franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Preprost recept za učinkovito hujšanje!

17. 5. 2016; 06.34
Avtor: R.M.
dreamstime_xxl_34626777

foto: Dreamstime

Dan Buettner je po vsem svetu spremljal navade stoletnikov. Njihov ključ za dolgoživost in vitkost je preprost: proč od ponorelega sveta in predelane hrane.

Novinar in raziskovalec dr. Dan Buettner je po vsej zemeljski obli desetletja spremljal navade ljudi, katerih rojstnodnevne torte so premajhne za ducate svečk, ter jih strnil v dieto modra zona. Napisal je tudi knjigo in v njej zapisal, zakaj v nekaterih predelih več ljudi doživi sto let. Njihov ključ za dolgoživost je nadvse preprost in povsem domač ljudem, ki živijo daleč stran od ponorelega sveta, računalnikov, televizije, celo avtomobilov in predelane hrane. Posnemajte jih in hujšajte modro!


Osnovna navodila diete modra zona

  • Jejte obilo zelenjave! Zelenjava skoraj nima kalorij, po drugi strani pa je bogata z vitamini in prehranskimi vlakninami. Vsak obrok naj bi vseboval vsaj dve vrsti zelenjave.
  • Vzljubite stročnice in tofu! Novinar je v letih svojega dela ugotovil, da so vsi stoletniki ljubitelji stročnic, ki vsebujejo veliko beljakovin, pa zato nič maščob oziroma holesterola.
  • Privoščite si alkohol v zmernih količinah! Kajpak ne žganih pijač ali piva, prvovrstne antioksidante lahko zaužijete le z vinom. V njem so tudi polifenoli, ki preprečujejo poapnitev žil in metabolni sindrom, se pravi trebušno debelost, ki je povezana z visokim holesterolom in krvnim tlakom. Nikar ne pretiravajte, več kot dva kozarca na dan imata ravno nasproten učinek in vas v stresnem vsakdanu lahko pahneta v odvisnost od alkohola.
  • V torbici imejte oreščke! Vsebujejo zdrave nenasičene maščobe, ki po zaslugi vitamina E dobro denejo srcu in podaljšajo občutek sitosti. Fino je, če imate radi več različnih oreščkov, saj so v vsakem od njih različne maščobe ter minerali in vitamini. Ker so kalorični, ostanite pri eni pesti na dan.
  • Omejite meso, kolikor je mogoče! Stoletniki po svetu uživajo meso le ob posebnih priložnostih, kot so prazniki in sem in tja nedeljsko kosilo.
  • Upoštevajte »hara hachi bu«! Tako pravijo pravilu na Okinavi, od koder prihaja presenetljivo veliko ljudi, starih krepko čez magično številko sto. Pomeni pa, da prenehate jesti, ko ste 80-odstotno siti. Občutek pravila 80 odstotkov lahko strnete v sklep, da boste odslej jedli z namenom, da ne boste več lačni, ne pa, da postanete siti.

Kaj pa njihove življenjske navade?

Stoletniki se, kakor poudarja izumitelj modre zone, ne naprezajo čez meje, dobro poslušajo svoje telo in vsak dan kvečjemu hodijo, kolesarijo po vaseh ali delajo na njivi, pospravljajo. Trideset minut zmernega gibanja na dan je več kot dovolj. Njihovo življenje ima smisel in tega ohranjajo vse do konca dni. Dr. Buettner je odkril, da imajo stoletniki po večini zelo bogato duhovno življenje, večina jih zahaja v cerkev in spoštuje silo, ki je višja od nas. Novinar slednje razlaga z zaupanjem, da bo bog poskrbel za nas, s čimer odložimo breme vsakdana in sprostimo stres, ki povzroča številne kronične bolezni. Skoraj brez izjeme se znajo umiriti in poiskati čas za stik s seboj, obenem pa so večinoma tudi člani kakšne prijazne skupnosti iz okoliša. Na sestajanja društva kajpak pešačijo. Večina jih ima družino, ki zaseda prvo mesto na lestvici njihovih vrednot in ji posvečajo največ časa. Vsekakor več kot morebitni službi. Zanimivo je tudi to, da uživajo v posvečanju ljudem, ki jih imajo radi, daleč od tega torej, da bi bili volki samotarji. In še, stoletniki ne kadijo ali pa le priložnostno, v družbi, prižgejo kakšno cigareto. Izkazalo se je še, da ima kar 90 odstotkov ljudi, od katerih se lahko učimo dolgoživosti, rado olivno olje, zeleni čaj, temno čokolado, kavo in kajpak ribe.

Prehranjevanje v modri zoni je zelo okusno

Če strnete zgornje napotke v jedilnik za en dan, dobite okusne obroke. Nadvse dobrodošli so jogurt, kozji sir in vsa morska hrana. Pravzaprav nič ni povsem prepovedanega, le potrudite se, da boste čim več jedi pripravili sami, z obilo zelenjave, sadja, ter da se nikoli več ne boste najedli do sitega. V službo pa pojdite peš! Ogromno okusnih receptov modre zone najdete na internetu.



Primer jedilnika

Zajtrk: Krožnik ovsenih kosmičev, kuhanih na vodi, posipanih s poljubnim narezanim sadjem in oreščki. Po želji jih sladite z medom.

Kosilo: Narezana zelenjava z olivami na rezini polnozrnatega kruha, ki ga pokapljate z žlico olivnega olja. Za sladico pohrustajte nekaj grozdja.

Večerja: Losos, popečen na žlici olivnega olja, z limoninim sokom, skodelica rjavega riža. Skleda pisane solate.

Malica: Privoščite si kozarec rdečega vina s kosom sira, dovoljena pa je tudi domača pokovka z olivnim oljem. Pojejte je, kajpak, čim manj ali, če poudarimo še enkrat - toliko, da niste več lačni, in ne toliko, da postanete siti. Razlika je zelo velika.

prejšnji članek
Brez vložka nova kopalnica!
Življenjski slog
Brez vložka nova kopalnica!
naslednji članek
Presenetljivi načini, kako vas pivo lahko polepša
Moda&Lepota
Presenetljivi načini, kako vas pivo lahko polepša
#nasazenazenska
nasazenazenska