stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Evropske komisije očitno ne zanima naše zdravje

24. 4. 2015; 03.15
Avtor: STA/M.J.
Koruza

foto: Arhiv Svet24

Evropska komisija je danes odobrila uporabo 19 gensko spremenjenih organizmov (GSO). Potrdila je deset novih dovoljenj za uporabo GSO v živilih in krmi, obnovitev sedmih obstoječih dovoljenj ter dovoljenje za uvoz dveh vrst gensko spremenjenega rezanega cvetja, ki se ne uporablja za živila ali krmo.

Komisija je odobrila več vrst gensko spremenjene koruze, soje, bombaža in oljne repice ter dve vrsti nageljnov. Dovoljenja ne vključujejo gojenja GSO. Število GSO, ki se lahko v EU uporabljajo v živilih in krmi, se je z današnjo odločitvijo zvišalo na 68.

Dovoljenja veljajo deset let. Za vse proizvode iz teh gensko spremenjenih organizmov bodo veljala stroga pravila EU glede označevanja in sledljivosti, poudarjajo v Bruslju.

Komisija je odločitve sprejela v skladu z veljavnim postopkom, po katerem ima vlogo končnega razsodnika, če članice ne morejo doseči kvalificirane večine za ali proti odobritvi uporabe določenega GSO.

Pred dvema dnevoma je sicer komisija predlagala spremembe v procesu odobritve gensko spremenjenih živil in krme v EU, ki po njenih besedah zagotavljajo bolj demokratičen proces odločanja o GSO.

Nov zakonodajni predlog namreč daje članicam unije več vpliva pri odločanju, ali bodo na svojem ozemlju omejile ali prepovedale uporabo GSO v živilih in krmi, ki so sicer odobreni v EU.

Članice bodo morale sicer omejitev ali prepoved tehtno upravičiti ter zagotoviti, da bo v splošnem interesu, v skladu z evropskimi pravili in mednarodnimi obveznostmi.

Izvzetje bo moralo temeljiti na legitimnih razlogih, ki se bo moralo razlikovati od tistih, ki so že ocenjeni na ravni EU, denimo tveganje za zdravje ljudi oziroma živali ali okolje.

Ta predlog vključuje in dopolnjuje pravice, ki jih članice že imajo na podlagi direktive o pridelavi GSO, ki je začela veljati ta mesec. Ta članicam omogoča omejitev ali prepoved pridelave GSO na svojem ozemlju, tudi če je ta dovoljena na evropski ravni.

V komisiji zatrjujejo, da so upoštevali pomisleke Evropejcev in predlagali bolj demokratičen proces odločanja o GSO, a nezadovoljni so tako predstavniki industrije kot nasprotniki GSO.

Tudi odzivi na današnje odločitve so kritični. "Junckerjeva odločitev zgolj potrjuje, da EU ne namerava približati državljanom, temveč jo približuje ZDA in Monsantu," meni predstavnica Greenpeacea Franziska Achterberg.

V sredo je Juncker prelomil obljubo, da bo spremenil pravila, ki vsiljujejo GSO evropskemu trgu, čeprav jim večina držav nasprotuje. Danes pa je odprl vrata novemu valu gensko spremenjenih poljščin, da bi ugodil ameriškim biotehniškim korporacijam in trgovinskim pogajalcem, poudarjajo v Greenpeaceu.

V EU se prideluje le ena vrsta gensko spremenjenega proizvoda - Monsantova koruza MON810, in to v glavnem v Španiji.

prejšnji članek
V Armeniji obeležujejo 100. obletnico genocida
Novice
V Armeniji obeležujejo 100. obletnico genocida
naslednji članek
Višje sodišče potrdilo oprostilne sodbe za smrt dečka v mariborskem Pristanu
Novice
Višje sodišče potrdilo oprostilne sodbe za smrt dečka v mariborskem Pristanu