Zdravje
 

Antibiotiki iz domače kuhinje

22. 11. 2016; 07.00
Avtor: zf
začimbe za zdravje

Vsako gospodinjstvo skriva širok nabor domačih antibiotikov, prepoznajte jih! foto: Profimedia

Antibiotiki veljajo za najbolj pogosto predpisano zdravilo, a je njihova prekomerna in velikokrat nekritična raba nevarna za razvoj bakterij, ki nanje razvijejo odpornost.

Če boste uživali pester nabor zelišč, začimb, zelenjave in nekaterih drugih rastlin, ki so naravni antibiotiki oziroma delujejo protibakterijsko, se boste izognili marsikateri bolezni, saj boste tako krepili svojo odpornost na naraven način. Večino uporabnih rastlin boste našli v kuhinji, na vrtu, polju ali pa celo na okrasnih gredicah.

Z domačimi antibiotiki se lahko izognete številnim okužbam in vnetjem. 

Česen

Česen se zagotovo skriva v vsakem gospodinjstvu. Zaradi vsebnosti žveplovih spojin pa ima lastnosti naravnega antibiotika. Česen je med drugim zakladnica antioksidantov ter je tudi izjemno učinkovit proti virusnim in bakterijskim okužbam. Njegovo uživanje je priporočljivo pri bronhitisu, prehladu, kašlju, vročini, vnetem žrelu ter raznih glivičnih vnetjih.

Jabolčni kis

Najboljši je domač, sicer pa ob nakupu preverite njegovo poreklo. Jabolčni kis je odličen antiseptik in antibiotik, prav tako znižuje raven holesterola v krvi, spodbuja hujšanje ter zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Priporočljivo ga je uživati tudi za krepitev imunskega sistema. Zjutraj na tešče popijte dve čajni žlički jabolčnega kisa, zmešani z vodo. Za lažje uživanje lahko dodate med.

Medena mešanica vas bo ohranila zdrave vse leto. foto: Profimedia

Kurkuma

Kurkumin, ki je glavna sestavina kurkume, velja za super sestavino, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema, hkrati pa ima protibakterijski učinek. Kurkumin naj bi bil med uspešnejšimi zaviralci rakavih obolenj, Indijke ga uporabljajo za beljenje zob in za lepšo pot, vi pa ga lahko uporabite za krepitev imunskega sistema. Pripravite si začinjen med: v kozarec medu (900 gramov) vmešajte šest žlic kurkume, štiri žlice ingverja, žličko cimeta in žličko mletih klinčkov. Priporočljivo je uživanje ene žličke na dan po obroku.

prejšnji članek
Veselje in radost v očeh starostnikov
Novice
Veselje in radost v očeh starostnikov
naslednji članek
Romi iz Dobruške vasi: "Cisterne so za živino"
Novice
Romi iz Dobruške vasi: "Cisterne so za živino"

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.