palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrla je nekdanja prva dama ZDA

20. 11. 2023; 08.09
Avtor: STA
jimmy carter, rosalyn

Jimmy Carter in njegova žena Rosalyn foto: Profimedia

Poslovila se je le dva dni potem, ko se je v petek pridružila možu v paliativni oskrbi na njunem domu.

V nedeljo je umrla 96-letna nekdanja prva dama ZDA Rosalyn Carter, je sporočil center nekdanjega predsednika ZDA Jimmyja Carterja iz Atlante in to le dva dni potem, ko se je v petek pridružila 99-letnemu možu v paliativni oskrbi na njunem domu. Carterjev center je sporočil, da je umrla mirno v krogu družine.

"Rosalynn je bila moja enakopravna partnerka pri vsem kar se dosegel. Dajala mi je modre nasvete in me spodbujala, ko sem to potreboval. Dokler je bila na svetu sem vedel, da imam nekoga, ki me ima rad in me podpira," je sporočil nekdanji demokratski predsednik ZDA Jimmy Carter.

Rosalyn Carter so maja letos potrdili diagnozo demence, njen mož, ki je bil predsednik ZDA le en mandat od leta 1977 do leta 1981, pa je paliativno oskrbo na domu začel februarja. Leta 2015, ko so mu postavili diagnozo možganskega raka je dejal, da je bil njegov največji dosežek v življenju to, da se je poročil z Rosalynn, poroča CNN.

Potem, ko je izgubil volitve proti Ronaldu Reaganu in se je poslovil od Bele hiše, je skupaj z ženo začel s številnimi dobrodelnimi projekti in mirovnimi ter drugimi posredovanji. Ustanovila sta Carterjev center, ki je nevladna organizacija s sedežem v Atlanti, posvečena prizadevanjem za mir, boju proti boleznim in dviganju upanja ljudem.


prejšnji članek
Razvoj genskega zdravljenja za Karolino lepo napreduje
Zdravje
Razvoj genskega zdravljenja za Karolino lepo napreduje
naslednji članek
Zmagovalec šova pred oltar popeljal nosečo izbranko
Resničnostni šovi
Zmagovalec šova pred oltar popeljal nosečo izbranko