Svet slavnih
 

24UR Inšpektor: kako poteka ustvarjanje novic

25. 10. 2024; 11.00
Avtor: V.M.
tea-šentjurc

Tea na terenu. foto: Osebni arhiv

Ste se kdaj vprašali, koliko dela je potrebnega, da nastane v nekaj minut strnjen raziskovalni prispevek? Slednje je z nami delila prodorna novinarka Tea Šentjurc, ki jo poznamo po razkrivanjih in zanimivih zgodbah navadnih ljudi.

Če spremljate oddaje, kot sta denimo 24UR Fokus in 24UR Inšpektor, potem zagotovo poznate svetlolaso novinarko rubrik oddaje 24UR Teo Šentjurc. Slednja nam je tekom klepeta predstavila zakulisje ustvarjanja prispevkov. Kaj nas je zanimalo? No, predvsem tisto, kar gledalci ne vidite. Koliko časa vzame priprava zgodbe in koliko dela zajema v nekaj minut strnjen televizijski prispevek?

»Hjoj, to je pa tako zelo relativno. Kakšno reportažo lahko posnamemo v dveh dneh, pa potem traja v montaži malo dlje. Ali pa je potrebno najprej teden dni samo brskati, klicariti, iskati informacije, pa potem še snemati en teden, pa potem sestavljati prispevek. Kakšno stvar lahko montažer zmontira hitro, kakšne stvari trajajo dlje. Načeloma, v povprečju, dva, tri dni raziskovanja, dva, tri dni snemanja, potem recimo tri dni sestavljana prispevka in še dva dni montaže.« Pa saj to je lahko tudi več kot 10 dni! Si niste mislili, kajne?

In kakšni prispevki lahko vzamejo toliko časa? »Recimo 24UR Inšpektor o eni tako vsakdanji, enostavni zadevi, kot je krompir. Noro, na koncu bi lahko naredila dva Inšpektorja samo o krompirju. Strašno sem radovedna in čisto vsaka stvar mi je lahko zelo zanimiva, če le imam čas, da se malo poglobim vanjo. Resno, krompir je fascinantna reč,« se smeji novinarka, ki jo zelo pesti, da semenskega krompirja  v Sloveniji praktično nimamo več. »Skrbi me za prihodnost.«

Tea Šentjurc je novinarka informativnih oddaj 24UR Fokus in 24UR Inšpektor.

Tea Šentjurc je novinarka informativnih oddaj 24UR Fokus in 24UR Inšpektor. foto: POP TV

prejšnji članek
Ines Erbus je že imela ranjeno srce
Svet slavnih
Ines Erbus je že imela ranjeno srce
naslednji članek
Življenje na tehtnici: Adriana doma oklestila kilograme
Svet slavnih
Življenje na tehtnici: Adriana doma oklestila kilograme

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.