Zdravje
 

Kako je cimet videti v resnici?

28. 12. 2017; 14.00
Avtor: V. M.
Cimet

V cimetovem lubju se nahaja eterično olje, ki vsebuje cinnamaldehid foto: Dreamstime

Cimet poznamo v obliki prahu in palčk, ki nemalokrat krasijo tudi praznične dekoracije. Kakšen pa je preden je pripravljen za splošno uporabo?

Če bi vam prevezali oči, bi ga nemudoma prepoznali po vonju. Cimet, kakopak, ki nosnice prijetno požgečka in misli ponese v praznični čas, ko si z njim še pogosteje začinimo napitke in jedi. Pa veste, kako ga pridobivamo?

Nekoč je cimet veljal za razkošno začimbo, ki je bila tako dragocena, da so jo poklanjali kot najbolj prestižno darilo. Kot poseben poklon je bil namenjen obdarovanju kraljev, posebna čast pa je bila z njim izkazana tudi na najbolj razkošnih porokah. Danes temu ni več tako, v 18. stoletju je namreč postal dostopen širšim množicam.

Podskorjo lupijo v rednih časovnih presledkih. foto: Profimedia

Na trgovinskih policah večinoma zasledimo kitajski cimet, ki je zgolj sorodnik pravega cimeta in se ne ponaša z okusom in vonjem pravega cimeta. Že res, da ima ostro aromo, a je kvaliteta občutno slabša, zaradi česar je tudi cenejši.

Začimbo pridobivajo iz istoimenskega tropskega drevesa, ki sega do 12 metrov visoko. Na plantažah ga večinoma gojijo v obliki grmov. Paličice, ki jih poznamo, nastajajo iz podskorje, ki jo lupijo z leto do dve starih poganjkov. Po 24 urni fermentaciji se iz njih postrga zunanja plast, notranja pa olupi. Skorjo nato pridelovalci zložijo drugo na drugo, posušijo, sledi pa zvijanje v paličice.

Znanstveniki s cimetom v boj proti svetovni debelosti

prejšnji članek
Napitek, ki okrepi zdravje, izboljša počutje in uredi prebavo
Zdravje
Napitek, ki okrepi zdravje, izboljša počutje in uredi prebavo
naslednji članek
Razkrita skrivnost veliki šok za moške tekmovalce!
Svet slavnih
Razkrita skrivnost veliki šok za moške tekmovalce!
#nasazenazenska
nasazenazenska

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.