boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715284723-172a1607-1715284697348
Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo vodila Žibertova desna roka

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V ŽIVO: Svet spremlja kronanje kralja Karla III.

6. 5. 2023; 11.15
Avtor: K.M.
Kralj Karel III., kronanje

Kralj Karel III. in Camilla foto: Profimedia

Na prestol bosta na današnji slovesnosti tudi uradno sedla kralj Karel III. in njegova žena Camilla. Na slovesnosti so zbrani predstavniki večine svetovnih držav.

Štiriinsedemdesetletni Karel je že kralj – kot prestolonaslednik je prestol samodejno zasedel ob smrti svoje matere, kraljice Elizabete II., 8. septembra lani. Gre torej za simbolično, obenem pa tudi versko slovesnost, ki pomeni potrditev monarhove vloge kot vodje anglikanske cerkve. Ob Karlu III. bo danes v Westminstrski opatiji okronana tudi Camilla, kraljica soproga. Karel bo tako postal 40. monarh, ki so ga tam okronali od leta 1066. Obred kronanja namreč ostaja enak že več kot tisoč let. Današnji svečan dan sicer zaznamuje deževno angleško vreme. 

Kronanje lahko v živo spremljate preko uradnega kanala kraljeve družine na Youtube platformi. V Sloveniji pa je uradni prenos pripravila TV Slovenija 1. 

Slovenijo na kronanju predstavlja predsednica Nataša Pirc Musar, ki se je včeraj že udeležila protokolarnega sprejema. "Kralj se je, v družbi princese Ane, ob pozdravnem srečanju spomnil na obisk v Sloveniji leta 1998 ter mi dejal, da imamo lepo deželo s čudovito naravo," je zapisala na družbenem omrežju. Kronanja se bo sicer udeležila v družbi moža Aleša Musarja. Kot je objavila na družbenem omrežju, je za kronanje oblekla modro obleko v kraljevo modri barvi in moder tanek dolg plašč. Kot dodatek si je nadela zlato ogrlico, v rokah pa nosi torbico. 

"Za sprejem v Buckinghamski palači se pričakuje poslovna obleka, klobuk za ženske ni potreben. Oblačila so lahko v katerkoli barvi, tudi črni. Za kronanje pa se pričakuje dnevna obleka za ženske in tako imenovani 'morning coat' za moške. Klobuk za ženske ni obvezen, lahko pa se ga ima. Oblačila so lahko v katerikoli barvi, tudi črni," so sicer za Novice Svet24 pojasnili na uradu predsednice. 

Nataša Pirc Musar in Aleš Musar tik pred kronanjem. foto: Instagram Nataša Pirc Musar

Procesija bo uradno krenila ob 10.20 po lokalnem času, 11.20 po našem času, izpred Buckinghamske palače po ulici The Mall do trga Trafalgar Square, od tam pa po ulicah Whitehall in Parliament Street v park Parliament Square ter po kratki prometnici Broad Sanctuary do Westminstrske opatije.

Kralj naj bi pred opatijo prispel pred 11. uro po lokalnem času; 12. uro po našem času; najverjetneje bo takrat še nosil svojo vojaško uniformo in ne bolj tradicionalnih hlač in svilenih nogavic, ki so jih nosili kralji pred njim.

Ob 11. uri (ob 12. po našem času) se bo podal skozi velika zahodna vrata opatije in zakorakal proti njenemu osrčju. Tja ga bodo prehiteli verski voditelji in predstavniki nekaterih držav Commonwealtha, ki bodo nosili svoje zastave; z njimi bodo guvernerji in premierji. Tudi britanski premier Rishi Sunak.

Slovesnost naj bi se začela ob 11. uri po lokalnem času (12. uri po našem času), vmes pa bodo odzvanjala od Karla III. izbrana glasba – tudi 12 posebej za to priložnost spisanih skladb.

Kronanje se je pričelo. foto: Profimedia

prejšnji članek
Princ Harry na kronanje prišel v zanimivi družbi
Svet slavnih
Princ Harry na kronanje prišel v zanimivi družbi
naslednji članek
Anika Horvat spet v šoli
Svet slavnih
Anika Horvat spet v šoli
#obraziavenija
obraziavenija