Svet slavnih
 

Alfi Nipič - Legenda slovenske glasbe praznuje 80 let

17. 9. 2024; 09.57
Avtor: K.M.
Poletna noč 2023 (1)

Eden in edini Alfi Nipič foto: SR/M24

Alfi Nipič, ikona slovenske zabavne in narodnozabavne glasbe, danes praznuje častitljivih 80 let. S svojo bogato glasbeno kariero je Nipič postal nepogrešljiv del slovenske glasbene scene, ki s svojim božajočim glasom in zimzelenimi uspešnicami zaznamuje že več generacij.

Alfi Nipič je svojo glasbeno pot začel že v osnovni šoli, ko se je poleg petja učil igranja na kitaro. Njegov prvi uradni nastop sega v leto 1962, ko je 5. decembra v Kopru prvič nastopil kot poklicni glasbenik. Po zaključeni srednji tekstilni šoli se je za krajši čas zaposlil v mariborski tekstilni tovarni, a ga je glasba kmalu popolnoma prevzela. Njegovi zgodnji nastopi so zajemali nastope v mariborskih kavarnah in hotelih, kjer je koval prve glasbene izkušnje.

Silvestrski poljub in vzpon k slavi

Leta 1971 je Nipič posnel skladbo, ki je postala del slovenske glasbene tradicije - "Silvestrski poljub". Ta zimzelena pesem je postala nepogrešljiv del decembrskih praznikov, po njej pa je Nipič dobil vzdevek "gospod Silvester". Njegova glasbena pot je doživela nov zagon, ko se je pridružil Ansamblu bratov Avsenik, s katerim je nastopal kar 19 let in si pridobil svetovno prepoznavnost. Z Avseniki je Nipič nastopal po vsem svetu in obiskal številne države, vključno z Ameriko, Kanado in Avstralijo. V Nemčiji, kjer je bil ansambel še posebej priljubljen, so pogosto imeli več koncertov dnevno. Med najbolj nepozabnimi dogodki iz svoje kariere Nipič izpostavlja silvestrovanje v Čikagu ter križarjenje z ladjo, ki je plula od Čikaga do Jamajke.

Pevka Lucija Selak in Alfi Nipič foto: Žan Zajc, Innea studio

Darja Gajšek in legendarni Alfi Nipič foto: Jaka Zorman

Alfi Nipič je v svoji karieri posnel številne duete, med katerimi so najbolj prepoznavni tisti z legendarnimi slovenskimi pevci in pevkam, kot so Neca Falk, Helena Blagne, Nuša Derenda in mnogi drugi. Njegov glasbeni opus zajema pesmi, ki so postale del slovenske glasbene dediščine, kar je bil tudi razlog, da je bil leta 2014 odlikovan z redom za zasluge. Odlikovanje mu je izročil takratni predsednik republike Borut Pahor, in sicer za njegov prispevek k slovenski glasbeni kulturi ter utrjevanju narodne glasbe v zamejstvu in tujini.

"Povsod, kjer smo gostovali, sem iskal telefonsko govorilnico, ki je imela nalepko internacional, saj takrat še nismo imeli mobitelov, tablic itd.; zaradi teh novosti so sedaj razdalje krajše. Citat o ženi: Dolgo se poznava in se še vedno odlično razumeva. Po domače lahko rečem le: kapo dol. Res je, 20 let, takrat ko sem bil z Avseniki, sem bil 22 dni na mesec od doma. Po takem obdobju ostati skupaj ni dano vsakemu, a midva sva ostala skupaj. Imava spoštljiv odnos, razumevanje," je Alfi pred časom povedal o odnosu z ženo. 

Alfi Nipič foto: Šimen Zupančič

Kljub nenehnim turnejam in številnim koncertom po svetu, je Alfi Nipič vedno ohranjal močno povezanost z družino. Že več 50 let je poročen, njegovo zasebno življenje pa je bilo prežeto z ljubeznijo, spoštovanjem in potrpežljivostjo. Nipič pogosto poudarja, kako pomembno je bilo razumevanje njegove žene, ki je v času njegovih odsotnosti skrbela za dom in vzgojo njunih otrok.

prejšnji članek
Življenje na tehtnici: Nejc v skrbeh zaradi težav noseče žene
Resničnostni šovi
Življenje na tehtnici: Nejc v skrbeh zaradi težav noseče žene
naslednji članek
Kdo je zapel Moniki Avsenik in Anžetu Petroviću ob prvem poročnem plesu?
Svet slavnih
Kdo je zapel Moniki Avsenik in Anžetu Petroviću ob prvem poročnem plesu?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.