rok snežič, Anita Peček Stramšak
Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana Đuđić?

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Upokojena Meta Horvat prevzela družinski posel v Kranjski Gori

23. 3. 2024; 05.00
Avtor: Revija Jana in K.M.
Meta Hrovat 2

Meta Hrovat foto: Mediaspeed

Meta Horvat je svoje poslanstvo, vsaj delno, našla v družinskem poslu in tudi ob boku svoje ljube babice Tonke.

Medtem ko nekateri komaj čakajo upokojitev in sanjajo o mirnem življenju, 77-letna Tonka Zadnikar, dolga leta prva kuhalnica in gonilna sila Tonkine koče pod Vršičem, vneto išče, na katere tekaške tekme se bo še odpravila, na katere vrhove bo še zlezla, v kratkem pa se že osmič odpravlja na treking v Nepal. Njen kleni, nemirni in zmagovalni duh je podedovala tudi njena vnukinja Meta Hrovat. Dolgo je bila odlična v smučanju, v katerem se je letos že drugič uradno upokojila, nedavno pa se je lotila še podjetništva: prevzela je družinsko agencijo Julijana v Kranjski Gori, kjer že uvaja spremembe. Tečaji izdelave štrukljev, ki jih pripravljata s Tonko, so takoj postali uspešnica. V rokavu pa ima še kar nekaj asov.

»Pravi privilegij je imeti Tonko za babico, četudi za nas vnuke in zdaj tudi pravnuke že od nekdaj ni imela veliko časa, saj je bila strašno zaposlena. Ker pa je zelo iznajdljiva, je ob vsem, kar je počela, vedno našla način, da smo bili z njo. In vse, kar smo počeli skupaj, je bilo strašno zanimivo,« je za revijo Jana povedala Meta, ki je s sestro Uršo komaj čakala, da pride Tonka na obisk, saj je bil to pravi praznik. »To je bilo bolj poredko, saj sem ves čas delala po kočah. Sem se pa vseeno trudila biti čim več z vnuki, ki jih imam zelo rada. Skupaj smo bile največ po gorskih kočah in v naravi,« pa je pojasnila Tonka. 

Tonka Zadnikar in Meta Hrovat foto: Mateja J. Potočnik

Meta je v domači Kranjski Gori od staršev prevzela tudi enega izmed družinskih poslov. »Po koncu kariere se nisem videla, da bi cele dneve preživljala v pisarni ali bila na smučeh. Še vedno se mi ponuja možnost v trenerskih vodah ali da bom kako drugače povezana s smučanjem. Vendar sem študirala turizem in tu sem se čutila sposobno nadgraditi idejo naše turistične agencije Julijana, ki sta jo pred desetletji tako dobro zastavila moja starša, pa jima je nato zmanjkalo časa. Zdelo se mi je škoda, saj ima veliko potenciala. Iz športa sem prinesla zavezanost trdemu delu in željo po rezultatih. Moram pa priznati, da veliko vem o vrhunskem športu, le malo pa o vsakdanjem življenju in poslu. V profesionalnem športu je pozornost nenehno posvečena delu na sebi in dobremu počutju, saj le tako lahko dosegaš vrhunske rezultate. V biznisu je drugače,« je za revijo Jana še iskreno priznala Meta. 

Ta je od novembra lani, ko je prevzela agencijo, uvedla precej novosti. Tako iz agencije, ki sta jo starša ustanovila za sankanje z Vršiča (za to sta si pred desetletji izposojala sanke po vsej Kranjski Gori in Podkorenu), nato pa za otroke ustanovila še Kekčevo deželo, počasi prihajajo novi programi. Meta, ki je včasih igrala Mojco in Tinkaro, zdaj skuša z novimi idejami kljubovati mobilnim telefonom. Z delavnico štrukljev s Tonko je zadela v polno, prav tako s Kekčevimi delavnicami za najmlajše. Spomladi, ko bodo pognale divje zeli, bosta s Tonko znova združili moči in pripravili delavnice nabiranja zelišč ter njihove priprave. Meta pa si želi imeti tudi gorsko vodništvo in glede na to, da so zime čedalje bolj zelene, gostom od pomladi do jeseni ponujati zanimive panoramske izlete, rafting in druge adrenalinske podvige. 

prejšnji članek
Miha Hercog je po ločitvi ves čas z doma
Svet slavnih
Miha Hercog je po ločitvi ves čas z doma
naslednji članek
Je to najbolj osupljiva turistična destinacija na Hrvaškem?
Življenjski slog
Je to najbolj osupljiva turistična destinacija na Hrvaškem?