franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Smučišče, ki skriva zaklade

30. 12. 2018; 02.00
Avtor: J. S., Bodi zdrava
ad skigebiet-jpg

Obertauern foto: Promocijsko gradivo

Lanska smučarska sezona, ki je sicer v Obertauernu še posebno dolga, saj je to smučišče v Visokih Turah znano po rekordnih padavinah in ima zato vedno veliko snega, se je končala zmagoslavno za Slovenijo.

Na lovu na skriti zaklad je namreč zmagala Slovenka Klara Novoselc, ki sicer že nekaj let z družino živi v Nemčiji. Slovenska zmaga pa ni naključje – naših smučarjev je namreč zaradi bližine in izvrstnih pogojev v Obertauernu vedno veliko in ne dvomimo, da bo tako tudi letos, ko bo začela obratovati kombinirana žičnica 8-sedežnice in gondole za deset oseb.

Obertauern, do katerega je iz Ljubljane samo okoli dve uri vožnje, leži na nadmorski višini 1740 metrov, kar pomeni, da so razmere za dober sneg res odlične. Čeprav je za Slovence primeren tudi za enodnevni izlet, se lahko odločite tudi za spanje, saj ima kar okoli 150 hotelov in celo šest mladinskih prenočišč. Letos naj bi sezono začeli 21. novembra, trajala pa naj bi do 1. maja. Sto kilometrov smučarskih prog, na katere vas pelje 26 različnih žičnic oziroma vlečnic, je zelo raznolikih, tako da ne postane dolgočasno, sicer pa večdnevne vozovnice veljajo tudi na nekaterih drugih smučiščih v bližini. Seveda pa je ta lokacija znana tudi po tem, da ponuja še veliko dodatnih vsebin – od spajev do koncertnih dogodkov, vožnjo na saneh s konjsko opremo, biatlon, airboarding …, zlasti znan pa je po tako imenovanem apres ski rajanju.

Zabavno

Obertauern ni edino avstrijsko smučarsko središče, ki ima kar nekaj koč, kjer postane najbolj živahno, ko vlečnice nehajo delovati. Ni izključeno, da so prav tu Čuki našli navdih za svoj Pancer Tanz … A bistveno je to, da so koče blizu tega malega naselja, tako da lahko tudi tisti najbolj žejni kljub zmanjšanemu ravnotežju razmeroma varno pridejo do cilja, saj se po zabavi samo še malo spustijo in že so pri hotelu, medtem ko je pri kakšnih drugih smučarskih naseljih to lahko precej daljši in zato bolj nevaren podvig. Najbolj divji pa je uvod v sezono, ki ga že tradicionalno praznujejo na veliko; na legendarnem koncertu bo tako za odprtje smučarske sezone 1. decembra 2018 nastopila glasbena skupina Wanda. Tradicionalni mimohod več kot sto parkljev in zabava Ö3 sta na sporedu 8. decembra 2018.

Obertauern foto: Promocijsko gradivo

V povezavi z glasbo moramo omeniti, kar ljubitelji legendarnih Beatlov gotovo vedo, da so prav v tem kraju snemali snežni del filma Help. Zdaj upokojeni lastnik hotela Edelweiss vam bo tudi z veseljem povedal, kako je bilo učiti Paula McCartneyja smučati, sicer pa je bil tudi njegov dvojnik v scenah, ki so zahtevale malo več smučarskega znanja, saj je kvartet takrat prvič stopil na smuči. Menda so po dveh tednih komaj lahko sami prismučali do cilja. Še dobro, da so bolje peli kot smučali! V številnih kočah in hotelih v Obertauernu tako še vedno visijo fotografije Beatlov pri njihovih vratolomnih spustih po progah smučišča Obertauern. Slavna četverica Fab Four je pomagala soustvarjati mednarodni sloves, ki ga ima Obertauern že desetletja in še ne pojenja.

Družinsko

Obertauern se lahko pohvali tudi z zelo bogato ponudbo za otroke. Tako lahko otroci in mladostniki izbirajo med dvema različicama priljubljene Krožne proge po Turah, ki sta prilagojeni glede na njihovo znanje in telesno sposobnost: Bobbyjev krog, poimenovan po krajevni maskoti, planinskem zajcu Bobbyju, je primeren za mlajše otroke, ter proga My Track za otroke in mladostnike, ki že dobro smučajo, kot priprava na Krožno progo po Turah za odrasle. Na obeh je poskrbljeno za animacijo z zabavnim snežnim parkom, progo za merjenje časa, progo, na kateri strašijo duhci, otroški iglu in valovito progo za mlade goste. V kraju deluje sedem šol smučanja in deskanja, ki poskrbijo za najmlajše »smučarske zajčke«. V družinskem smučarskem parku Bibo Bär se otroci na igriv način seznanijo s snegom in smučmi, za različne zahtevnostne stopnje so na voljo tri proge. Otroke, ki so že spretni na smučeh, pa čaka okoli šestdeset kilometrov lahkih prog in precej nenavadna presenečenja: otroški iglu in srhljiva proga duhov v pravljičnem parku Märchenpark blizu sedežnice Schaidbergbahn. Za otroke, ki še ne smučajo, pa lahko gostje na smučišču Obertauern izkoristijo vrtec, tako imenovano otroško deželo Kinderland Obertauern, kjer za varstvo malčkov poskrbijo usposobljene vzgojiteljice. Tako je dopust tudi za starše lahko miren in sproščen, pa naj si želita uživati v zimskih športih ali wellness ponudbi.

Advent v višavju 

Gostje, ki bodo Obertauern obiskali med začetkom sezone in božičem, bodo imeli priložnost doživeti Turski advent. Najvišje ležeči adventni sejem na Solnograškem bo letos s slovesnim otvoritvenim dnevom doživel svoj debi. Potekal bo od 29. novembra do 22. decembra, vsakič od četrtka do sobote med 16. in 21. uro. Na stojnicah bodo na voljo lokalne poslastice, naravni izdelki ter izdelki domače in umetnostne obrti iz regije. Z glasbo, bralnimi uricami, pravljicami za otroke in drugimi vrhunci bodo pričarali božično vzdušje.

prejšnji članek
Zakaj bolijo stopala?
Zdravje
Zakaj bolijo stopala?
naslednji članek
Feng šuj: njegovo bistvo je skladnost
Zdravje
Feng šuj: njegovo bistvo je skladnost