pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hrana, ki nas spravi v dobro voljo

25. 6. 2017; 02.30
Avtor: Petra Arula
sola zdrave prehrane
Ljubezen gre skozi želodec, pravi stari ljudski rek, ki potrjuje dejstvo, da nam hrana lahko privabi nasmeh na usta, občutke ljubljenosti in veselja.

Seveda je najlepše, če nam jo ponudi lepo postreženo in z ljubeznijo pripravljeno ljubljena oseba, a tudi če si z jedjo, ki spodbuja hormone sreče, postrežemo sami, ko je dan krmežljav, si lahko pomagamo, da v nas zasveti žarek.

Ti si moja čokolada …

Je čokolada vaša obsedenost, vsakič ko se pojavi občutek neugodja? S kakovostno temno čokolado, ki ni obtežena s sladkorji in aromami, ni nič narobe, svetovalka za zdravo prehrano Marjetka Založnik pa pravi, da se za dobro počutje namesto čokolade raje lotite banan. Se jim izogibate zaradi njihove rahlo povečane kalorične vrednosti v primerjavi z drugim sadjem? Prehranska strokovnjakinja ima za vas dobro novico: »Kalorično vrednost odtehta dejstvo, da so prav banane znane po tem, da spodbujajo dobro voljo, saj vsebujejo serotonin, ki ga imenujemo tudi hormon sreče. Visoke vrednosti kalija v bananah preprečujejo krče, visoke vrednosti magnezija v bananah pa znižajo občutek tesnobnosti in poskrbijo za boljši spanec.«

Zakaj nas, ko smo krmežljavi, mikajo prav čokolada, piškoti in drugi sladki grehi? »Če hoče telo proizvajati serotonin, ki sprošča in povzroča dobro počutje z biokemičnimi reakcijami, potrebuje ogljikove hidrate. Za hitro pridobljen občutek sreče, ki žal ne traja dolgo, je dovolj že, če zaužijemo nekaj sladkarij; če pa pojemo krompirjev pire ali velik krožnik testenin, traja občutek sreče bistveno dlje,« lahko preberete v knjigi Wellness za dobro počutje (MKZ).

Triptofan – gradnik hormonov sreče

Za tvorbo serotonina pa potrebuje naše telo triptofan – snov, iz katere so zgrajene beljakovine. Prehranska strokovnjakinja Marjetka Založnik nam je naštela živila, ki vsebujejo veliko triptofana: »Stročnice, kot je grah, mlečni izdelki, perutnina, ribe, posušeni dateljni, ovseni kosmiči in oreščki.« Vendar nikar ne pozabite, da triptofan lahko pride v možgane, od koder širi mir in ravnovesje, le z ogljikovimi hidrati. Dobra kombinacija je na primer jogurt s po dvema žlicama malin in ovsenih kosmičev. »Ne pozabite pa na sveža zelišča z dragocenimi eteričnimi olji. Rožmarin podarja veselje do življenja, timijan nam daje pogum, žajbelj razveseljuje, peteršilj pa skrbi za pozitivno razmišljanje,« dodaja svetovalka za zdravo hrano.

prejšnji članek
Številne zmote o holesterolu
Zdravje
Številne zmote o holesterolu
naslednji članek
Vodnik do lepih in sijočih las
Moda&Lepota
Vodnik do lepih in sijočih las