Jabolčne pečke foto: Profimedia
Jabolčne pečke vsebujejo spojino amigdalin, ki se lahko spremeni v cianovidikovo kislino oz. cianid, zelo strupen, v določeni količini smrten strup. Amigdalin se nahaja v semenih sadežev iz družine rožnic, kamor spadajo marelice, mandlji, češnje, breskve … in predstavlja del kemijske obrambe semena.
Dokler seme ni poškodovano, ni nobene nevarnosti, do spremembe v cianid pride šele, ko pečko pregriznemo. Gre za zelo majhne količine, da bi se pokazali znaki zastrupitve bi morali zaužiti okoli 200 strtih jabolčnih pečk, za smrtno dozo pa še precej več. Ker eno jabolko vsebuje največ 20 pečk, je skrb, da bi se zastrupili z jabolčnimi pečkami popolnoma odveč.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.