stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Tina Gaber odločno proti odlovu nutrij

24. 7. 2023; 03.30
Avtor: K.M.
predaja podpisov, nutrije, tina gaber (1)

Tina Gaber se je resno zavzela za življenje nutrij. foto: S.R./M24

Pravi, da to ni samo boj za življenja nedolžnih bitij, ampak za boj proti lobijem.

"Društva v javnem interesu bomo Ministrstvu za kmetijstvo predali 24.600 podpisov proti poboju nutrij. Na podlagi tega bomo zahtevali, da ministrstvo ponovno preuči problematiko ter ustrezno spremeni svoje dosedanje sklepe oziroma odločitve," je včeraj na družbenem omrežju zapisala Tina Gaber. K temu pa še dodala: "Rekordno število podpisov se je zbralo v le parih dneh. To ni le boj za življenja malih bitij, temveč borba proti lobijem, ki se bogatijo na račun narave." 

Tina je svojo napoved uresničila in danes zakorakala na tiskovno konferenco omenjenega ministrstva, skupaj z njo pa še predstavniki 20 društev in organizacij. Kot je ob predaji podpisov v imenu nasprotnikov odlova povedala predstavnica Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) Adria v Sloveniji Nevenka Lukić Rojšek, želijo s podpisi dokazati, da pomembne del slovenske javnosti ne podpira nasilnih kratkoročnih rešitev za probleme sobivanja človeka z drugimi živimi bitji v Sloveniji.

Tina Gaber na ministrstvo prinesla skoraj 25 tisoč podpisov proti poboju nutrij. foto: S.R./M24

"Iztrebljanje ni rešitev, je problem sam po sebi, saj utrjuje prepričanje, da lahko človek z nasiljem ohranja dominantni položaj izkoriščevalca narave. Dokler se zavračajo številni drugi ukrepi, ki bi jih morala omogočiti država, pozivanje k celovitem odlovu nutrij na območju Ljubljanskega barja samo zato, da se upraviči delovno mesto in plačo s pridobitvijo sredstev iz skupnih skladov, nikakor ni upravičeno," je poudarila.

Predstavniki 20 slovenskih društev pristojno ministrstvo poleg tega, da takoj razglasi moratorij na celovit odlov nutrij na območju krajinskega parka Ljubljansko barje, po besedah Lukić Rojšek pozivajo tudi k temu, da prevzame pobudo za čimprejšnjo vzpostavitev dialoga v obliki delovne skupine, ki bo v najkrajšem času opravila "analizo stanja na podlagi objektivnih informacij ter brez političnih pritiskov oblikovala realistične in naravi ter ljudem prijazne rešitve".

Veronika Cukrov, odvetnica; Nevenka Lukič Rojšek, Alpe Adria Green in Tomaž Hrovat, generalni direktor Direktorat za gozdarstvo in lovstvo foto: S.R./M24

Generalni direktor direktorata za gozdarstvo in lovstvo Tomaž Hrovat je ob sprejemu podpisov peticije najprej izrazil zadovoljstvo nad skrbjo državljanov za okolje in dodal, da to skrb z njimi delijo tudi na ministrstvu. "Delimo tudi skrb za dobrobit živali, za posamezne živalske vrste in ekosistem kot celoto," je nanizal. Čeprav so si z državljani enotni pri teh ciljih, pa se včasih pri načinih za njihovo doseganje razhajajo, je še poudaril in dodal, da je v tem trenutku tako tudi v primeru odlova nutrij. Po besedah Hrovata bodo pobudo društev preučili in "skladno z odločitvijo v nadaljevanju tudi postopali". Ob tem je napovedal tudi nadaljevanje dialoga z nevladnimi organizacijami.

prejšnji članek
Zakaj je dobro pisati dnevnik v tretji osebi?
Zdravje
Zakaj je dobro pisati dnevnik v tretji osebi?
naslednji članek
Zaprtost je klic telesa na pomoč
Zdravje
Zaprtost je klic telesa na pomoč