foto: Dreamstime
Ko mraz potrka na vrata, nam zadiši topla hrana, ki deluje kot notranja peč. Požene kri oziroma hrano po žilah, pogreje in, če malce popazimo, kaj zmečemo v lonec, tudi zdravi. Predstavljamo vam devet juhic za devet pogostih ženskih težav. Juhice vam bodo zanesljivo skrajšale dolge večere in bolniški dopust.
Ste brezvoljni in depresivni?
Juha z lososom
Velika količina omega-6 maščobnih kislin v lososu prežene čemerno razpoloženje.
V posodi zavrite 5 skodelic (po 250 ml) vode, pol kilogram lososa, 8 tenkih rezin ingverja in 250 gramov gobic šitake. Med vrenjem, ki naj traja približno 8 minut, bodite dosledni z mešanjem. Losos bo počasi spremenil barvo in se zmehčal. V drugi posodi skuhajte 180 gramov rezancev in jih precedite. Losos natrgajte na koščke in ga dajte v prvo posodo, skupaj z rezanci, četrt žličke mlete rdeče paprike in soljo. Zalijte s tretjino skodelice jušne osnove in še enkrat na hitrico povrite. Ponudite z narezano zeleno čebulo.
Se težko zberete?
Juha s klapavicami
Te okusne školjke vsebujejo veliko vitamina B12, brez katerega postanete živčni in raztreseni.
V ponvi segrejte žlico olivnega olja, dodajte 2 narezani šalotki in 3 sesekljane glavice česna. Pražite na rahlem ognju 4 minute. Dodajte še 5 narezanih paradižnikov, žlico svežega timijana, žlico masla, četrt žličke rdeče paprike in dve skodelici in pol belega piva. Prevrite. Dodajte 600 gramov opranih klapavic, pokrijte in kuhajte, dokler se školjke ne odprejo, to je od 3 do 4 minute. Razporedite školjke po krožnikih, juha pa naj ločeno vre še s sokom ene limone in poprom toliko časa, da je pol izhlapi. Zlijte juho na krožnike in okrasite s peteršiljem.
Si želite okrepiti kosti?
Juha z brokolijem
Kalcij je v kombinaciji z vitaminom K najmočnejši zaviralec osteoporoze, oboje pa lahko dobite v brokoliju.
Segrejte v ponvi žlico olja, dodajte eno narezano šalotko in 2 stroka sesekljanega česna. Kuhajte 3 minute. Dodajte 4 skodelice jušne osnove in vršičke enega velikega brokolija, žlico posušenega origana in po četrt žličke soli in popra. Mešajte na rahlem ognju 20 minut. Zdaj dodajte še žlico rdečega vinskega kisa in sok ene limone. Dobro premešajte in dodajte še skodelico mandljevega mleka. Naj vre še dve minuti. Okrasite s parmezanom in praženimi sončničnimi semeni.
Vam nagaja ščitnica?
Juha z algami
V morskih algah je veliko joda, ki ga potrebuje ščitnica za nemoteno tvorbo ključnih hormonov, v algah pa je tudi veliko folne kisline, kalcija, železa in vitaminov A, C, E in K.
Namakajte 250 gramov morskih alg 10 minut v vodi, jih odcedite in narežite. Zavrite 5 skodelic vode, dodajte morske alge, skodelico sesekljanih poljubnih gobic ter mešajte 5 minut. Zdaj dodajte še 3 žlice sojine paste miso, tretjino skodelice jušne osnove in 300 gramov na kocke narezanega tofuja ter žlico čilija. Vre naj še kakšni 2 minuti, ponudite z narezano zeleno čebulo.
Vas muči predmenstrualni sindrom?
Juha z žafranom
Žafran ga zanesljivo odpravlja.
Začinite pol kilograma mesa školjk pokrivač s soljo in poprom. V veliki posodi zavrite dve skodelici in pol piščančje juhe, žličko mlete pomarančne lupine, pol žličke žafrana in pol žličke sladke paprike. Dodajte meso školjk in mešajte na rahlem ognju dve minuti oziroma dokler školjke ne postanejo opečnate barve. Okrasite s svežim drobnjakom.
Vas muči tesnoba?
Juhica iz zelenega čaja
Zeleni čaj poživi in izboljša zbranost.
Zavrite 5 skodelic vode, ugasnite ogenj in dodajte vodi 3 vrečke zelenega čaja in eno narezano steblo limonine trave. Mešajte 10 minut, nato poberite trde delce iz lonca, v juho pa vmešajte skodelico edamca, skodelico narezanih gobic šitake, sol in poper. Dodajte še polovico na koščke narezanih piščančjih prsi, skodelico rjavega riža, žlico sezamovega olja in dve veliki zeleni sesekljani čebuli. Vre naj 2 minuti. Preden juho postrežete, jo okrasite z drobnjakom.
Želite preprečiti raka?
Juha z lečo
Folna kislina iz leče preprečuje spremembe v DNA, ki povzročajo raka.
Na žlici olivnega olja prepražite eno sesekljano rumeno čebulo. Dodajte žlico cele kumine, žlico mletega ingverja, 2 sesekljana stroka česna in po četrt žličke kajenskega popra in soli. Mešajte kakšno minuto. Prilijte 5 skodelic zelenjavne jušne osnove, tri četrt skodelice rdeče leče in 2 žlici posušenega timijana, pol kilograma narezanih pelatov, 2 sesekljana korenčka. Mešajte na rahlem ognju 20 minut. Primešajte še tri četrt skodelice kuhane kvinoje, tri četrt skodelice poljubnih oreškov, lahko sesekljanih, in sok polovice limone. Na rahlem ognju naj vre še 5 minut. Tik preden postrežete, okrasite s peteršiljem.
Si želite znižati krvni tlak in okrepiti imunski sistem?
Juha z rdečo papriko
Za oboje potrebujete obilo C-vitamina, njegova prava zakladnica so rdeče paprike.
Na žlici olivnega olja prepražite eno sesekljano rumeno čebulo. Prilijte 4 skodelice zelenjavne jušne osnove, skodelico sesekljane paprike, 2 naribani repi, žlico mletega koriandra, žlico mletega koromača, sol in poper. Mešajte na rahlem ognju pol ure. Na koncu vmešajte sok limone in žlico svežega timijana. Preden postrežete, okrasite s svežim kozjim sirom.
Imate vneto grlo in/ali pokašljujete?
Juha z medom
Med se oprime grla in ga zaščiti pred nadležnim kašljem in pekočim občutkom. V temnejših vrstah medu je več antioksidantov in mineralov kot v svetlejših.
Na žlici olja prepražite dve sesekljani šalotki, dodajte 5 žlic zelenjavne jušne osnove in eno naribano manjšo bučo, 2 naribani jabolki, najbolje zeleni, žlico mletega ingverja, četrt žličke muškatnega oreščka, žličko posušenega žajblja, sol in poper. Na rahlem ognju kuhajte 30 minut. Tik preden ponudite, vmešajte 2 žlici medu in dodajte nekaj orehovih polovičk.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.