajne?), so kakopak potrebna obsežnejša prepričevanja. Slednje izvajajo z lažno predstavitvijo v živo prek videoposnetka (ki je v resnici nastal že pred leti), na katerem vas k poslu vabi mlad fant, ki ga mnogi dobro poznate. Njegov glas je sicer spremenjen, pa tudi pogled na obraz je Marko nekoliko onemogočil, čeprav v času snemanja videov niti sam ni vedel, da pred njim stoji mladenič, ki ga bo lahko štiri mesece kasneje prek TV ekranov spoznala vsa Slovenija …

Vsa pojasnila o nenavadnem poslovnem sodelovanju Marko odlično opiše v spodnjih dveh videoposnetkih, ob katerih se zagotovo ne boste dolgočasili. Kakorkoli, ne nasedajte sumljivim ponudbam in raje svoj čas in trud usmerite v delo, ki prinaša varen zaslužek.

prejšnji članek
Seriji 'Ja, chef!' se bo pridružil legendarni igralec
Svet slavnih
Seriji 'Ja, chef!' se bo pridružil legendarni igralec
naslednji članek
Slovenski nogometaš prvič postal očka
Svet slavnih
Slovenski nogometaš prvič postal očka
#obraziavenija
obraziavenija