Strokovna podlaga
Leta 1996 je dr. Alan R. Hirs, nevrolog in psihiater iz Clevelandskega kliničnega centra v Ohiu, opazil, da so pacienti z začasno izgubo voha, predvsem zaradi zdravil, jedli več kot drugi ter se posledično zredili. Prav tako so zdravniki že zdavnaj potrdili, da več pojedo ljudje, ki so zaradi poškodbe nosu ob vohalne brbončice v nosu, kar je tudi razlog, zakaj si je treba dati nos po poškodbah sluznice čim prej operirati. Po letih poškodbe je zelo verjetno, da vam voha ne bo mogoče povrniti in da se bo številka na tehtnici vztrajno višala. Tisti pa, ki se jim je povrnilo normalno delovanje olfaktornega sistema, so spet začeli izgubljati težo, kar je dr. Hirsa vodilo k temu, da osnuje dieto na podlagi prijetnih vonjav.
Kako dieta deluje?
Dietni načrt sloni na psihološko-fiziološki predpostavki, ki se glasi: »Če sem hrano zavohal, sem jo že pojedel.« Ob vstopu vonja v nos ga čutilo za voh tisočkrat preizkusi in možgani pošljejo signal »nehaj jesti« oziroma ustvarijo občutek sitosti kot nevrološko sporočilo preostalim delom telesa. Vonj torej lahko sproži občutek sitosti. Dlje ko smo izpostavljeni nekemu vonju, prej bomo občutili sitost. Zanimivo je, da vroča zimska hrana najučinkoviteje sprošča vonj, kar najhitreje vpliva na občutek zadovoljstva oziroma prijetne sitosti.
Prednosti in slabosti
Ni težko slediti prijetnim vonjavam, velika prednost diete pa je tudi ta, da spodbuja potrebo po gibanju, kar seveda pripomore k še hitrejšemu izgubljanju kilogramov. In še slaba stran diete: nekateri ljudje se začnejo zaradi nje zanašati na uporabo osveževalcev prostora. Če sežemo le po nevtralnih vonjih določene vrste hrane, denimo zelenega jabolka, banane in poprove mete oziroma peperminta, da bi zavrli apetit, to ni tako učinkovito kot vohanje naravnih dišav iz hrane.
Vsa živila, ki jih priporoča ta dieta, boste zlahka našli v trgovinah in na tržnici, prednost pa dajte živilom z naravno sladkim vonjem. Izberite vroče, aromatične jedi, juhe, kavo, čokolado in čaj, in pikantne jedi, ki zavirajo občutek lakote in pospešujejo presnovo.
Hrano dobro prežvečite, jejte počasi.
Čemu se je treba izogibati?
Dieta priporoča izogibanje mizam z narezki in solatnim barom. Široka paleta vonjav bi lahko zmedla čutilo za voh in s tem preprečila, da bi se osredotočili na vonj, ki ustvarja občutek sitosti. Prav tako je priporočljivo zmanjšati količino mlečnih izdelkov, vključno z mlekom, saj njihov medli vonj ne stimulira možganskega centra, ki je odgovoren za občutek sitosti.
Je odlična izbira za vas?
Dieta je najprimernejša za ljudi, ki so pravcati uživači v hrani, in za vse, ki jih skrbi, kako jesti med prazniki. Prav prazniki namreč spodbujajo uživanje zelo aromatičnih vrst živil, od vaniljevih piškotov do rumovega čaja. Zagotovo pa dieta ni primerna za ljudi s prehranskimi alergijami, za tiste, ki imajo težave s sinusi, astmo, in za vse, ki se jim nos rad zamaši.
Primer jedilnika za en teden:
Sobota
Zajtrk: Grenivka, majhna žemlja s humusom, posneto mleko
Kosilo: Zrezek s poprom in tankimi rezanci, na pari kuhane bučke, rezine jabolka
Večerja: Pečen krompir z maslom in mletim mesom, borovničev sok
Prigrizek: Kivi
Nedelja
Zajtrk: Vroč zeleni čaj, košček kruha z aromatiziranim kremnim sirom
Kosilo: Puranji sendvič z zeleno solato in paradižnikom, zeleno grozdje, vroča kava
Večerja: Brokolijeva juha s sirom in krušnimi drobtinicami, mango
Prigrizek: Metin sladoled
Ponedeljek
Zajtrk: Vroča čokolada, pšenični kosmiči s posnetim mlekom, jagode
Kosilo: Beli riž z rdečim fižolom, na pari kuhan stročji fižol, pomarančni sok
Večerja: Pečena šunka, krompirjev pire s koščki korenja, rdeče grozdje
Prigrizek: Brusnični sok, arašidovo maslo, krekerji
Torek
Zajtrk: Pomarančni sok, vroči riževi kosmiči, umešana jajca
Kosilo: Polnozrnati sendvič s tunino v solati, na pari kuhane bučke, brusnični sok
Večerja: Mesni zvitek, zelena solata, posneto mleko
Prigrizek: Stebelna zelena in korenje
Sreda
Zajtrk: Vroč jabolčnik, čokoladni kosmiči, mandarina
Kosilo: Čili s sirovimi krekerji, stebla zelene, sadna solata iz svežega sadja s svežim sirom
Večerja: Pečen piščančji file, riž s fižolom, sveža špinača, pomarančni sok
Prigrizek: Piškoti z veliko vlakninami, sok grenivke
Četrtek
Zajtrk: Banana, ovsena kaša s posnetim mlekom, kuhano jajce
Kosilo: Solata s pikantnim piščancem, fižolom in paradižnikom, sok iz granatnega jabolka
Večerja: Zeljna juha, goveji zrezek z gobovo omako, paradižnikov sok
Prigrizek: Piškoti s koščki temne čokolade, sok iz zelenega jabolka
Petek
Zajtrk: Mafin z zelenim jabolkom in cimetom, kava s smetanovim nadomestkom in umetnim sladilom
Kosilo: Mineštra, pečen losos in kuhan krompir, rezine medene melone
Večerja: Polnozrnati špageti z mesnimi kroglicami, na pari kuhana zelenjava, posneto mleko
Prigrizek: Rezine pomaranče
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.