1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Znane podrobnosti kronanja kralja Karla III.

23. 1. 2023; 06.00
Avtor: K.M.
Kralj Karel III

Kralj Karel III foto: Profimedia

Buckinghamska palača je objavila nove podrobnosti slavnostnega kronanja novega kralja Karla III.. Kaj pa Meghan in Harry?

Predstavniki britanske kraljeve družine so sporočili le, da bo slovesnost odražala današnjo vlogo monarha in bo usmerjena v prihodnost, hkrati bo še vedno ukoreninjena v dolgoletni tradiciji in razkošju. Šestega maja bosta tako na sporedu verski obred v Westminstrski opatiji in kronanjski sprevod, ki se bo končal s pozdravom novega kralja na balkonu Buckinghamske palače. Dolgoletno tradicijo pa bo prekinilo istočasno kronanje kraljice soproge.

Dan pozneje, 7. maja, bodo Britanci lahko uživali na koncertu ali uličnih zabavah, v britanskem parlamentu pa so že izdali dovoljenje za podaljšanje obratovalnega časa za vse pube, bare, restavracije in klube za čas kronanjskega vikenda. Buckinghamska palača je potrdila, da bo ta dan na gradu Windsor prirejen koncert. Na slavju ob kronanju novega kralja Karla III. bodo nastopile globalne glasbene ikone, orkester in kronanjski zbor. Kdo točno bo stopil na oder, še ni znano, a organizatorji obljubljajo velika imena iz zabavne industrije. Pravijo, da bo šlo za mešanico različne glasbe, plesa in svetlobnega šova, ki bo povezan z osvetlitvijo znanih mest v Združenem kraljestvu. Koncertni zbor bo sestavljen iz ljubiteljskih zborov, vključno z zborom beguncev, predstavnikov LGBTQ-skupnosti ter gluhih in naglušnih, saj si kraljevi dvor prizadeva prirediti vključujoče kronanje za vse. Poleg koncerta bosta prirejena še laserski šov in svetlobna predstava z droni.

Britanski kralj in kraljica soproga Camilla upata, da bo to odlična priložnost, da družine, prijatelji in skupnosti skupaj praznujejo, še sporočajo iz kraljeve palače. Tretji dan, 8. maja, bo državni praznik, ki bo dela prost dan, v sklopu katerega se bo Britance vseeno spodbujalo, da v svoji lokalni skupnosti opravijo prostovoljno delo.

Kaj pa Meghan in Harry?

Zaenkrat še ni znano, ali sta Meghan in Harry na kronanje povabljena. Še manj pa je znano, ali se ga bosta sploh udeležila. Številni namigujejo, da naj bi ju Karel III. sicer povabil, a da celotna družina pričakuje, da se dogodka ne bosta niti upala udeležiti. 

prejšnji članek
Naši bralci si ne želite zapustiti Slovenije
Življenjski slog
Naši bralci si ne želite zapustiti Slovenije
naslednji članek
Tina Maze jo ljubi
Svet slavnih
Tina Maze jo ljubi
#obraziavenija
obraziavenija