stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pozor! Ste želeli za vikend na smučanje, smučišča se spet zapirajo ...

7. 1. 2021; 06.05
Avtor: K.M.
sedežnica, krvavec, zvoh, žičnica, dvosedežnica

Podatka o tem, koliko ljudi je ostalo na žičnici, nimajo, navedli pa so, da je bila naprava zaradi močnega vetra ustavljena danes po približno eni uri delovanja. foto: GRS Kranj

Vlada je danes popoldne sprejela nov odlok in ga javnosti predstavila šele po 16. uri. Upravljavci smučišč so šele takrat izvedeli, da se jutri spet zapirajo.

Individualna športa, kot sta smučanje in deskanje na snegu, sta za slovensko vlado prenevarna in bi, tudi zaradi poškodb, dodatno obremenila slovenske bolnice. Zato se smučišča že jutri zapirajo. Morebitne poškodbe po drugi strani v očeh vlade niso mogoče med tenisom ali badmintonom, ali vadbo v fitnes centrih, ki v omejenem obsegu še vedno ostajajo odprti. Pa ne, da bi bilo s tem kaj narobe, le videti je, kot da slovenska ministrstva, infrastrukturno ter za izobraževanje, znanost in šport, na epidemijo gledajo skozi različno obarvana očala. Podobno je bilo že z izvedbo hitrih testov, ki za vstop v zaprte telovadnice niso potrebni, za uporabo žičnic in sedežnic pa so bili obvezni. 

Na zaprtje so se že odzvala tudi nekatera slovenska smučišča. 

"Iskreno se opravičujem za to odločitev. Kot pristojni minister, ki sem to predlagal po posvetovanju s stroko, se zavedam, da nas je zima obdarila z obilico snega, ampak epidemiološka slika je žal zelo težka in zaskrbljujoča," je dejal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec in lastnikom žičniških naprav obljubil, da jim bo država pomagala kot doslej.

Po njegovih besedah so zaskrbljujoče tudi napovedi. "Število okužb še naprej raste, posledično pa pričakujemo tudi večjo zasedenost bolnišničnih zmogljivosti. Poškodbe, ki so sestavni del rekreativnega smučanja, bi pomenile še dodatno obremenitev bolnišnic in osebja," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil odločitev.

Predvideva pa odlok izjemo, in sicer bodo žičniške naprave lahko uporabljali profesionalni kategorizirani športniki za izvedbo tekem in treningov. Ob posebnem soglasju ministrstva za infrastrukturo bo uporaba žičniških naprav za te primere dovoljena, je še pojasnil minister.

prejšnji članek
Domen Kumer se jo je razveselil
Svet slavnih
Domen Kumer se jo je razveselil
naslednji članek
Luka (Šverc komerc) razkril, kaj ga pri ženskah odbija
Svet slavnih
Luka (Šverc komerc) razkril, kaj ga pri ženskah odbija