solatni preliv z baziliko foto: Dreamstime
SOLATNI PRELIV Z BAZILIKO
SESTAVINE ZA 6 OSEB: večji šopek sveže bazilike, 4 žlice majoneze, 2 žlici jogurta, 5 inčunov, 1 strok česna, limonin sok, ščepec soli in popra
PRIPRAVA: vejico bazilike oplaknemo pod tekočo vodo in osušimo. Z vejic potrgamo listke in skupaj z majonezo, jogurtom, inčuni, limoninim sokom ter česnom vsujemo v mešalnik in dobro zmešamo. Mešamo tako dolgo, da nastane gladka kremasta zmes. Preliv pokusimo ter po želji dodamo še sol in poper. Do uporabe shranimo v hladilniku.
SMETANAST SLADOLED Z BAZILIKO
SESTAVINE ZA 4 OSEBE
SLADOLED: 15 g bazilike, 100 g sladkorja, 4 rumenjaki, 500 ml polnomastnega mleka, 500 ml sladke smetane
PRELIV: 300 g zamrznjenega sadja po izbiri, 150 g sladkorja, soka pol limone
PRIPRAVA: v mešalniku zmeljemo liste bazilike in sladkor, dodamo rumenjake in penasto umešamo. V loncu segrejemo mleko do vretja, dodamo zmes z baziliko in dobro premešamo. Vse skupaj počasi segrevamo in mešamo, da se zgosti. Ohladimo. Stepemo smetano in jo primešamo zmesi, da nastane gosta krema. Prelijemo v vogalno posodo in postavimo v zamrzovalnik čez noč. Za preliv stresemo zamrznjeno sadje v mešalnik, dodamo sladkor in limonin sok.
KOKTAJL Z ANANASOM IN BAZILIKO
SESTAVINE ZA 1 KOKTAJL: 50 g ananasa, 2 dl ananasovega soka, 0,5 dcl gina, 20 listov sveže bazilike, 1 dl vode, rezina limone, led
PRIPRAVA: v mešalniku zmešajte narezane koščke ananasa, svežo baziliko in ananasov sok. V tem času pripravite kozarec, ki ga do treh četrtin napolnite z ledom. V kozarec najprej nalijte gin, vanj stisnite rezino limone, nato pa prelijte z mešanico ananasovega soka in bazilike. Za dekoracijo uporabite ananas in liste bazilike.
POLNJENI PIŠČANČJI FILEJI
SESTAVINE ZA 4 OSEBE: 400 g piščančjih prsi ali zrezkov, 2 ščepca soli, 1 šopek bazilike, 15 dag na rezine narezanega edamca, 1 ščepec popra, 10 dag pancete, 3 žlice olja
PRIPRAVA: piščančje prsi prerežemo čez polovico, a ne do konca, zrezke nežno potolčemo. Meso posolimo, baziliko operemo in grobo sesekljamo ter razporedimo po zrezkih oziroma notranjosti prsi. Na kos mesa položimo rezino sira in popramo. Zrezke zvijemo v rulade, prsi pa zapnemo z zobotrebci. Čezenj ovijemo panceto. Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač naoljimo in vanj položimo rulade. Pečemo 20 minut in vmes večkrat obrnemo.
MELONINA JUHA Z BAZILIKO
SESTAVINE ZA 4 OSEBE: 1 melona, 1 limona, 1 šopek bazilike, 2 žlici trsnega sladkorja, 0,5 dl balzamičnega kisa
PRIPRAVA: melono preprežemo na pol in odstranimo semena. Odrežemo lupino in narežemo na kocke. Stresemo v mešalnik. Dodamo limonin sok in zmešamo. Med mešanjem dodamo še liste bazilike. Če je melonin pire pregost, dodamo nekaj vode. Dobljeno juho razporedimo v globoke krožnike in okrasimo z listi bazilike. V kozici zmešamo balzamični kis in sladkor. Mešanico hitro zavremo in še vročo pokapljamo po juhi.
PESTO GENOVESE
SESTAVINE ZA 4 OSEBE: 150 g svežih listov bazilike, 100 g parmezana, 2 stroka česna, 60 g pinjol, 3 ščepce soli in popra, 10 žlic olivnega olja
PRIPRAVA: liste bazilike operemo in posušimo. Parmezan naribamo, česen olupimo. Baziliko, česen, parmezan, pinjole, sol ter poper stresemo v mešalnik in mešamo toliko časa, da dobimo gosto zmes. Med mešanjem dolivamo olivno olje in po želji limonin sok. Dobljen pesto nadevamo v kozarce, ki jih do vrha zalijemo z olivnim oljem. Zapremo in shranimo v hladilnik.
SOLATA CAPRESE Z RUKOLO
SESTAVINE ZA 2 OSEBI: 1 večje volovsko srce ali drug večji paradižnik, 100 g mocarele, 1 pest rukole, 20 listov bazilike, 1 ščepec soli, 2 žlici balzamičnega kisa, 2 žlici olivnega olja
PRIPRAVA: rukolo in baziliko operemo in osušimo. Baziliko narežemo na trakove. Paradižnik operemo in narežemo na tanke kolobarje. Mocarelo odcedimo in zrežemo na kolobarje. Na krožnik izmenično polagamo kolobarje paradižnika in mocarele. Posolimo in potresemo z baziliko. Čezenj razporedimo rukolo. Prelijemo z olivnim oljem in balzamičnim kisom.
MASLO Z BAZILIKO
SESTAVINE ZA 100 GRAMOV: 100 g masla, 3 žlice limoninega soka, sol, poper, 1 šopek bazilike
PRIPRAVA: v posodo nad vodno kopel položimo maslo in pustimo, da se stopi. Baziliko osmukamo in drobno natrgamo. Primešamo k maslu, prilijemo limonin sok, dodamo sol in poper. Premešamo in nalijemo v silikonske posodice za led. Za štiri ure položimo v zamrzovalnik. Nato lahko kocke premaknemo v hladilnik. Uporabljamo po potrebi.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.