nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kako biti aktivnejši?

15. 10. 2019; 02.00
Avtor: K.M.
Vadba (2)

Vse je lepše v dvoje foto: Shutterstock

V polnih urnikih velikokrat najdemo izgovore o tem, da ne moremo biti aktivni, da preprosto nimamo časa ali možnosti. Redna telesna aktivnost je poleg uravnotežene prehrane eden izmed ključnih dejavnikov za zdravo telo, s katerim si lahko zagotovimo tudi vitalno življenje v jeseni življenja. Kako se pripraviti do tega, da postanemo aktivnejši?

1. Najdite si družbo


Če v življenju nimate rutine, zaradi katere bi bili aktivni, potem se hitro zgodi, da dan kar mine, vi pa si niste privoščili niti dvajsetminutnega sprehoda. Takrat je najboljša rešitev, da si za aktivnost najdete družbo – morda partnerja, prijateljico ali sodelavko. Ta oseba vas bo že psihično prisilila, da se boste odpravili ven ali na skupinsko vadbo, za katero ste si plačali članarino, saj družbe ne boste hoteli pustiti na cedilu oziroma si boste vedno prigovarjali, če gre on/ona, grem tudi jaz. Seveda pa je vsaka vadba v družbi veliko bolj zabavna, saj jo lahko združite še s kakšno drugo, zabavnejšo aktivnostjo.

Načrt vadbe je zelo pomemben foto: Shutterstock

2. Najdite čas


Izgovor, da nimate časa, je najbolj precenjen izgovor na svetu, kadar govorimo o telesni dejavnosti. Dvajset ali trideset minut v dnevu si lahko vsaj trikrat na teden privošči čisto vsak. Če imate otroke, potem jih vključite v sprehod ali vožnjo s kolesom. Če ste sami, se odpovejte brskanju po spletu ali gledanju televizije. Že rahla telesna aktivnost bo pomagala tudi pri zmanjševanju stresa, spočili se bodo tudi vaši možgani, predvsem pa boste nekaj dobrega naredili za svoje telo. Morda se usedite in si naredite načrt. Kateri dan v tednu je tisti, ko si v resnici brez slabe vesti nekaj časa lahko privoščite zase? Kaj počnete ob koncu tedna? Vnaprej naredite urnik, kdaj boste telesno aktivni, in se ga tudi držite. Najkakovostnejša aktivnost je tista, pri kateri dvignete srčni utrip, zato poskrbite, da si boste vsaj enkrat na teden vzeli čas tudi za takšno; če vam ne uspe, pa si večkrat privoščite sprehod ali hojo v hrib. Če delate dovolj blizu doma, se v službo raje odpravite peš ali s kolesom. Sicer takšna vadba ni enako učinkovita, ampak vseeno vsaj premigate svoje kosti in mišice. 

3. Postavite si cilje
Ne glede na to, ali govorimo o izgubi kilogramov, izboljšani telesni aktivnosti, hitrejšem času, v katerem dosežete določeno razdaljo, ali zmanjšanju vsakodnevnega stresa – če si boste postavili cilj, vas bo napredek na poti do njega tako zelo motiviral, da bo telesna aktivnost postala del vaše osebne sreče. Najbolj zadovoljni smo, ko vidimo, da se telo in duh spreminjata pred našimi očmi. Ob tem lahko razmislite tudi, kako boste te cilje dosegli. Naredite načrt, zapisujte si rezultate, izberite svoj telesni obseg in merite čas, v katerem pridete na vrh hriba ali pretečete pet kilometrov. Tega ne počnite zaradi obsedenosti s hujšanjem, ampak zaradi nadzorovanega napredka. 

Oprema za vadbo doma foto: Shutterstock


4. Kupite si pripomočke
Telesno dejavnost lahko vključite tudi v svoj dom, s preprostimi pripomočki pa ste lahko v njegovem udobju zelo aktivni tudi takrat, ko vreme ni primerno,  oziroma takrat, ko resnično nimate časa, da se odpravite v fitnes. Z nekaj preprostimi pripomočki, kot so blazina za vadbo, kettlebell in navadne uteži ter trakovi za raztezanje, lahko v zgolj pol ure vadbe doma močno pospešite srčni utrip in ob tem trenirate tudi mišice. Tako lahko preprosto vadbeno rutino opravite pred službo ali zvečer, preden se odpravite oprhat in v posteljo. Tudi kolebnica je odličen domač pripomoček, s katero sicer ne morete ravno skakati po dnevni sobi, v primernem vremenu pa je odlična za igrivo popestritev telesne aktivnosti. 

5. Pojdite plesat
S tem vam hočemo povedati, da najdite športno dejavnost, v kateri uživate in ki je obenem tudi neka vrsta gibanja. Ples je najbolj sproščujoča aktivnost, ki jo lahko brez težav vključite v svoj teden ali mesec. Odločite se za tečaj plesa ali pa se odpravite plesat z družbo. Seveda s tem ne mislimo, da isti dan zaužijete tudi veliko alkohola, pomembno je le, da uro ali dve migate na priljubljene glasbene uspešnice. 
Poleg plesa se lahko pridružite tudi drugim amaterskim dejavnostim, kot so badminton, organizirano rolanje, morda igra košarke s prijateljicami ali pa vsakotedensko plavanje.

prejšnji članek
Obraz razkriva, kdo ste v resnici!
Zdravje
Obraz razkriva, kdo ste v resnici!
naslednji članek
Prvo donacijo akcije dm drogerie markt Slovenija - Združimo korake prejela OŠ Ledina
Zdravje
Prvo donacijo akcije dm drogerie markt Slovenija - Združimo korake prejela OŠ Ledina