pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali doječa mati res ne more zanositi?

26. 9. 2017; 04.00
Avtor: K.M.
nosečnica, nosečnost

foto: Profimedia

Danes praznujemo Svetovni dan kontracepcije. Ob tem so se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje nekoliko bolj posvetili kontracepciji po rojstvu otroka, saj kar nekaj žensk nova nosečnost preseneti kmalu po porodu.

Vsaka nosečnost je zgodba zase in seveda ni nič narobe, če zanosite kmalu po prvem porodu in otroka tudi donosite. Vseeno pa je priporočljivo, da med eno in drugo nosečnostjo mineta vsaj dve leti, saj je tako v največji meri zmanjšano tveganje za zdravje nosečnice in otroka. V Sloveniji vsaka peta mamica ponovno zanosi prej kot v dveh letih. To so tvegane nosečnosti, otroci so večkrat rojeni prezgodaj, prelahki, obolevnost in umrljivost mater in novorojenčkov pa je po nepotrebnem večja. Seveda je potrebno še enkrat poudariti, da gre zgolj za povečano tveganje za težave med nosečnostjo ali pri porodu in ne gre za zakon o tem, da so takšne nosečnosti vedno bolj težke. 

"Večina zdravstvenih strokovnjakov priporoča, da par s spolnimi odnosi počaka šest tednov po porodu, ne glede na to, ali je ženska rodila vaginalno ali s pomočjo carskega reza. Ob zaključku šestega tedna po porodu naj ženska obišče svojega ginekologa ali ginekologinjo za kontrolni pregled in posvet o morebitnem načrtovanju naslednjega otroka, o uporabi kontracepcije ter o nadaljnji skrbi za njeno zdravje. Zdravstveni strokovnjaki priporočajo, da med eno in drugo nosečnostjo mineta vsaj dve leti. Ta razmik je potreben zato, da se v kar največji meri zmanjša tveganje za zdravje ženske in njenega bodočega otroka. Če gre za rojstvo s carskim rezom, je razmik dveh let še posebej priporočljiv," je povedala dr. Zalka Drglin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

"Če dojite, je vaša plodnost zmanjšana, še vedno pa lahko pride do ovulacije in zanositve, odvisno od tega, kako pogosto dojite čez dan in ponoči in od morebitnih dodatkov tekočine ali hrane, ki jo prejema dojenček. Če želite z dojenjem uravnavati rojstva, se natančno poučite, pri katerih pogojih je mogoče z dojenjem uravnavati plodnost in kakšna je zanesljivost te metode. Če ne dojite, se bo vaša menstruacija pojavila nekje v štirih do šestih tednih po porodu, kar pomeni, da lahko pride do prve ovulacije že v prvem mesecu po porodu – plodni ste lahko, še preden dobite prvo menstruacijo," še dodaja dr. Zalka Drglin, ki želi s tem poudariti, da pri nobenem spolnem odnosu brez zaščite ne morete zagotoviti, da ne bo prišlo do vnovične nosečnosti. 

prejšnji članek
Damjan Murko: Sedaj vem, zakaj sem bil poslan na Zemljo!
Svet slavnih
Damjan Murko: Sedaj vem, zakaj sem bil poslan na Zemljo!
naslednji članek
Vid Valič bi se rad poročil
Svet slavnih
Vid Valič bi se rad poročil