franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Skrite pasti v zdravi hrani

28. 11. 2016; 07.00
Avtor: ud
kosmiči

Preverite energijsko vrednost hrane, preden jo pojeste. foto: Profimedia

Živite zdravo, ste pozorni na to, kaj jeste, izbirate samo živila, ki veljajo za zdrava, a se še kar ne morete znebiti odvečnih kilogramov?

Morda imamo za vas odgovor. Kar nekaj živil, ki veljajo za zdrava in jih navadno pripisujemo zdravemu življenjskemu slogu, namreč v resnici sploh ni zdravih.

Hrana, ki jo prepoznamo in razglašamo kot zdravo, je v mnogo primerih bolj modna muha kot zares zdrava izbira, zato na naše telo nima želenega učinka in ne izgubljamo kilogramov.

Energijske ploščice

Bogate naj bi bile z vitamini in minerali, pakirane so v priročne male porcije in napolnile naj bi nas z energijo. In zdijo se kot veliko bolj zdrava alternativa navadnim čokoladnim ploščicam, ki jih imamo tako radi. A strokovnjaki pravijo, da energijske ploščice v večini primerov niso nič drugačne od navadnih čokoladk, le malo bolj jih poveličujemo. Obenem vsebujejo ojačevalce okusov in moko, koruzni slad ter ostala sladila. Večina vsebuje tudi precej maščob in premalo vlaknin. Poleg tega pa ena takšna ploščica vsebuje kar 300–400 kalorij, kar je kalorična vrednost enega obroka. Seveda je to pričakovano, ker je temu tudi namenjena – da nadomesti obrok, a se večina ljudi z njo v resnici ne nasiti, zato je pogosto bolj dodatek obroku, kar pa seveda pomeni končno dvojno količino zaužitih kalorij.

Energijske ploščice niso nič drugačne od navadnih čokolad. foto: Profimedia

Granola 

Granolo pri nas bolje poznamo kot vrsto kosmičev, pri kateri so vsa različna žita, semena, oreščki in suho sadje s sladili povezani v hrustljave večje grudice in je kot nekakšen drobljenec. Tako kot vse ostale vrste kosmičev jo pojmujemo kot zdravo hrano, a je granola v nasprotju z navadnimi ovsenimi kosmiči veliko bogatejša s sladkorjem. Pogosto vsebuje tudi premalo vlaknin za prebavo vsega tega sladkorja. Zaradi visoke vsebnosti sladkorja lahko skodelica granole za zajtrk hitro nanese tudi do 600 kalorij, kar je tretjina povprečnega priporočljivega dnevnega vnosa kalorij za žensko. Granolo zjutraj natresite približno do tretjine posodice, ostalo pa nadomestite s svežim sadjem, kot so na primer jagode, borovnice, jabolka, banane. Najbolje pa bi bilo, da se jim popolnoma odrečete.

Če je le možno, raje zamenjajte granolo za navadne kosmiče ali pa izberite takšno, ki ne bo vsebovala preveč sladkorja in bo bogata z vlakninami, ki vam bodo tudi uredile prebavo. foto: Profimedia

prejšnji članek
Tri poceni sestavine, ki so odlične proti podočnjakom
Moda&Lepota
Tri poceni sestavine, ki so odlične proti podočnjakom
naslednji članek
Popolne prsi kot jih imajo Viktorijini angelčki
Moda&Lepota
Popolne prsi kot jih imajo Viktorijini angelčki