Katere piščančje hrenovke so najboljše? foto: Shutterstock
Kot pravi Nika Kremić, strokovna sodelavka za prehrano na ZPS, bi z vidika kemijskih parametrov lahko rekli, da gre trend v smeri poslabšanja. Pri senzoričnih lastnostih in razmerju med beljakovinami in maščobami pa so se izdelki na tokratnem testu odrezali malenkost bolje kot pred leti. Čeprav se na testih ZPS velikokrat izkaže, da cena ne odraža kakovosti, so tokrat na vrhu dražji izdelki. Za zmagovalca so odšteli 12,45 €/kg. Za 5,45 €/kg, lahko kupite hrenovke, ki so še vedno dobro ocenjene.
Kdaj je hrenovka »piščančja« hrenovka? Ime »piščančja hrenovka« je dovoljeno le, če njena minimalna kakovost ustreza zahtevam pravilnika[1]. Perutninske hrenovke, med katere spadajo tudi piščančje, morajo vsebovati najmanj 70 odstotkov mesnega testa, od katerega je vsaj polovica piščančjega in največ 20 odstotkov maščobe. Kaj izdelki vsebujejo poleg mesa? Vsebujejo še številne druge sestavine: vodo, piščančje kožice in sol, lahko tudi dekstrozo, krompirjev škrob, grahovo moko, prehranske vlaknine, začimbe, aditive in arome.
Več beljakovin = boljša ocena – Glede na to, da si pri mesnih izdelkih želimo čim več mesa in malo maščobe, so ocenili razmerje med beljakovinami in maščobo. Večje razmerje pomeni boljšo oceno, saj takšen izdelek vsebuje več beljakovin, torej mesa. Različne količine vezivnega tkiva – Pri mesnih izdelkih, kot so barjene klobase in hrenovke, pogosto uporabljajo tudi manj kakovostne dele mesa, ki vsebujejo več vezivnega tkiva. Tega je največ v ovojnicah, kožicah in kitah.
Pozorni bodite tudi na navodila za ravnanje z izdelkom po odprtju embalaže. Glede na navodila proizvajalcev, ki so jih našli le na štirih izdelkih, je treba piščančje hrenovke ali klobase porabiti v petih dneh po odprtju, nekatere celo isti dan ali takoj po odprtju. Seveda jih je treba pred odprtjem in po njem hraniti v hladilniku. Kar pri osmih izdelkih so pogrešali informacijo, kako ravnati z izdelkom po odprtju.
Hrenovke spadajo med mikrobiološko občutljivo in hitro pokvarljivo živilo, zato so na testu preverili morebitno prisotnost enterobakterij, ki so pokazatelj ustrezne higiene med proizvodnjo. Rezultati so bili zelo dobri, saj v nobenem od vzorcev niso zaznali omenjenih bakterij. Najpogosteje uporabljen aditiv v piščančjih hrenovkah in klobasah je konzervans natrijev nitrit. Ker pomeni tveganje za zdravje, je bolje, da ga je v živilu čim manj.
Celoten test je brezplačen za člane Zveze potrošnikov Slovenije, lahko pa ga, seveda, tudi kupite.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.