Zdravje
 

Nadomestki za moko z glutenom

7. 6. 2016; 12.30
Avtor: Maša Rener
uvodna

foto: Thinkstock

Je življenje brez glutena tudi za vas postala nuja ali se morda samo spogledujete z bolj zdravim načinom prehranjevanja? Za vas smo pripravili seznam različnih vrst moke, s katerimi lahko nadomestite pšenično.

Ajdova moka

Uporaba: za palačinke, torte, sladice.

Okus: močan, poln in trpek, ki se ga je treba navaditi.

Vsebuje: več rastlinskih vlaknin, več proteinov (vključno z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, ki jih človeško telo ne more ustvariti). Bogata je z minerali, zlasti magnezijem in bakrom, in vsebuje veliko flavonoidov, ki ščitijo celice pred poškodbami, vnetji … Svetla ajdova moka ima več škroba in je primernejša za zahtevnejše ajdove jedi, temna ajdova moka pa vsebuje več beljakovin in mineralnih snovi. Najboljša je sveže mleta.

Amarantova (ali ščirova) moka

Uporaba: za pecivo, kruh, testenine, kašo.

Okus: nenavadno sladek po lešnikih in oreščkih.

Vsebuje: približno 19 odstotkov beljakovin, 5,6 odstotka vlaknin in 6 odstotkov maščob v obliki esencialnih olj ter veliko železa, magnezija in kalcija. Beljakovine vsebujejo aminokislini lizin in metionin, ki sta v rastlinskem svetu redki.

Čičerikina moka

Uporaba: za zelenjavne polpete, humus, pogače, paniranje, zgoščevanje omak, za kruh, pecivo. Je popoln nadomestek za jajca.

Okus: močan orehast.

Vsebuje: 25 odstotkov beljakovin, med njimi lizin in treonin, 60 odstotkov ogljikovih hidratov, 4,5 odstotka koristnih maščob, vitamine A, B1, B2, B3, C, D, E ter železo, fosfor, cink, mangan, kalij, kalcij in magnezij.

Guar moka

Uporaba: za zgoščevanje jedi (marmelad, sladoledov, prelivov, juh), saj je njena najpomembnejša lastnost vezava velike količine vode. V kombinaciji z drugimi brezglutenskimi mokami nadomešča gluten.

Okus: brez posebnosti.

Kanavina moka

Uporaba: za močnik, napihnjence, rezance, energijske ploščice, kruh, žgance.

Okus: spominja na mak.

Vsebuje: kakovostne beljakovine (okrog 15–19 %), polinenasičene maščobne kisline omega-3, omega-6 in omega-9, minerale (kalcij, magnezij), fosfor, železo, cink in folno kislino.

Koruzna moka

Uporaba: za žgance, kolače, piškote, bolj tekoče vrste testa in kruha, ki ga pripravljate brez kvasa.

Okus: značilen sladek.

Vsebuje: škrob in beljakovine, ki so po sestavi podobne tistim v mleku in mesu. Je odličen vir cinka, železa, fosforja, magnezija, kalcija ter kakovostnih maščob, vsebuje tudi vitamine B, provitamina A in vitamin E.

Krompirjeva moka

Uporaba: kot dodatek k drugim brezglutenskim mokam.

Okus: po krompirju.

Vsebuje: 7 odstotkov beljakovin in 93 odstotkov ogljikovih hidratov ter v večjih količinah tudi vitamin C, kalcij, magnezij, fosfor in kalij. 

Kostanjeva moka

Uporaba: za peko kruha, zgostitev in sladek okus omak, pri pečenju palačink, za napitke ali pripravo kostanjevih sladic in peciva.

Okus: sladkast.

Vsebuje: največ škroba, veliko ogljikovih hidratov, skoraj nič maščob in okrog 6 odstotkov beljakovin. Vsebuje tudi folno kislino, kalij, fosfor in številne druge pomembne elemente v sledovih.

Kokosova moka

Uporaba: za peko kruha, tort, pit, kot napitek ali dodatek jogurtu, kosmičem, sladicam.

Okus: prijetno sladek.

Vsebuje: visoko vsebnost vlaknin, beljakovin (od tega vseh 8 esencialnih aminokislin, ki so koristne za človeško črevesje) ter malo maščob in nizko vsebnost ogljikovih hidratov. Vsebuje tudi dragocene snovi, kot so kalij, selen, baker, železo, vitamin E in vitamine skupine B.

Kvinojina moka

Uporaba: za zgoščevanje jedi in kot primes drugim brezglutenskim mokam.

Okus: po oreščkih.

Vsebuje: beljakovine, rudninske snovi, manj ogljikovih hidratov, veliko vitamina A, kalcija, fosforja ter B- in E-vitamina in merico zdravih maščob.

Lečina moka

Uporaba: za zgoščevanje toplih in hladnih omak ter enolončnic.

Okus: blag, a poln.

Vsebuje: velike količine sestavljenih ogljikovih hidratov, beljakovine ter velike količine železa in drugih pomembnih mineralov, kot so magnezij, kalij, cink, in visoko vsebnost vitaminov skupine B ter folne kisline.

Mandljeva moka

Uporaba: za peko kruha, peciv, piškotov ali kot dodatek presnim jedem.

Okus: blag, po oreščkih.

Vsebuje: esencialne maščobne kisline (EFA), poleg tega je vir beljakovin (kar 40 %), prehranskih vlaknin, antioksidantov in mineralov, kot so magnezij, železo, kalij, baker, mangan in cink. Je skoraj brez ogljikovih hidratov.

Marantina ali sago(va) moka

Uporaba: za zgoščevanje juh, omak in pudingov ter pri pripravi peciva.

Okus: brez posebnosti.

Vsebuje: več kot 80 odstotkov škroba ter je vir kalcija in železa.

Mungova moka

Uporaba: za pripravo azijskih steklenih rezancev, indijskih jedi, palačink.

Okus: nevtralen.

Vsebuje: veliko vlaknin, kalcij, magnezij, kalij, fosfor, folno kislino, železo in rastlinske beljakovine.

Prosena moka

Uporaba: kot dodatek k raznim brezglutenskim mokam, za zgoščevanje omak.

Okus: prijeten, blag.

Vsebuje: večje količine fosforja, magnezija in silicija ter razmeroma veliko beljakovin – od tega kar osem esencialnih aminokislin.

Ragijeva moka

Uporaba: za kašo, enolončnice, juhe, narastke, rižote, dodatek k mesnim jedem, nekvašen kruh, piškote, palačinke.

Okus: neizrazit, prevzame pa okuse drugih sestavin jedi.

Vsebuje: velike količine kalcija, vlaknin, železa in beljakovin.

Riževa moka

Uporaba: v dietetični kuhinji, za zgostitev juh in omak, kot dodatek drugim brezglutenskim mokam, za izdelavo riževih rezancev in palačink.

Okus: blag, po rižu.

Vsebuje: veliko kalcija, železa, vitamina B, hkrati pa je odličen vir vlaknin.

Rožičeva moka

Uporaba: kot sredstvo za zgoščevanje, kot dodatek presnim jedem, zelenjavnim napitkom, sladicam.

Okus: aromatičen, po kakavu.

Vsebuje: veliko magnezija, kalcija, vse esencialne aminokisline (snovi, ki jih naše telo ne more ustvariti).

Sojina moka

Uporaba: za obogatitev in zgoščevanje jedi, kot dodatek za povečevanje vsebnosti beljakovin v kruhu in pecivu. Primerna je tudi kot nadomestek za jajca.

Okus: šibek.

Vsebuje: veliko beljakovin (tudi do 40 %) in maščob. Ima visoko koncentracijo kalcija, železa, cinka, fosforja, magnezija, vitaminov B in E, lecitina, mangana.

Sirkova moka

Uporaba: kot dodatek kruhu in kolačem, za kašo.

Okus: precej podoben koruzi.

Vsebuje: bogata je z železom, fosforjem in kalijem, premore tudi veliko beljakovin in vlaknin, vitamin B1 ter niacin ali vitamin B3.

Tapiokina moka

Uporaba: pri pripravi najrazličnejših slaščic, palačink, kuhanju pudingov in sadnih želejev ter za zgoščevanje omak.

Okus: nevtralen.

Vsebuje: veliko škroba in je bogata z različnimi minerali in vitamini (vitamini B-kompleksa, kalcij, kalij, fosfor, železo …).

Tefova moka

Uporaba: za zgostitev juh, omak in pudingov, peko kruha, palačink, peciva, kaše.

Okus: rahlo kiselkast, s specifično aromo.

Vsebuje: visok delež odlično prebavljivih beljakovin, veliko kalcija, železa in drugih mineralov. Je bogat vir ogljikovih hidratov (škroba), vendar s specifičnim počasnim spreminjanjem v glukozo.

Topinamburjeva moka

Uporaba: za izdelavo testenin in različnih vrst kruha.

Okus: dokaj nevtralen, rahlo po orehih.

Vsebuje: vir kalija, natrija, kalcija, vitaminov A, B in C. Spada med dobre ogljikove hidrate, ki upočasnjujejo presnovo.

prejšnji članek
Kdo ji stoji na poti k sreči?
Svet slavnih
Kdo ji stoji na poti k sreči?
naslednji članek
Helena Blagne česa takega ni pričakovala!
Svet slavnih
Helena Blagne česa takega ni pričakovala!

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.