Zdravje
 

Ali so jabolčne pečke strupene?

27. 3. 2021; 13.00
Avtor: V. S.
zelena jabolka

Jabolčne pečke foto: Profimedia

Odgovor je, da, a skrb, da bi se z njimi zastrupili je odveč.

Jabolčne pečke vsebujejo spojino amigdalin, ki se lahko spremeni v cianovidikovo kislino oz. cianid, zelo strupen, v določeni količini smrten strup. Amigdalin se nahaja v semenih sadežev iz družine rožnic, kamor spadajo marelice, mandlji, češnje, breskve … in predstavlja del kemijske obrambe semena.

Dokler seme ni poškodovano, ni nobene nevarnosti, do spremembe v cianid pride šele, ko pečko pregriznemo. Gre za zelo majhne količine, da bi se pokazali znaki zastrupitve bi morali zaužiti okoli 200 strtih jabolčnih pečk, za smrtno dozo pa še precej več. Ker eno jabolko vsebuje največ 20 pečk, je skrb, da bi se zastrupili z jabolčnimi pečkami popolnoma odveč.

prejšnji članek
Sanja Grohar: Vrnitev v Slovenijo je bila pravi balzam
Svet slavnih
Sanja Grohar: Vrnitev v Slovenijo je bila pravi balzam
naslednji članek
Maja Šuput sinu nedela eksotično ime
Svet slavnih
Maja Šuput sinu nedela eksotično ime

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.