stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kupujmo z odprtimi očmi

20. 5. 2018; 01.00
Avtor: Vrt
vrt6 sadike paradižnika
Bodite pozorni!

Brž ko se spomladi nekoliko ogreje, se napolnijo vrtnarije in vrtni centri. Mnogi vrtičkarji že težko čakajo na dneve, ko se bodo lahko »pasli« med policami in izbrali vse tisto, kar so si zamislili že v mrzlih zimskih dneh. Poleg načrtovanih pa še tiste rastline, ki jih bodo premamile na policah, pa čeprav jih niso imeli na seznamu.

Kadar nas navdušenje med policami zanese, največkrat zaradi nove, cvetoče in bujne sadike, smo pogosto nepazljivi in kupimo, ne da bi podrobneje preverili, ali je sadika res vredna svojega denarja. Še posebej težko se upremo, če so sadike »v akciji«. Res je, da nam mnogokrat uspe napol uvelo, staro in zanemarjeno sadiko na svojem vrtu ali v koritu spraviti v optimalno stanje. A veljalo bi se vprašati, ali je bila vredna truda.

Ob takih cenenih, revnih sadikah pozabljamo na nevarnost, da na svoj vrt ali balkon vnesemo bolezni ali škodljivce, ki jih ob nakupu nismo opazili. V tem primeru bomo imeli več škode kot koristi.

Na kaj moramo biti pozorni, ko se sprehajamo med policami s sadikami?
- Preverimo, ali so sadike pravilno označene, torej, ali so prave etikete na ustreznih sadikah. Seveda to pomeni, da moramo prepoznati rastline. Gotovo bomo našli nam neznane sorte ali vrste sicer znanih rodov. Med posamičnimi sortami so lahko bistvene razlike tako v velikosti rasti kot v zahtevah, ki jih moramo izpolniti za njihovo uspešno rast. Drobni iglavec v lončku morda v resnici ni pritlikavec, temveč bo iz njega zrasla orjaška atlaška cedra – samo zato, ker v lončku ni ustrezne etikete. V takem primeru nam lahko pomaga le strokovno podkovan prodajalec, ki bo prepoznal rastlino z zamenjano etiketo.

prejšnji članek
7 navad, s katerimi boste oblikovali telo
Zdravje
7 navad, s katerimi boste oblikovali telo
naslednji članek
Znate narediti skleco?
Svet slavnih
Znate narediti skleco?