nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sok pije po slamici, v trgovini grabi po plastičnih vrečkah …

5. 9. 2018; 02.00
Avtor: V. M.
ženska sok

Kaj pa ti, imaš svojo vrečko? foto: Profimedia

Ste s prstom kazali na uporabnike plastičnih slamic, v trgovini pa brez pomisleka posegali po plastičnih vrečkah? Tudi v praksi poskrbite za kakovost okolja in ne le z žuganjem po spletu …

Ob številnih spletnih vzklikih na temo preprečevanja uporabe plastičnih slamic, s katerim povsem nepotrebno onesnažujemo okolje, lahko sedaj svoja prizadevanja poglobljeno usmerimo v zmanjševanje uporabe plastičnih vrečk. Pričela se je namreč osveščevalna kampanja o vplivu pretirane potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk. 

 Kampanja 'Imam svojo vrečko!' bo v mesecu septembru potekala v trgovinah, v vseh slovenskih osnovnih šolah pa kar celo šolsko leto. Namen gibanja je osveščanje in poudarjanje pomena trajnostne potrošnje. Tudi vi lahko posamezno vrečko čim večkrat uporabite in tako vplivate na kakovost okolja.

Postani del kampanje 'Imam svojo vrečko'. foto: Pexels

Vrečka se ne razgradi tudi več kot 100 let!

''Plastične nosilne vrečke imajo zelo majhno maso, obenem pa so močne, obstojne in poceni. Z vidika varovanja okolja so najbolj problematične plastične nosilne vrečke z debelino stene manj kot 50 mikronov (lahke plastične nosilne vrečke), ker jih redkeje ponovno uporabimo kot debelejše plastične nosilne vrečke. To pomeni, da hitreje pristanejo med odpadki, zaradi njihove majhne mase pa bolj pogosto smetijo okolje. V okolju se ne razgradijo tudi več kot sto let, se tam akumulirajo in s tem povzročajo okoljsko, gospodarsko in družbeno škodo. Še posebej je problematično smetenje vodnih teles, kar ogroža vodne ekosisteme po vsem svetu,'' pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije in dodajajo, da se je Slovenijazavezala, da naj letna raven potrošnje ne bi presegala 90 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo do konca leta 2019 in 40 takih vrečk na osebo do konca leta 2025.

prejšnji članek
TEST: Kakšen ljubimec ste? Izberite srce in preverite
Odnosi
TEST: Kakšen ljubimec ste? Izberite srce in preverite
naslednji članek
Sanja Grohar je noseča
Svet slavnih
Sanja Grohar je noseča
#nasazenazenska
nasazenazenska