foto: Profimedia
Preden greste ven
Čez dan ne zanemarjajte hrane in jejte kakovostne obroke. Veliko pijte in si skuhajte juho za naslednje dni, ko vam je lahko zaradi alkohola slabo. Kupite še banane in arašidovo maslo. »Pomaga mastna hrana, ki upočasnjuje praznjenje želodca in prehajanje alkohola v jetra,« pravi nutricionistka Mojca Cepuš.
Skozi večer
Z alkoholom ne pretiravajte, ne popivajte brezglavo, predvsem pa ne mešajte alkoholnih pijač. Če boste torej začeli z vinom, z njim nadaljujte in ne preklapljajte na žganje. Vmes pijte veliko vode. Čeprav bo za to potrebnih več odhodov na stranišče. Naslednji dan si boste hvaležni.
Naslednji dan
Takoj ko vstanete, spijte velik kozarec vode z nekaj soli. Vodo pridno pijte čez dan. Morebitno slabost bo, kot že omenjeno, lahko omilila banana, pa tudi ingver. Privoščite si miren dan, pripravite si kopel in se ne naprezajte.
Dan pozneje
Tudi naslednji dan, torej drugi dan po zabavi, se lahko počutite malce čudno. Še vedno ostaja pravilo pitja in počitka, če le lahko. »S tem pomagamo telesu pri odstranjevanju strupov iz telesa,« razkriva Cepuševa. Tukaj pridejo na vrsto slana juha in banana z arašidovim maslom. »Banana vsebuje veliko kalija, arašidovo maslo pa maščobo za energijo, ker nam verjetno ne prija jesti prav veliko, prav tako pa je v arašidovem maslu veliko soli, torej elektrolitov, ki smo jih z izločanjem urina in bruhanjem izgubili. Poleg tega je ta prigrizek neverjetno okusen.«
Veste, zakaj imamo mačka?
Dehidriramo, kar vpliva na našo storilnost. Izguba le nekaj odstotkov vode lahko storilnost zmanjša za kar dvajset odstotkov. »Z vodo gredo iz našega telesa tudi sol, kalij, magnezij in glukoza, torej snovi, ki so nujne za normalno delovanje celic, predvsem mišic in možganov. Dehidracija je lahko tudi vzrok za glavobol.«
Strupen etanal zmede presnovo. Vmesni produkt alkohola, etanal, je strupen in zato nevaren za nas. »Izzove glavobol, slabost, torej vse simptome, ki jih poznamo, ko rečemo, da smo se zastrupili z alkoholom.« Če pijemo majhne količine alkohola, naša jetra brez težav sproti presnavljajo alkohol, če pa z njim pretiravamo, jetra ne morejo več slediti (ne tvori se dovolj encima za presnovo) in tako se v telesu kopiči etanal, ki nas zastruplja.
Ko poznamo dinamiko presnove alkohola v telesu, se lažje odločimo, kaj nam bo pomagalo, še pravi nutricionistka in dodaja: »Moj nasvet je banana z arašidovim maslom in veliko vode.«
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.