asteroid
Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega igrišča

litijska-stavba
Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, da se iz nas še norčujejo.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovo pop ikone: Njen kristalno čisti glas jo je izstrelil med zvezde

12. 6. 2024; 06.00
Avtor: STA
Francoise Hardy

Francoise Hardy (1944 - 2024) foto: Profimedia

V 80. letu starosti se je poslovila legendarna francoska pevka Francoise Hardy. Njen kristalno čisti glas in melanholična besedila so jo v 60. letih minulega stoletja izstrelila med mednarodne zvezde.

Leta 2004 so Hardy odkrili limfom, leta 2019 pa je sporočila, da ima raka grla. V radijskem pogovoru leta 2021 je Hardy, ki je izgubila sluh na eno uho, podprla predlog zakona o evtanaziji. Hardy je edina francoska glasbenica, ki se je leta 2023 pojavila na lestvici 200 največjih pevcev vseh časov, ki jo je objavila revija Rolling Stone. Poleg materne francoščine je pela tudi v angleščini, italijanščini in nemščini. Njena kariera je trajala več kot pol stoletja in obsega skoraj 30 studijskih albumov.

V 60. letih minulega stoletja in kasneje je Hardy veljala za pop ikono in modno muzo. Pevec legendarne skupine Rolling Stones Mick Jagger jo je opisal kot "idealno žensko", Bob Dylan je zanjo napisal pesem, ženske po vsem svetu pa so posnemale njen modni slog in posvojile njene melanholične pesmi. Njena pevska kariera se je začela leta 1962 z debitantskim singlom Tous les garcons et les filles, v katerem je sicer zadržana Hardy objokovala svoj status brez ljubezni. Singl so prodali v milijon izvodih, Hardy pa je nemudoma postala zvezda generacije povojnih francoskih pop pevcev. Sledilo je več uspešnic, od balade Mon Amie La Rose do skladbe Comment te dire adieu. Kasneje je postala tudi model za številne modne oblikovalce, vključno z Yvesom Saint Laurentom in Pacom Rabannom. 

Hardy se je rodila 17. januarja 1944 v nacistično okupiranem Parizu materi samohranilki. Njena babica ji je govorila, da je "ostudna" in da ne bo nikoli našla fanta. Šele ko je leta kasneje Jagger izjavil, da je vanjo zaljubljen, je spoznala, da ni zgolj "naivno neprivlačno dekle", v kar so jo prepričevali v domačem okolju. Nekaj let je bila poročena s francosko glasbeno zvezdo Jacquesom Dutroncom, od katerega se je ločila leta 1988. Paru se je leta 1973 rodil sin Thomas, ki je kasneje tudi sam postal glasbenik. Pred Dutroncem je bila v razmerju s fotografom Jean-Mariejem Perierjem.

prejšnji članek
Alfi Nipič: Muzika me gor drži
Svet slavnih
Alfi Nipič: Muzika me gor drži
naslednji članek
Zakaj si Vili Resnik več ne upa igrati nogometa
Svet slavnih
Zakaj si Vili Resnik več ne upa igrati nogometa