GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

8 ključnih vitaminov v boju proti staranju

8. 11. 2015; 11.15
Avtor: M. Kralj
ThinkstockPhotos-164326547
Pred vami je vodnik po ključnih vitaminih, ki pomagajo v boju proti staranju. Seveda pa ne pomagajo le pri preprečevanju gubic.

Vitamin A

Tudi vitaminska abeceda se začenja na A. Vitamin A, bolje znan kot betakaroten, ima pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega vida, imunskem sistemu ter razvoju celic in tkiv. Poleg tega preprečuje izsuševanje kože, nastajanje gubic ter koži podarja sijaj in mladosten videz. Dobri naravni viri karotenov so zelena zelenjava ter rumeno, oranžno in rdeče obarvana sadje in zelenjava, kot so na primer paradižnik, špinača, ohrovt, brokoli, solata, stročji fižol, paprika in drugi. Vitamin A je lahko ob prevelikem vnosu škodljiv, zato je treba biti previden pri jemanju različnih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamin A.



Vitamin B6

Vitamin B6 je pomemben za dobro kri, imunski sistem, normalno presnovo beljakovin, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter ima vlogo pri uravnavanju delovanja hormonov. Pomanjkanje vitamina B6 ni zelo pogosto, saj ga najdemo v mnogih živilih in ga večinoma z mešano hrano zaužijemo dovolj. Posebno dobri naravni viri so piščanec, svinjina, ribe in nekatere vrste zelenjave: stročji fižol, leča, kapusnice, krompir, banane, oreščki in polnozrnata žita. Potrebe po tem vitaminu se povečajo v nosečnosti (za 0,7 mg dnevno) ali ob jemanju določenih zdravil, kot so na primer antikonvulzivi in tuberkulostatiki.

prejšnji članek
Eroika pripravlja nov album
Zabava
Eroika pripravlja nov album
naslednji članek
Prvi neuradni izidi volitev na Hrvaškem: Domoljubna koalicija pred koalicijo Hrvaška raste
Novice
Prvi neuradni izidi volitev na Hrvaškem: Domoljubna koalicija pred koalicijo Hrvaška raste