pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zasebnost Gaje Filač vas bo presenetila

3. 2. 2024; 11.00
Avtor: Nejc Simšič / revija Lady
gaja filac (1)

Igralka Gaja Filač foto: Sašo Švigelj

Mlada igralka Gaja Filač se lahko pohvali z vlogami v številnih TV-serijah, filmih in gledaliških predstavah. Pa se ne, saj ni takšna po naravi.

Jo pa z veseljem pohvalijo drugi, ki o njej govorijo v presežnikih, tako igralskih kot značajskih. Njen nasmeh, očarljivost, srčnost in talent so Gajo zdaj pripeljali do novega projekta – do glavne vloge v novi slovenski seriji Skrito v raju. Gaja je za Lady v prijetnem klepetu ob limonadi spregovorila o svoji karieri, zasebnosti, novi seriji in življenjskih pogledih, odstrla pa nam je tudi delček svoje zasebnosti.

Čeprav ima prikupna igralka Gaja Filač šele 25 let, je stara znanka slovenskih gledalcev, ki so se vanjo zaljubili v zadnji sezoni serije Ena žlahtna štorija. V prvem letniku poljanske gimnazije je igrala v svojem prvem celovečernem mladinskem filmu Rdeča raketa, v tretjem letniku gimnazije je navdušila v mladinskem filmu Košarkar naj bo 1 in 2 ter imela vlogo v filmu Posledice, v četrtem letniku pa je dobila priložnost za delo v tujini pri BBC-jevi seriji Love, Lies and Records, kjer je imela stalno stransko vlogo v prvi sezoni. Nato so sledile serije Têlenovela, Ja, chef!, Jezero, Lajf je tekma 1 in 2, Leninov park, V imenu ljudstva in druge.

»Hvaležna sem, ker sem z vsako serijo dobila obsežnejšo in s tem običajno tudi kompleksnejšo, zahtevnejšo vlogo, tako da sem bila ves čas postavljena pred nove izzive. Mislim, da se je tudi moja samozavest pred kamero posledično spreminjala z vsakim novim projektom. Na vse imam lepe spomine, vendar se serije, kjer sem igrala zgolj majhne podporne vloge, ki so bile v absolutni službi glavnega lika, niso pretirano vtisnile v moj spomin,« nam prizna Gaja in doda: »Je pa razlika snemati film ali serijo. Pri slednji mi je bolj domače in zabavno, ampak pogrešam snemanje filmov, kjer vlada večja natančnost in večkrat tudi večja poglobljenost.« Tudi njen seznam gledaliških predstav je že kar dolg – Snežena sestra, Dnevnik Ane Frank, Knjiga o džungli, Peter Pan in mnoge druge. Ob kopici že uspešnih projektov se je vpisala na AGRFT, kjer je končala študij igre. »Priznam, da sem se sprva malo bala, da me bodo drugače gledali, a so moje izkušnje pred akademijo sprejeli zelo normalno in človeško. Trudila sem se dati kar največ od sebe, biti čim bolj iskrena in se čim bolj poglobiti,« še razloži Gaja, ki je že zgodaj vedela, da si želi biti igralka. »Že v osnovni šoli. Potem pa sem začela pretirano razmišljati o tem, kaj vse gre umetnikom lahko narobe v življenju. Ampak v sebi sem po tiho vseeno vedela, da bom šla po gimnaziji poskusit opravit sprejemne izpite na AGRFT.«

Umetnost, igra, film in televizija so ji blizu tudi zaradi polsestre, igralke Saše Pavlin Stošić, in očeta Vilka Filača, legendarnega filmskega direktorja fotografije. »Nedvomno sta vplivala name. Zgodaj sem razvila spoštovanje do umetnosti, hitro sem ugotovila, da v igralskem krožku izjemno uživam. Mislim, da oče ni nikoli slutil, da bom igralka. In dvomim, da bi mu bilo to všeč. (smeh) Zaljubljen je bil v svet za kamero in k temu je nagovarjal tudi mene. Bala sem se ga razočarati, zato sem svojo željo po nastopanju skrivala.«

Igralka Gaja Filač foto: Sašo Švigelj

O ljubezni, seriji in knjigah

Severjeva nagrajenka za igralske stvaritve študentov dramske igre, ki jo je prejela leta 2020, pa kljub vsem uspehom, vlogam, izkušnjam in nagradam ostaja skromna in prizemljena, prijatelji o njej govorijo v presežnikih, predvsem pa pravijo, da ima veliko srce in milino, ki jo premorejo le redki. »Ne glede na vse sem samo človek. Nič več in nič manj. Vedno bom preprosto dekle, ki so ji všeč preproste stvari in ima precej preproste želje za svoje življenje. Z leti ugotavljam, da je preprostost tisto, kar me osrečuje. Preprostost je tudi moja najboljša lastnost, mogoče bi ji lahko rekla celo človeškost,« priznava Gaja, ki jo v življenju navdihujejo ljubezen, potovanja, dobre knjige in filmi, narava in sanje. Najbolj pa je ponosna na to, »da sem vsak padec v življenju skušala sprejeti kot lekcijo in kot priložnost, da zrastem. Ravnovesje med igralskim poklicem in zasebnim življenjem pa poskušam najti z disciplino, organiziranostjo in s postavljenimi prioritetami v življenju. Kar pa ni lahko.« In kot kaže, bo zdaj to ravnovesje še težje uravnavala, saj bosta 5. februarja skupaj z igralcem Matejem Zemljičem postala nova ljubljenca slovenskih gledalcev v seriji Skrito v raju. »Ne predstavljam si natančno, kaj prihaja, ampak mislim, da bom zmogla in da mi ne bo hudega. Puščam se presenetiti. Se pa v resnici zelo veselim serije in sem počaščena, da bova z Matejem – in vsemi soigralci – poskušala osvojiti srca gledalcev in še malo zarasti v njih. Z Matejem igrava par, ampak sva tega že vajena, saj je to za naju že tretjič, da sva zaljubljenca. Sva pa na snemanju serije šla skozi marsikaj, videla sva se v vseh mogočih situacijah, v vseh mogočih počutjih in čustvenih stanjih. Imela sva boljše in slabše dneve, ampak ravno zaradi vsega tega je najin odnos zrasel. Če potegnem črto – super sva se imela kot prijatelja in kot soigralca. V nekem obdobju, proti koncu snemanja, ko sva imela manj skupnih scen na snemanju, sva si priznala, da sva se začela kar malo pogrešati, čeprav sva bila ves čas skupaj v kampu skoraj soseda,« še v smehu razkrije igralka, ki obožuje plesanje svinga, za svoj nenavadni talent pa v smehu pravi, da ima izjemno gibljive obrvi. Za konec pa smo prihranili še najbolj vroče vprašanje, ki se mu te dni nikakor ne bo mogla izogniti – je samska ali zasedena? »Samska!« ustreli kot iz topa.

prejšnji članek
Jasna Kuljaj: Najtežje je najti pravo obleko
Svet slavnih
Jasna Kuljaj: Najtežje je najti pravo obleko
naslednji članek
Po skoraj 2 mesecih se je slovenska voditeljica vrnila na male ekrane
Svet slavnih
Po skoraj 2 mesecih se je slovenska voditeljica vrnila na male ekrane