Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Matjažu Javšniku po infarktu odpovedali še jetra in ledvici

11. 10. 2023; 08.00
Avtor: V.M.
matjaž-javšnik

Matjaž Javšnik foto: Mateja Jordovič Potočnik

Matjaž Javšnik je imel pred letom dni srčni infarkt, a so zatem sledili še hudi zdravstveni zapleti. Delno je še na bolniški, se pa pripravlja na veliko vrnitev. Spremenjen, vitkejši, a še vedno človek velikega kreativnega uma.

Igralec, scenarist in producent Matjaž Javšnik je tekom klepeta za revijo Jana delil izpoved o zdravstvenih težavah, ki so mu obrnile življenje na glavo in ga prisilile, da se je umiril. Umetnik, ki mu na vrata že trka 30-letnica ustvarjanja, je predvsem hvaležen, da je do srčnega infarkta prišlo, ko je bil doma. Dan poprej je bil namreč z otrokoma na cesti, namenili so se na rojstnodnevno praznovanje v Istro, zato raje ne pomisli, kaj bi bilo, če bi mu zdravje ponagajalo med vožnjo ...

Ne boste verjeli, kaj so naredili. To si morate prebrati >>KLIKNITE TUKAJ<<

»Rojen sem v boju s smrtjo. Že kot otrok sem bil toliko bolan, da so zdravniki mami rekli, naj samo moli zame. Nenehno sem soočen s smrtjo in se je ne bojim. Dojemam jo kot prehod.« foto: Mateja Jordovič Potočnik

Naslednjega dne ga je na predstavo peljala soproga, prosil jo je, naj ga pelje, čeprav se ni počutil slabo. "Ko me je peljala s predstave, sem začutil močno bolečino v prsnem košu, ampak sem mislil, da sem si med predstavo pretegnil kakšno mišico. Začel sem se pretegovati, presedati in je začelo počasi popuščati, tako da sem mislil, da je bilo res le to. Doma sem šel v kopalnico, da bi se pripravil za spanje, ko se mi je kar naenkrat začelo zelo močno vrteti. Takrat sem povezal bolečino in vrtoglavico ter spoznal, da gre verjetno za infarkt. Začel sem klicati ženo, prišla je, ko sem že kolapsiral. Poklicala je reševalce, in ti so me peljali na intenzivni kardiooddelek v UKC. Tam sem ostal petnajst dni, ker sem dobil reakcijo," je pojasnil in razložil, da so mu po posegu vbrizgali tekočino za slikanje žil, temu pa je sledila odpoved jeter in ledvic.

Kako pa se drži danes? Videti je vitkejši, spremenjen.  "V redu je, tudi diabetes je pod kontrolo," pove in se dotakne kilogramov. "To je enako, kot da bi na avtu imel generalko. Nikoli nisi več enak, ampak to ne pomeni, da si že za na odpad. Stvarem je treba dati čas, enako kot naravi, ki pozna cikle. Jaz sem zdaj pred novim ciklom."

Intervju z Matejažem Javšnikom si lahko preberete v reviji Jana, št. 41, 10. oktober, 2023.

Matjaž Javšnik foto: revija zvezde

prejšnji članek
FOTO: Množica ustvarjalcev Kmetije, ki jih v oddaji ne vidite
Resničnostni šovi
FOTO: Množica ustvarjalcev Kmetije, ki jih v oddaji ne vidite
naslednji članek
Znana Slovenka mora kar 40 ur ostati budna
Svet slavnih
Znana Slovenka mora kar 40 ur ostati budna
#nasazenazenska
nasazenazenska