stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Neprijetna novica za vse ženske, ki popijete 3 kozarce mleka na dan

13. 6. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
Da je mleko dobro za zdravje naših kosti, ki bodo krepke, če ga bomo uživali vsak dan, smo nemara prav vsi poslušali tekom svoje mladosti. Pa to absolutno ne drži, razkrivajo švedski znanstveniki …

Koliko mleka pa vi popijete? foto: profimedia

Kravje mleko, ki ga kupimo v trgovini, ne vpliva dobro na naše zdravje, saj se tekom pasterizacije uničijo nekatere hranilne snovi in dobre bakterije, zaradi pomanjkanja encimov, pa telo težje izkoristi kalcij in fosfor, ki sta ključnega pomena za krepitev kostne strukture. Kot zanimivost naj omenimo, da največ osteoporoznih bolnikov prihaja iz dežel z najvišjo porabo mlečnih izdelkov (ZDA in Evropa).

Študija, ki je zamajala zgodovinske trditve

Ugotovitve švedskih znanstvenikov so pošteno zamajale priporočila o zdravem uživanju mleka. Tekom raziskave, ki je potekala na inštitutu Uppsala University and Karolinska v Stockholmu, so namreč ugotovili povečano tveganje za prezgodnjo smrt. A le pri ženskah, izsledki so namreč pokazali manjše tveganje pri moških.

Študija je zajemala testiranje 105.000 prebivalcev Švedske, natančneje 60. tisoč žensk, ki so štele od 39 do 74 let ter 45. tisoč moških, starih od 45. do 79. let. Ugotovitve so pokazale podvojeno tveganje za prezgodnjo smrt pri ženskah, ki so na dan zaužile tri kozarce mleka. Pri ženskah, ki so popile manj kot dva kozarca mleka na dan, je bilo tveganje dvakrat manjše. Izsledki so pri skupini s količinsko večjim uživanjem mleka pokazali tudi 50 – odstotno večjo verjetnost za zlom kolka ter 15 - odstotno  povečano tveganje za zlome na splošno.

Stopnja umrljivosti pri ženskah večja

Eden izmed soavtorjev študije, prof. Karl Michaelsson pojasnjuje, da jih je v tokratni raziskavi močno presenetilo dognanje, ki nakazuje na to, da uživanje mleka različno vliva na moške in ženske. ''Nova študija jasno kaže razlike med spoloma, česar do sedaj še nismo opazili. Ampak to je le košček sestavljanke, potrebujemo še več informacij, preden oblasti izdajo potrebna priporočila za uživanje mleka.''

Kravje mleko je glavni vir laktoze in galaktoze, ki spodbuja naravno staranje telesa, pa tudi oksidativni stres in vnetja v telesu, kar vodi v kronična obolenja, kot je denimo artroza. ''Razlog za povečano tveganje za predčasno staranje in večjo stopnjo smrtnosti pri ženskah bi lahko bilo to, da žensko telo drugače razgrajuje galaktozo, kot moško telo. Pri živalih so denimo razlike na tem področju povsem jasne,'' pojasnjuje prof. Karl Michaelsson.

Preberite si še: Protizakonite označbe: Rastlinska smetana sploh ne obstaja!

prejšnji članek
Lady Di: Rekel mi je, da sem cmera, vrgla sem se po stopnicah
Svet slavnih
Lady Di: Rekel mi je, da sem cmera, vrgla sem se po stopnicah
naslednji članek
Šok na internetu: To so fotografije, ki so razburile na tisoče staršev!
Zdravje
Šok na internetu: To so fotografije, ki so razburile na tisoče staršev!
#nasazenazenska
nasazenazenska