profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dr. Lu Li svetuje: Mravljinčenje v rokah in nogah

16. 6. 2016; 06.30
Avtor: Dr. Lu Li
ingver

Ingver, ki je po lastnostih vroče zelišče, pripomore, da se organi segrejejo, hkrati se pospeši prekrvitev in škodljivi vplivi se lažje izločijo iz telesa. foto: svet24

Vsi vemo, kako neprijetno je lahko mravljinčenje po rokah in nogah, naš bralec pa ima s tem še več težav, mravljinčenje občuti večkrat na dan, brez posebnega vzroka. A naša strokovnjakinja ima zanj kar nekaj nasvetov, ki mu lahko pomagajo.

Spoštovana dr. Lu Li!

Sem 55 let star moški z nadležno težavo, ki bi jo rad odpravil. Brez posebnega vzroka me nekajkrat na dan začne mravljinčiti po nogah in rokah. Včasih se zaradi tega zbudim tudi ponoči. Mravljinčenje ne traja dolgo, ko začnem stresati roke in noge, postopoma izzveni.
Vrsto let sem delal z raznimi stroji, ki sem jih popravljal. Res je, da sem bil velikokrat v prisilni drži in položajih, vendar težko verjamem, da bi bil to lahko vzrok mravljinčenja – tako meni tudi moja žena. Sem tudi kadil, prenehal sem pred šestimi leti. Jemo zdrave jedi, domače, vsega po malem. Drugih težav nimam.
Kakšen je vaš nasvet in mnenje glede mojih težav?

Ivan

Vsako telo z leti, ko se stara, izgublja moč in organi ne morejo več tako dobro opravljati fizioloških funkcij kot nekoč. foto: profimedia

Odgovor:

Gospod Ivan, lepo pozdravljeni.

V tradicionalni kitajski medicini gledamo na telo celostno, kar pomeni, da upoštevamo vse dejavnike, ki kakorkoli vplivajo nanj. To je tudi služba, vrsta dela, ki ga telo in um opravljata veliko let, pa tudi prehrana, spanje, počitek, telesna dejavnost, razne navade in razvade, kot sta kajenje in pitje alkohola, ter splošno zadovoljstvo človeka, volja do dela in življenja in umirjenost. Menim, da je pri vas za mravljinčenje v neki meri zaslužna tudi vrsta dela, predvsem prisilna drža. Niste napisali, ali ste bili morda izpostavljeni hladnemu okolju (delavnici), vetru in podobno.

Ko začnete stresati z rokami in nogami, ponovno aktivirate pretok in hlad in vlaga se v majhni količini razpršita, kar se čuti kot olajšanje ali prenehanje mravljinčenja.

Po TKM se diagnoza nanaša na pljučno energijo či in z njo povezano obrambno energijo (vej či), povezana je tudi s prebitkom hladu in vlage v telesu. Predvsem hlad in vlaga sta tista, ki blokirata normalen pretok telesnih tekočin in energije po meridijanih. Ko se vlaga ali hlad naselita na določeno območje, tam zastajata in telesu povzročata nelagodje. To je lahko mravljinčenje, nekateri pa občutijo bolečine, ki se selijo po telesu. Ko začnete stresati z rokami in nogami, ponovno aktivirate pretok in hlad in vlaga se v majhni količini razpršita, kar se čuti kot olajšanje ali prenehanje mravljinčenja. Če bi bil vaš obrambni či močan in utrjen, bi lahko ta »vojak«, kot mu pravimo v TKM, preprečil, da bi se zunanji dejavniki, pri vas hlad in vlaga, naselili v notranjost telesa, pljučna energija in funkcije pljuč pa bi poskrbele, da bi se prek izdiha hitro izločili. 

Vsako telo z leti, ko se stara (in temu ne moremo ubežati, razen če se redno kultiviramo z energijskimi vajami, kot so qigong, daoyin, taijiquan, meditacija), izgublja moč in organi ne morejo več tako dobro opravljati fizioloških funkcij kot nekoč. Zato je dobro zagotoviti preventivo, kot je občasno uživanje določenih zeliščnih formul ali drugih dodatkov, snovi, ki jih telesu primanjkuje, ter redno telesno dejavnost in ohranjati miren in zadovoljen um.

Vsekakor bi bilo dobro, da poskusite z enim ali dvema ciklusoma terapij, kot je akupunktura. Tako se aktivirajo meridijani, se sprostijo, postanejo pretočni in lažje potiskajo po ožilju kri, ki se tako čisti in ne zastaja. Prav tako vam priporočam, da nekaj dni zapored čez dan (najbolje do 12. ure) pijete ingverjev čaj (sami nastrgajte korenino ingverja in pustite, da pet minut vre). Ingver, ki je po lastnostih vroče zelišče, pripomore, da se organi segrejejo, hkrati se pospeši prekrvitev in škodljivi vplivi se lažje izločijo iz telesa. Prav tako učinkujeta zeliščna formula destasis form (xuefuzhu yu) ter prevretek iz zelišča fang feng, ki v prevodu pomeni zaščitnik pred vetrom (feng je veter). Pokušajte večkrat na teden jesti vse vrste fižola ter čez dan zaužiti čim več toplih obrokov. Uporabljajte tudi posebno tolkalo, s katerim se tapkate po telesu, da odprete kanale, meridijane, ter se osredotočite na točko GB31 (fengshi), ki leži na meridijanu za žolčnik.

Oglasite se pri nas v Dao TKM za dodaten posvet.

Želim vam vse dobro!

prejšnji članek
Superživila za lepoto
Moda&Lepota
Superživila za lepoto
naslednji članek
Začimbe za lepo kožo
Moda&Lepota
Začimbe za lepo kožo
#obraziavenija
obraziavenija