boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Manekenka in igralka se vzpenja v svet podjetništva

13. 3. 2024; 09.00
Avtor: Vesna Meško
maja klinika steiner

Maja Zupan kot asistentka Petra. foto: sestavljena fotografija

V seriji Skrito v raju spremljamo miss Slovenije 2017, ki pa še zdaleč ni le lepo dekle pred kamero. Maja Zupan marljivo gradi temelje in se korak za korakom vzpenja do ciljev, s katerimi si bo odprla vrata v poslovni svet …

Maja Zupan, ki v seriji Skrito v raju upodablja asistentko Petro, v novem filmu Gepack pa dekle po imenu Chiela, je zasebno ambiciozna mlada ženska, ki si z marljivostjo in osredotočenostjo na cilje ustvarja priložnosti za uspešno prihodnost. Kljub začrtani poti je njen korak lahkoten in odprt za vse odtenke, ki jih prinaša življenje. Želje tekom izobraževanja usmerja v podjetniške vode, hkrati pa ji umetnost daje toliko navdiha, da bo ob novih priložnostih z veseljem razprla krila in zdrsnila v novo vlogo.

V javnosti vas poznamo s področja mode in lepote, zlasti pa po nazivu miss Slovenije 2017. Kako se je pričela odvijati vaša pot v svet igre?

V svet šov biznisa sem resneje vstopila pri svojih sedemnajstih letih. Najprej sem bila bolj aktivna v manekenstvu. Za seboj imam kar nekaj modnih revij, fotografiranj, oglasov in promocijskih materialov. Ker je neke vrste igra prisotna tudi v tovrstnih dejavnostih, sem sčasoma ugotovila, da je prav igra tisto, kar me veseli. Če hočeš dobro opraviti delo, naj bo to igra, revija ali fotografiranje, moraš vedno najprej v sebi poiskati določene občutke, se čustveno in mentalno »preleviti« v določeno stanje in potem to povezati še s telesom in mimiko, da jih uspešno izraziš. To je zame poseben izziv. Sčasoma sem se tako vedno bolj zanimala za igro in se udeleževala avdicij. Dobila sem vlogo v filmu, odpirati pa so se mi začele tudi druge priložnosti.

Maja: 'Po zaključku izobraževanja se vidim v podjetništvu.' foto: Snedec Bor

Ste se poleg osvajanja novih znanj preko izkušenj o igralstvu tudi izobraževali?

Udeležila sem se tudi igralske akademije, kjer sem odnesla veliko znanja in tudi dober vpogled v to, kje še imam prostor za izboljšave. Kmalu so me poklicali in mi ponudili vlogo Petre.

Sama sem mnenja, da se vsaka dejavnost, v katero usmeriš energijo in trud, začne ob pravem času tudi razvijati. Zato se mi zdi zelo pomembno, da svojo energijo in trud vlagamo v stvari, ki nas v življenju izpopolnjujejo, osrečujejo ali nam omogočajo rast in razvoj.

Kakšne spomine imate na snemanje serije Skrito v raju?

Ker Petra dela na Steinerjevi kliniki, so snemanja potekala samo v studiu v Ljubljani in žal nisem imela možnosti med snemanjem uživati na soncu, ob morju. Pa vendar, smo si prijetno vzdušje vedno uspeli pričarati tudi v Ljubljani, zahvaljujoč vsem soigralcem in ekipi. Serijo smo sicer snemali ravno v obdobju, ko smo snemali tudi film, poleg tega pa sem obiskovala še fakulteto in hodila v službo v marketinško agencijo. Bilo je torej zelo pestro in moj največji strah v tistem času je bil, da zbolim. Pa tudi to smo preživeli - spomnim se, ko sem na enem izmed celodnevnih snemanj dokončno zbolela in obležala z vročino.

Majo je pot med drugim popeljala v igralske vode. foto: Jaka Bizjak

S stranskim likom v seriji ste dobili priložnost za praktično učenje. Kakšno izkušnjo vam je omogočila Petra? Mimogrede, sta si kaj podobni?

Petra je v skoraj vseh pogledih diametralno nasprotje mene - tako v smislu videza, karakterja, obnašanja, kot tudi poklica, ki ga opravlja. Igranje njenega lika mi je zato predstavljalo zanimiv izziv in priložnost za odkrivanje delčkov sebe, ki jih še ne poznam. Čeprav je Petra stranski lik v seriji, sem imela tako z njo sama pri sebi kar veliko dela (haha) - sploh, ker nisem vedno poznala celega konteksta in zgodbe, ki se odvija v ozadju. Vendarle sem zelo vesela, da sem dobila prav njeno vlogo, saj je nekaj, kar ti je nepoznano, veliko težje odigrati kot nekaj, kar poznaš. Obenem je imela Petra precej malo govora in je bilo potrebno veliko čustev prikazati že s samo mimiko in gibanjem telesa. Moja izkušnja je, da se skozi take izzive lahko največ naučiš.

Se tudi v prihodnosti vidite v igralskih vodah?

Nisem šolana igralka, zato tovrstne priložnosti vedno in jih še danes sprejemam zelo zmerno in kontrolirano. Sem v letih, ko smo ljudje najbolj dovzetni za znanje in “sejemo”, kar bomo želi vse življenje. Zato sem te dejavnosti vedno postavljala na drugo mesto – prvo mesto je zasedla izobrazba. Trenutno opravljam magistrski program International Full Time Master Programme in Business And Organization na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Umetnost jo notranje bogati. foto: Jaka Bizjak

Torej vas bolj kot igralstvo privlačijo poslovne vode?

Po zaključku izobraževanja se vidim v podjetništvu, delu z nepremičninami, zelo me mika tudi selitev v tujino. Kljub temu, da sem si sicer okvirno oblikovala cilje, pa jih upoštevam bolj kot vodilo in orodje za razvoj, kot za strogo določen rezultat, ki mora biti dosežen. Življenje me je v teh letih naučilo, da vedno teče v pravo smer, in da kljub natančnemu planu, včasih na koncu pristanemo drugje kot smo načrtovali, vendar vedno na pravem mestu. Moramo biti le odprti za priložnosti in včasih malo zaupati samemu življenju.

No, kdo ve, morda pa vas tok življenja znova popelje pred televizijske ali filmske kamere …

V vsakem primeru se bom še naprej umetniško udejstvovala, saj me to notranje bogati in polni s pozitivno, ustvarjalno energijo, ki pride prav na vsakem področju življenja. Igra v mojem srcu zaseda posebno mesto, zato bom, če se bo pojavila še kakšna priložnost, slednjo z veseljem izkoristila.

Maja ima veliko izkušenj s promocijskimi snemanji. foto: Amadej Hercog

Maja Zupan

Maja Zupan foto: Amadej Hercog

prejšnji članek
Nevestin strah pogasil navdušenje
Resničnostni šovi
Nevestin strah pogasil navdušenje
naslednji članek
Delovna akcija: ste opazili spremembe med mojstri?
Resničnostni šovi
Delovna akcija: ste opazili spremembe med mojstri?