stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Služenje 'influencerjev' odslej pod drobnogledom inšpektorjev

30. 6. 2023; 11.00
Avtor: V.M.
instagram, influencerka, dekle, ženska, mobitel

Zaslužki so raznoliki. foto: Profimedia, edit: njena.si

Tudi preko 2000 eur na objavo na Instagramu prejme vsestranska znana Slovenka, ki se že dolgo ukvarja tudi s promocijami izdelkov na družbenih omrežjih. Za tiste, ki iz tega področja ne plačujejo davkov, se obetajo velike spremembe.

Lani je 30 tisoč Slovenk in Slovencev služilo prek spletnih platform ali mobilnih aplikacij. Slednje zajema širok segment ponudb, od opravljanja raznolikih storitev do prodaje izdelkov. Se pa v tem velikem bazenu priložnosti obetajo spremembe za vse tiste posameznike, ki služijo s promocijami in objavami na družbenih omrežjih. Vsi ti posamezniki, vplivneži oziroma pogovorno imenovani influencerji, bodo namreč odslej pod drobnogledom inšpektorjev, saj je na tem področju potrebna ureditev transparentnega poslovanja, plačevati pa bodo morali tudi davek.

Kot so poročali v oddaji Svet na kanalu A, se bo tovrstno služenje za marsikatere vplivneže ustavilo, saj se na ravni Evropske unije obeta nova zakonodaja, ki bo urejala prav področje vplivništva. »Vplivneži morajo pri svojem delovanju upoštevati predvsem to, da so za svojo dejavnost ustrezno registrirani, se pravi, da imajo urejen status kot samostojni podjetnik,« je pojasnila glavna tržna inšpektorica Andreja But in dodala, da bodo prekrškarje iskali preko njihovega oglaševanja, torej na osnovi informacij, ki jih podajajo sami, pa tudi prek prijav in medijev.

Visoke globe za prekrškarje

Kaj pa tisti, ki se bodo zakonodaji in plačevanju davkov izogibali? Njim se obeta prepoved upravljanja dejavnosti, doleti pa jih lahko tudi globa od 5.000 eur naprej, je v prispevku zaključila novinarka Vesna Petrovič.

Zaslužki vplivnežev so raznoliki

Nekateri najbolj uspešni vplivneži, ki so hkrati še znani medijski obrazi, prek družbenih omrežij odlično služijo. A številke kakopak niso za vse tako vrtoglave. Nekateri se denimo z oglaševanjem na mesečni ravni približajo zaslužku najbolj uspešnih, ki samo za eno objavo prejmejo preko 2000 eur, zelo veliko pa je seveda takšnih, ki poslujejo s kompenzacijo, kar pomeni, da v zameno za eno ali več objav prejmejo oglaševan izdelek.

prejšnji članek
Ja, Chef!: Zrnec in Cavazza v bitki za kuharski prestol
Svet slavnih
Ja, Chef!: Zrnec in Cavazza v bitki za kuharski prestol
naslednji članek
V Ljubljani dopustuje igralec, ki je upodobil ustanovitelja Facebooka
Svet slavnih
V Ljubljani dopustuje igralec, ki je upodobil ustanovitelja Facebooka