palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Grizljajte zdravo!

9. 8. 2016; 01.30
Avtor: Lea Pufek/revija Fatalna
prigrizki

foto: Thinkstock

Že dolgo si lakote ne tešimo več s presladkimi, preslanimi, premastnimi in industrijsko preveč predelanimi prigrizki.V trendu je naravno in čim bolj neokrnjeno, zato smo tudi vse bolj naklonjeni prigrizkom, ki jih brez težav lahko pripravimo doma. Poskusite.

Pripravljanje zdravih prigrizkov doma je zadnje čase precej v modi. Sladoledne lučke je že lansko poletje zamenjalo sadje na palčki, oblito s čokolado, letos pa so se jim pridružile še sadne lučke, ki smo jih vsi z veseljem pripravljali doma. Seveda to niso edini prigrizki, ki so nas navdušili v zadnjem času. Kar nekaj jih je, vsem pa je skupno, da se njihove veliko bolj zdrave različice brez kakršnega koli mojstrskega predznanja da pripraviti kar doma. In vsi vemo, da je doma pripravljena hrana precej bolj zdrava in primerna za naš organizem kot tista, ki jo kupimo.

Granola ploščice

Precej dobro jih poznajo tisti, ki so tako zaposleni, da si na delovnem mestu včasih ne morejo privoščiti časa za malico. Takrat jih rešujejo ploščice z oreščki, polnozrnatimi žiti, semeni in suhim sadjem. Gre za neke vrste prenosno različico nekoliko bolj bogatih kosmičev za zajtrk, ki jih lahko zaužijete kar po poti. Granola se je na zdravem meniju znašla zato, ker vsebuje precej hranilne sestavine. Polnovredna žita, zlasti ovseni kosmiči, so bogata z vlakninami, ki so ugodna za prebavo, po nekaterih raziskavah pa sestavine, ki jih najdemo v celih žitnih zrnih in semenih, zmanjšujejo nevarnost za srčno-žilne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2. Oreščki, ki jih prav tako najdemo v granoli, so bogat vir vitaminov (zlasti D in E) in mineralov ter pomembnih maščobnih kislin (omega-3 in omega-6). K vsemu pa prav gotovo pripomore tudi suho sadje oziroma sveže jagodičevje, ki je bogato z antioksidanti. Edina stvar, na katero moramo biti pri granoli pozorni, je vsebnost sladkorja, zato jo moramo tako kot vse stvari uživati zmerno.

Naredite svoje granola ploščice

Polnovredna žita, semena, sesekljane oreščke in suho sadje razporedite po s papirjem za peko obloženem pekaču. Segrejte malo medu s cimetom in vaniljo, ki ga lahko po želji malo razredčite z vodo. Segreto mešanico prelijte čez suhe sestavine v pekaču in vse skupaj pecite 20 minut, da se sprime. Ohlajeno razrežite na ploščice ali razbijte na koščke.

Sadne ploščice

Kot nadomestek industrijsko izdelanih in veliko presladkih čokoladic so se zadnje čase uveljavile sadne ploščice oziroma stisnjeno sadje v obliki gumijastih bombonov, v Ameriki pa so precej priljubljeni tudi sadni zvitki. Tovrstni posladek oziroma prigrizek je seveda veliko bolj zdrava alternativa čokoladicam, saj je izdelan zgolj in samo iz sadja. Gre za mešanico zgoščenega sadja in sokov, ki je stisnjena na velikost ene ploščice. Ker vsebuje pravo sadje, je takšna ploščica še vedno bogata z vlakninami, vitamini in minerali. Ne vsebuje dodatnih sladil, saj je sadje sladko že po naravi, mnoge od ploščic pa so navadno odmerjene tako, da z eno že zadostimo dnevno priporočeni količini sadja. Čeprav ploščica vsebuje zgolj sebi lasten sladkor, je kljub temu treba poudariti, da je tudi fruktoza sladkor, zatorej je treba biti pri uživanju zmeren.

Naredite svoj sadni zvitek

Izbrano sadje, med (oziroma izbrano sladilo) in kakšno žlico limoninega soka zmeljite v tekočo kašo. To razmažite po s papirjem za peko obloženem pekaču. Tri ure pecite na nizki temperaturi, da kaša želira in sčasoma postane gumijasta. Ohlajeno razrežite na trakove, ki jih zvijte v kolut.

Čips iz sadja ali zelenjave

Čips v klasični obliki še danes velja za enega najbolj priljubljenih prigrizkov, a je zaradi svoje nezdravosti že dobil obilico alternativ. Zadnje čase najbolj priljubljena različica so hrustljave rezine sušenega sadja oziroma zelenjave. Zelo tanko naribana jabolka, hruške, tudi tanke rezine banan, korenja ali bučk, dehidrirane v pečici, so prav tako okusne in hrustljave kot krompirjev čips, le veliko bolj zdrave, saj vsebujejo več hranil in čisto nič nezdravih maščob, saj se ne cvrejo. Poleg tega zaradi prisotnosti lupin vsebujejo tudi več vlaknin.

Naredite svoj jabolčni čips

Jabolka naribajte ali narežite na tanke kolobarje in jih razporedite po papirju za peko. Po želji jih potresite s cimetom. Eno uro jih pecite na 140 stopinjah in čips je pripravljen. Podobno lahko naredite tudi z nekatero zelenjavo, tudi s krompirjem.

Sadne lučke

Eden nespornih hitov tega poletja so zamrznjene sadne lučke, ki smo jih kot za stavo pripravljali doma. Gre za veliko bolj zdravo in preprosto različico sladoleda, za katero mlečni izdelki in jajca niso nujno potrebni. V najenostavnejši različici zmeljete izbrano mešanico sadja in jo nalijete v kalupe za lučke. Vitamini, minerali in vlaknine se s tem ohranijo, lučka pa je ravno tako osvežilna kot kupljen sladoled. Različic izdelave je neskončno, precej priljubljene so tudi tiste, kjer v kalupe naložimo na koščke narezano sadje, ki ga zgolj zalijemo s kokosovo vodo, ki je bogat vir elektrolitov in zato odlična za čiščenje telesa in regeneracijo. Na tak način si lahko tudi sami doma pripravite 100-odstotni mangov sladoled (zgolj zmlet mango), ki je bil letošnji hit prodajalcev sladoleda.

Sadje s čokolado

Mnogi slaščičarji so to preprosto slaščico že umestili med svojo redno ponudbo, ker smo jo zelo hitro sprejeli. Zlasti so se nam priljubile banane na palčki, oblite s čokolado, čeprav so jim precej za petami tudi jagode in kivi. Prigrizek je precej preprost. Gre za sadje, ki je že brez dodatnih pojasnil zdravo in hranljivo, če pa ga oblijemo še s plastjo temne čokolade, njegove vrednosti nismo čisto nič oklestili. Zgolj povečali smo jo. Čokolada z vsaj 60-odstotno vsebnostjo kakava je namreč znanstveno dokazano blagodejna za naše srce in ožilje. Kakav je bogat z antioksidanti in spada v skupino superživil, temna čokolada pa pomaga zmanjševati tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in znižuje holesterol. Poleg tega pa je znana tudi kot odličen antidepresiv.

Energijski grižljaji

Ti so priljubljeni predvsem med športniki, ki se med športom neradi krepčajo z industrijsko pridelanimi energijskimi ploščicami. Energijski grižljaji, ki jih pripravite doma, precej spominjajo na čokoladne ali rumove kroglice, a so veliko bolj hranilni, predvsem pa vsebujejo sestavine, ki so energijsko bogate. Oves, sadje, semena, med, suho sadje, mleti oreščki, vse to so sestavine energijskih grižljajev, ki ne obremenijo želodca, a nas kljub temu napolnijo z energijo, ki jo potrebujemo za fizičen ali psihičen napor. So veliko bolj zdrava in naravna alternativa energijskih napitkov, ploščic in gelov, ki jih je mogoče dobiti na trgovskih policah, priprava pa je zelo preprosta. Ker vsebujejo precej sladkorja in maščob, je seveda pomembno, da jih uživamo, kadar smo telesno dejavni.

Naredite svoje energijske grižljaje

Suho sadje, dateljne, oreščke, laneno seme, ovsene kosmiče, lahko tudi sveže sadje in med stresite v mešalnik in zmeljite v lepljivo pasto. Lahko jo pustite nekaj časa stati, da se ovseni kosmiči prepojijo s sokovi. V pasto lahko vmešate tudi koščke temne čokolade. Pasto nato oblikujte v kroglice, ki jih po želji povaljajte v kokosu ali mletih oreščkih.

prejšnji članek
Triki, ki jih poznajo le prave gospodinje
Zdravje
Triki, ki jih poznajo le prave gospodinje
naslednji članek
Predsednik vlade v svoje vrste sprejel tudi lezbijko
Svet slavnih
Predsednik vlade v svoje vrste sprejel tudi lezbijko
#obraziavenija
obraziavenija