Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c
Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 milijonov evrov, tožbe in ovadbe padle

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z ajurvedo 5 kg lažja

3. 2. 2016; 11.20
Avtor: Marijana Mandić
dreamstime_xxl_51783858

foto: Dreamstime

Teden dni hujšanja po indijsko.

Indija ne slovi le po vrhunskih modrecih, ampak tudi po velemojstrih hujšanja. Za njihove diete je značilno, da pomlajujejo in oskrbijo organizem z antioksidanti, ki nas v pozno starost ohranjajo zdrave. Diete delujejo po principu ajurvede, ki prisega na rahlo zviševanje telesne temperature, kar iz telesa odplakne odvečno maščobo ter uniči negativno energijo. Če se boste držale naše diete, boste v tednu lažje za 5 kilogramov!

Turbo indijski čaj

Če ne upoštevate nič drugega, temveč zgolj pijete mlačen indijski zeleni čaj, z dodatkom ingverja in soka limone, ste že na pravi poti, da se znebite dveh kilogramov v tednu dni. Že po prvem požirku boste začutili, da vam je telesna temperatura rahlo narasla. Nič ne de, če so tudi zunanje temperature poletne, izkazalo se je namreč, da je mlačni čaj najboljši za potešitev žeje. Predlagamo vam, da si ga pripravite kar v termo steklenici in ga mlačnega srkate tudi na plaži ali v službi, tako osvežilen je. Antioksidanti iz čaja, katerih absorpcijo pospeši limonin sok, odlično spodbudijo presnovo. Ta se izboljša kar za tretjino! Ingver iz čaja pa kar podvoji hitrost izgorevanja kalorij po vsakem grižljaju. Ob tem ne smemo pozabiti, da bo pri obilnem pitju lakota že zaradi rahlo polnega želodca za polovico manjša.

Za maksimalen uspeh
Zdravnik svetuje tudi uživanje ajurvedske juhe s stročnicami. Te zdramijo presnovo, saj se v prebavnem traktu močno upirajo temu, da bi jih telo zmlelo in uporabilo za energijo.

Čudežni indijski prehranski dodatki pa so pika na i diete, po kateri lahko izgubite, če upoštevate vse napisano, do 5 kilogramov na teden.

Triphala je ajurvedska mešanica, sestavljena iz treh sadežev: haritaki, amalaki in bibhitaki. To zeliščno prehransko dopolnilo je eno glavnih v ajurvedi. Ne le, da vsebuje dvakrat več vitamina C kot pomarančni sok in je odličen pripomoček za krepitev imunskega sistema, pač pa pomaga predvsem pri urejanju prebave. Zmanjšuje napenjanje, deluje kot odvajalo, dobro vpliva na oči in lajša diabetes. Blaži tudi težave z artritisom, deluje prečiščevalno na kri in če izpostavimo najpomembnejše - zelo pomaga pri hujšanju. Zelišče je stisnjeno v tablete, na voljo je specializiranih trgovinah in po spletu.

Drugi indijski dodatek za hujšanje je trikatu. Ta odlična mešanica zelišč pomaga pri slabi prebavi, vetrovih in krčih in še kako pri hujšanju. Trikatu spodbuja delovanje prebavnih encimov, ki omogočajo harmonično prebavo, in blagodejno vpliva na biološke procese, povezane s prebavo. Slabo ali le delno prebavljena hrana upočasni absorpcijo in spodbuja vnovično absorpcijo toksinov, ki »zastrupljajo« in oslabijo naš imunski sistem. Izboljšanje prebavnega procesa je torej prava rešitev za številna neravnovesja. Trikatu je na voljo tudi v naših lekarnah.

Čudežna ajurvedska juha

Recept zadostuje za 2 do 3 dni diete.

Sestavine: 10 skodelic vode, skodelica opranega indijskega fižola (na voljo v specializiranih trgovinah), 2,5 žlice olivnega olja, 2 žlici karija, sol

Priprava: Zavrite vodo s fižolom, zmanjšajte ogenj, dodajte kari in sol ter kuhajte pol ure, dokler se fižol ne zmehča.

Ajurvedski čaj

Popijte ga vsaj dve skodelici, vsak dan med 8. in 16. uro.

Priprava:

V četrt litra vode zavrite po eno žličko koromača, koriandra in semen kumine ter pol žličke ingverja. Odstavite in dodajte štiri vrečke zelenega čaja z ingverjem (na voljo v vseh večjih trgovinah). Pustite stati 5 minut, potem precedite in natočite v termo steklenico, v katero stisnite še sok pol limone.

Navodila za hujšanje

Po ajurvedi prigrizki niso zaželeni, saj zmotijo naraven proces presnove. Vsaj enkrat na dan posrebajte juhico po zgornjem receptu in obvezni sta vsaj dve skodelici čaja. Po treh tednih, oziroma ko shujšate na želeno težo, lahko juho nadomestite s čim več tufuja, sirom, jajci, ribami, perutnino, dobrodošli so tudi rjavi riž, stročnice, sladki krompir in seveda sadje, zelenjava ter zdrave maščobe. Še naprej pijte indijski čaj za hujšanje in jemljite ajurvedske prehranske dodatke. Večerja naj bo najskromnejši obrok dneva.

Predlogi jedilnika za en dan

Pozor! Ne pozabite spiti najmanj dve skodelici čaja med 8. in 16. uro.

Zajtrk:

Trije jajčni beljaki, stepeni in spečeni z žličko olivnega olja, z obilo zelene listnate zelenjave, papriko, gobami in začimbami.

V dopoldanskem času zaužijte 500 mg triphale in 500 mg trikatuja.

Kosilo:

Skodelica ajurvedske fižolove juhe z tremi žlicami oreščkov, pol skodelice rjavega riža ter skodelica sesekljane poljubne zelenjave.

V popoldanskem času si spet privoščite po 500 mg triphane in trikatuja.

Večerja:

Ajurvedska juhica ali pa nadvse hranilen in shujševalen smuti, ki ga pripravite tako, da v električnem mešalniku zmešate dve tretjini skodelice riževega mleka, dve tretjini skodelice vode, dve merici riževih beljakovin v prahu, žlico semenk, pol skodelice poljubnega jagodičevja, malce cimeta ter čajno žličko medu. Odlično dene tudi za zajtrk.

prejšnji članek
Bachova cvetna terapija
Zdravje
Bachova cvetna terapija
naslednji članek
Nizki glikemični indeks res deluje!
Zdravje
Nizki glikemični indeks res deluje!