nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Izberite pravo milo

2. 4. 2018; 12.00
Avtor: Marijana Mandić
Izberite pravo milo
Kaj je treba storiti za svežino tam spodaj, ko se temperature dvignejo?

Glavni vzrok za vnetje intimnega predela je nepravilna nega z agresivnimi kozmetičnimi sredstvi ter nošenje neprepustnega perila iz sintetičnih materialov. Kaj je še treba upoštevati za svežino tam spodaj, ko se temperature dvignejo? 

Ne pretiravajmo z umivanjem


 Za prhanje z mlačno vodo izberemo sredstvo za intimno nego, ki ima prilagojen pH. Pomembno je, da zunanje spolovilo nežno in temeljito obrišemo. Ob menstruaciji in v vročih dneh, ko se več potimo, lahko za nego poskrbimo tudi večkrat na dan. Na potovanjih ali v dolgotrajni službi pa so zelo prikladni robčki za intimno nego. Kopanje v banji je primerno le, če nismo nagnjeni k vnetjem spolovila. V vsakem primeru pa strokovnjaki odsvetujejo dolgotrajno poležavanje v vročih kopelih. Pozabimo na izpiranje nožnice. Ob tem lahko morebitno vnetje prenesemo v maternico in trebuh ali pa izpiranje mehanično poškoduje nožnico in uniči naravno floro sluznice.
 
Bolje preprečiti kot zdraviti
 Številne ženske trpijo zaradi ponavljajočih se glivičnih okužb nožnice.  Prepoznamo ga po občutku razdraženosti, srbenju in pekočem občutku med uriniranjem. Po spolovilu se pogosto pojavijo bele pege in gost bel nožnični izcedek. Zunanje spolovilo lahko pordi.
 K težavam so nagnjene nosečnice, redne uporabnice kontracepcijskih tablet, ženske, ki se dolgotrajno zdravijo z antibiotiki ali kortikosteroidi, in  sladkorne bolnice. Glivic se bomo lažje znebili, če bomo nosili zračna oblačila iz naravnih vlaken, ki jih lahko peremo pri najvišjih temperaturah, odpovejmo se tangicam, perilo redno menjajmo, iz nege izključimo agresivne losjone in dezodorante, tampone zamenjajmo za vložke in ne posedajmo v mokrih kopalkah.
 
Dobro je vedeti!
 V lekarni lahko brez recepta kupimo globule za nožnico in kremo za zunanje spolovilo, a če se glivično vnetje v dveh dneh ne izboljša, moramo obiskati izbranega ginekologa. 

prejšnji članek
Saj ni res, pa je: To je naredila slavnemu očku!
Svet slavnih
Saj ni res, pa je: To je naredila slavnemu očku!
naslednji članek
Zakaj so selfiji Ane Klašnja popolni?
Svet slavnih
Zakaj so selfiji Ane Klašnja popolni?
#nasazenazenska
nasazenazenska